FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania
Forumul pescarilor din Romania . Iti plac pestii , pescuitul , iesirile in natura ? Aici este locul tau de pe internet....Tehnici de pescuit , nade si momeli pentru pesti , scule de pescuit , barci pentru pescari , specii de pesti , discutii despre pescuit , aici le gasesti . Informatii despre balti , pesti rapitori, Delta Dunarii , pescuit pe Dunare , solunar, salau , crap , caras , stiuca , biban, voblere , twistere , lansete si mulinete pentru pescari, magazin de pescuit , retete , bors de peste , peste la gratar , peste la cuptor , plachie de peste....Pentru toti pescarii din Romania....FIR INTINS !
Lista Forumurilor Pe Tematici
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM PESCUITUL - PESCAR HOINAR PRIN ROMANIA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Alexanndra1994 Profile
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 42 ani
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania / NOTIUNI DE BAZA IN PESCUIT / Rama - o momeala cu foarte multe avantaje  
Autor
Mesaj Pagini: 1
donpaul
Membru de baza

Din: Iasi
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 228
Rama este o momeala cu multe avantaje, cu rezultate bune si, nu in ultimul rand, usor de procurat. Poate ca multi dintre voi veti spune ca nu se poate scrie nimic nou despre rama (care ramane momeala copiilor la pescuit) dar sper ca totodata multi dintre voi veti gasi informatii utile, sau cel putin noi, in acest articol. Dupa cateva ploi zdravane de primavara si de vara apar uriasele rame prin gradina (chiar si in jurul blocului), o momeala pe langa care nu merita sa trecem neatenti deoarece apele crescute de dupa aceste ploi spala cu sutele dintre acestea ajungand o hrana ideala pentru pesti si in primul rand pentru pestii mari. Probabil ca ati observat ca in apele tulburi viermisorii devin catusi de putin interesanti iar ramele dau randament mult mai mare.
Ramele pot fi separate in trei categorii, rame negre de namol ( despre care vom vorbi prea putin in acest articol fiind destul de greu de procurat), clasicele rame de pamant, respectiv sprintenele rame de gunoi.
   

Ramele de pamant au, in medie, o lungime cuprinsa intre 6 si 10 cm, le putem procura din gradini orele ideale pentru culegerea lor fiind orele de seara, cand, cu ajutorul unei lanterne, putem procura multe rame intr-un timp scurt. Atentie insa la puterea lanternei, deoarece ramele pot dispare surprinzator de repede din raza unei lanterne puternice. Pamantul din care ati scos rama este si materialul bun pentru a le depozita, dar parerea mea este ca in acest pamant se pastreaza greu, dupa cateva zile poate deveni mucos, formand bulgari. Putem scapa de stratul de mucus de pe suprafata ramelor daca le depozitam in iarba umeda, combinata cu muschi de pamant proaspat, stropind aceasta combinatie, la 2-3 zile, de preferinta, cu apa de ploaie.
Daca vrem sa le depozitam pe termen mai lung, trebuie sa le si hranim, iar hrana preferata, celuloza, o obtinem foarte usor rupand in bucatele un cofraj de oua, bucatile le pastram cateva ore in apa statuta apoi le punem in cutia cu rame. Ramele tinute in iarba si muschi vor avea o piele curata si mult mai rezistenta decat cele tinute in pamant. Ramele de gunoi sunt ceva mai greu de obtinut si se comporta cu totul diferit fata de ramele de pamant. Sanse bune sa le gasim avem daca trecem prin vreun sat, in drum spre locul de pescuit, unde cu siguranta il putem ruga pe un localnic sa ne lase 10 minute la balegarul din spatele curtii, unde vom cauta bineinteles in balegarul mai vechi, nu in cel proaspat ( multi vor spune "bine ma, drept cine ne crezi?" dar am primit eu telefon cu "nu e nici o rama pe aici…"?).


    





Exista doua specii diferite de rame de gunoi, unele cresc la pana la dimensiuni de 10 - 13 cm, sunt rosii, au dungi galbene pe pielea mult mai sensibila decat cea a ramei de pamant. Cand le intepam, elibereaza o zeama galbena, cu un miros neplacut, dar neplacut numai pentru noi, pentru ca este o adevarata delicatesa pentru pesti. Poate ca e momentul sa vorbesc si despre nadirea cu rame, nu va speriati nu e nevoie de cantitati industriale, pentru o nadire eficienta. Va recomand o nada simpla, fara arome puternice de fructe (PROFI MIX special caras) adaugati 50% pamant (atentie sa nu fie foarte nisipos) si cantitatea de 30 - 40 de rame. Amestecul de nada si pamant (500 - 500g) il vom pune intr-un vas, apoi vom taia bucatele de 1 - 2 cm de rame de-asupra vasului fiindca avem nevoie de fiecare bucatica. Exista foarfeci speciale, cu 3 lame paralele, cu care aceasta activitate devine mult mai rapida. Aroma cu care mai putem imbogati acest amestec irezistibil este cea de scoica ( incercati aromele lichide Profi), dar atentie la cantitate, cateva picaturi fiind suficiente.


