donpaul
Membru de baza
Din: Iasi
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 228
|
|
nu stiu daca o sa intelegeti ceva pt ca eu am luat datele dintr`un tabel si aici nu sunt aranjate deloc. il rog pe mircea sa stearga acest subiect daca nu intelegeti.
Momeli naturale vii, folosite in ape dulci
Nr. Denumire Unde ii puteti cauta Modul de pastrare Preferat de: 1. Broasca In ape dulci si pe malul acestora. x Somn, stiuca, salau. 2. Carabeti (burloi) Sub pietre la malul apelor si in tuburi facute din nisip, plante si pietricele. In cutii cu muschi umed. Platica, clean, mreana, lin, vaduvita, oblete. 3. Car (pl. cari) In resturi de lemn putred si in sol sub lemne putrede. In cutii cu nisip. Clean. 4. Coropisnita In malul apelor de campie si in rasadnite. In cutii cu pamant afanat. Somn, scobar, mihalt, mreana, clean. 5. Gandac de colorado Pe frunzele de cartof, vinete In cutii perforate. Clean. 6. Greier In canale sapate de acesta in pamant, sau pe culturi in camp. In cutii perforate cu funze fragede. Clean, mreana, scobar. 7. Larva alunilor x x Banusca, oblete, rosioara. 8. Larva de calul dracului In namolol apelor. In cutii cu pamnt umed. Toti pestii. 9. Larva de carabus In brazde, in urma plugului. x Clean, mreana, banusca, lin. 10. Larva de ghinda x x Banusca, oblete, sabita, rosioara. 11. Larva de libelula In namolul apelor. In cutie cu pamant umed. Toti pestii. 12. Larva de perlide Sub pietre in ape de munte sau ses. In cutie cu pamant umed. Toti pestii. 13. Larva de rusalii In namolul apelor si in maluri. In cutie de lemn cu muschi. Aproape toti pestii, preferata de cega . 14. Larva gandacului de faina In faina sau tarate. In cutie cu tarate. Scobar, rosioara, platica, babusca. 15. Larva maduvei coceanului de porumb In coceni de porumb. x Babusca, oblete, sabita, rosioara. 16. Larva rosie de namol. In namolul apelor dulci. In cutie cu carpa sau hartie umeda. Toti pestii. 17. Lacusta. In iarba pe campii si dealuri. In cutii de metal sau lemn. Vaduvita, clean, biban, morunas, babusca, biban-soare, rosioara, 18. Licurici Pe sub tufisuri. x Clean. 19. Limax (melc fara cochilie) In pivnite umede. In cutie cu iarba. Lin, clean. 20. Lipitoare In lacuri si balti. In vase cu putina apa. Clean. 21. Melc de apa In lacuri si balti. x Biban. 22. Mormoloc de broasca In lacuri si balti. x Clean. 23. Musca In casa, grajduri, gradina, abatoare, etc. In cutii cu garele. Clean, oblete, sabita, rosioara,babusca, caras, morunas. 24. Musca de urzici In buruienile din jurul apelor. x Clean, scobar, oblete. 25. Omizi Pe frunzele copacilor (cei fructiferi in general). x Clean, babusca, biban, rosioara. 26. Paianjen de casa In poduri, in locuri umbroase. x Clean, rosioara. 27. Paianjen cucruce. In poduri, in locuri umbroase. x Clean, rosioara. 28. Pestisorivii oblete tipar, carsel, platica,porcusor, In apele populate cu aceste specii. In vase cu apa. Avat, biban, clean, salau, stiuca, somn. 29. Rac(adult si puiet) In lacuri si rauri. In cosuri inchise. Somn. 30. Racusor de apa dulce. Sub pietrele apelor curgatoare. In cosuri inchise. Biban, babusca, oblete, clean. 31. Rama de balta (serpeasca) In solul umed din jurul baltilor si mlastinilor. In cutii cu namolul din care s-au scos. Somn, crap, biban, salau, etc. 32. Rama de gunoi (rosie) In gunoiul vechi din grajduri. In cutrii cu gunoi din care s-au scos. Platica, carcuda, cars, rosioara,scobar, biban, crap, etc. 33. Rama de pamant (de ploaie) Apar din pamant la roua sau ploaie. In cutii cu pamant umed. Toti pestii. Somnul le prefera vechi. 34. Rusalii Pe malul raurilor noaptea la lumina lanternei. x Avat, lin, clean, mreana. 35. Soareci de casa sau de camp In hambaruri, magazii de cereale. Pe camp. x Somn. 36. Viermusi de musca De pe resturi stricate de carne, oase, peste. In cutii cu rumegus. Aproape toti pestii. Momeli de natura animala prelucrate Nr. Denumire Mod de folosire Preferat de: 1. Branza topita Cuburi din branza si cocoloase din paste cu branza. Mreana. 2. Cascaval moale Cuburi mici cu latura de cca. 1 cm. Mreana. 3. Ou fiert si tocat Cocoloase dintr-un amestec de branza cu mamaliga sau paine umeda. Aproape toti pestii din apele dulci. 4. Svaitel ras Cocoloase din svaitel ras cu mamaliga sau paine umeda. Crap.
Momeli naturale din produse vegetale prelucrate. Nr. Denumire Mod de pregatire Cum se ofera pestilor Preferata de: 1. Diferite paste. - vezi retete - Cocoloase sau cuburi. Majoritatea pestilor pasnici. 2. Macaroane, fidea groasa Se fierb fara sare. Taiate in segmente de marimea necesara. Clean, scobar, caras, oblete, vaduvita. 3. Mamaliga - vezi retete - Cuburi sau cocoloase. Pasta consistenta cu care se imbraca carligul. Caras, crap, platica, oblete, babusca, rosioara, etc, 4. Paine (alba,neagra, intermediara) -vezi la magazinele de specialitete- Cocolos din miez framant cu diferite ingrediente. Coaja se ofera ca atare. Majoritatea pestilor pasnici. Coaja, pentru mreana. Momeli naturale, vegetale. Nr. Denumire Mod de folosire Preferat de: 1. Cartof Cuburi de cartof fiert pentru a se inmuia putin. Babusca, platica,crap, oblete, lin, scobar. 2. Faina de grau Se foloseste in obtinerea unor paste si a mamaligii. Crap, caras, platica, rosioara etc. 3. Fructe (cirese, visine, coacaze,zmeura,dude,prune, caise, struguri) Se folosesc cele bine coapte, moi. Clean. 4. Grau 1-3 boabe fierte, nepleznite in carlig. Crap. 5. Gris Se foloseste in amestec la prepararea unor paste. Crap, caras, platica, rosioara, babusca, etc. 6. Mazare verde 1-2 boabe fierte sau din conserva, in carlig. Clean, caras, crap, babusca. 7. Mazare uscata 1-2 boabe fierte pana se inmoaie, in carlig. Clean, caras, crap, babusca. 8. Malai Se foloseste pentru obtinerea mamaligii sau a diferitelor paste. Crap, caras, platica, rosioara, babusca, etc 9. Ovaz decorticat 2-3 seminte fierte (5-6 ore) pe carlig. Babusca, platica,oblete. 10. Porumb uscat 1-2 boabe fierte (5-6 ore) in carlig. Crap, caras. 11. Porumb verde (in lapte, de preferat porumbul zaharat) 1-3 boabe moi (proasp sau din conser) in carlig.Stiuletele de porumb se poate pastra foarte bine in congel). Crap, caras, mreana, clean, babusca.
Produse cu efect special folosite la prelucrarea momelilor naturale vegetale. Nr. Denumire Cum actioneaza Cum se foloseste 1. Anasan (fenicul) Atrage pestii prin miros. Macinat, se introduce inamestec la prepararea mamaligii si a diferitelor paste. 2. Cafea (Ness) Atrage pestele prin culoare si mioros. Se introduce in amestec la prepararea diferitelor paste. 3. Coloranti -sofran, colo-ranti alim. de oua Atrag pestii prin culoare. In amestec pentru prepararea mamaligii si a diferitelor paste. 4. Faina de carne Stimuleaza apetitul pestilor. Se adauga la prepararea diferitelor paste. 5. Faina de furnici Stimuleaza apetitul pestilor. Furnicile se usuca si se macina in rasnita. Faina obtinuta se usuca si se pastreaza in borcane ermetic inchise. Se amesteca in diferite paste. 6. Halva Mirosul si gustul stimuleaza apetitul pestilor. La prepararea mamaligii. 7. Lapte Mareste pofta de mancare a pestilor. In diferite paste si la inmuierea painii. 8. Marar. Atrage pestii prin miros. La prepararea pastelor. 9. Miere Atrage pestii prin miros si dulceata. In diferite paste. 10. Ou crud Atrage pestii prin miros, gust si culoare. In diferite paste. 11. Purici de balta Stimuleaza apetitul. In diferite paste. 12. Siropuri (zmeura, trandafiri, capsuni, etc.) Atrage pestii prin culoare si dulceata. In mamaliga si diferite paste. 13. Srot (turta de floarea soarelui) Atrage pestii prin miros. In amestec cu malai si faina de grau la prepararea mamaligii. 14. Turta dulce Atrage pestii prin miros si dulceata. Uscata si macinata in amestec cu malai si faina la prepararea mamaligii. In amestec cu paine da o pasta dulce aromata. 15. Ulei comestibil -in, canepa, floarea soarelui Atrage pestii prin miros. In paste, dand miros si plasticitate. 16. Usturoi Atrage pestii prin miros. (somotei). Se tine carnea pentru momeala cateva zile in mujdei. 17. Zahar Atrage pestii prin gustul dulce. In mamaliga si in diferite paste. 18. Zahar vanilat Atrage pestii prin gust si miros. In mamaliga si in diferite paste.
|
|