    Revenind la pastrarea ramelor pe un timp mai lung trebuie sa amintim ca nivelul de umezeala este cel mai important lucru in cutia sau lada cu rame. Este indicat sa folosim un pulverizator pentru stropirea compostului si ideala apa este apa de ploaie, bineinteles daca ne sta la dispozitie, dar apa "grea" de la robinet ne poate creea probleme in "crescatoria" improvizata. O putem numi crescatorie pentru ca o lada populata cu rame inca din luna aprilie, acordandu-le ingrijirea si hrana necesara, ne va asigura cantitatile necesare pentru tot sezonul, recoltarea putand incepe in lunile iulie - august.Metodele prin care se pune rama in carlig difera la fiecare metoda de pescuit. Carigele uriase 6/0 - 1/0, echipate cu un buchet cu rame, eventual combinatie de rame cu lipitori, sunt ideale pentru un pescuit la somn sau la somotei. Vom folosi mai multe rame de pamant, (eventual rame de gunoi si rame de pamant in cazuri exceptionale ) pentru crap, mreana, clean, in general pentru speciile cu gura mai mare, cu carlige nr. 2 - 6.     


Pentru a creste pofta de mancare a carasului si a platicii, la locul nadit, cu nada mai sus descrisa, folosim carlige de 6 - 12 pe care putem pune si o boaba de porumb sau chiar si viermusi. Un truc foarte eficient la aceasta metoda, este ciupirea unei bucati de 2 mm din coada ramei puse in carlig obtinand o miscare violenta in carlig si totodata lichidul care se va elibera astfel va avea un efect foarte bun, carligul nostru fiind gasit cu siguranta. Carligele folosite pentru rame sunt cele cu tija mai lunga, fara cioc de papagal in forme mai putin rotunjite (de exemplu Erson 4454). Nu este recomandat sa intepam rama in prea multe locuri pentru ca in loc de a obtine o eliberare mare de atractanti, vom avea o bucata de carne nemiscata in carlig, prea putin atragatoare iar dupa cateva lanseuri, absolut ineficienta.


pus acum 16 ani
   
dori
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 995
... o alta varianta ( experimentata de mn. ) de a atrage ramele ... de gradina este aceea de a taia iarba sau buruieni ( pentru cei care stau la casa e foarte usoara ) si lasata intr-un loc 2-3 saptamani ... de preferat 3-4 ... Atentie sa nu umblati la ea ... inainte de durata pe care vi-ati propus-o . Cu timpul sub materia vegetala se va forma umezeala , iarba va incepe sa se descompuna si , ea va atrage insectele . Veti putea gasi rame ... daca sapati cu o cazma .. sau , cand ridicati ( trebuie rapid ) mormanul de iarba poate veti nimeri si cateva coropisnite ... si asta in plina zi ... eu am gasit in repetate randuri .  

pus acum 16 ani
   
florin c
Membru

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1
rama ,o momeala iubita de toti pesti

rama momeala foarte multe avantaje rama momeala iubita toti pesti

25KB


pus acum 16 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 982
daca a venit vorba despre rame, atunci poate o sa va para interesant sa aflatzi ca exista o specie de rame, pe care le gasitzi sub rumegusul putred. Aceste rame sunt f inchise la culoare, rosu inchis, aproape negru, scurte subtziri si foarte rezistente atat la frig cat si la cald.
Este o rama pe care am folosit-o multzi ani iarna la pescuitul scobarului. Dar am folosit-o si in restul anului.
Mai este o rama care este de o culoare rosie rubinie, este f subtzire si se gaseste sau se dezvolta f bine in strat de paie...Daca avetzi posibilitatea sa facetzi un astfel de strat sau straturi separate vetzi obtzine niste rame care seamana f bine cu larva de chironomide.
Este deosebit de atractiva, foarte buna la pescuitul pestilor in situatzii cand nu manaca. Mai ales in carcalete cu inca o larva pe carlig devine irezistibila...
Pregatirea ramelor pt a le folosii ca si aditiv la nada este foarte interesant. Eu recomand a se toca ramele intr-un vas separat de nada, vas in care se pune un pahar de apa.
Ramele tocate se lasa in apa in acest vas.peste se mai pune un adaus de pamant special si apoi amestecul e folosit la umectarea nadei. A se folosii nade simple nearomate. Dau rezultate mai bune in pescuitul cu rama.


pus acum 16 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 982
Cea mai folosita momeala si nada totodata este viermele de carne....
Fie el indiferent de mare sau sa aiba oricare origine, este deosebit de lucrat de catre pescarii sportivi cu predilectzie a celor de afara.
Viermele se vopseste in diverse culori, se aromatizeaza in multe game de arome speciale pt vierme, se poate face sa stea la suprafatza apei, se poate face sa stea intre ape sau pe fundul apei, se poate face sa fie mai vioi, se poate face sa fie mai putzin vioi se poate cola se poate administra cu prastia liber sau colat, se poate integra in nade, se poate amesteca cu pietris, etc... si cate si mai cate nu s-au inventat pe linga acest vierme


pus acum 16 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 982
casteri... sunt folositzi ca si viermii atat ca si nada cat si ca momeala.
Pot fi integratzi in nade, pot fi utilizatzi ca atare pot fi folositzi in diverse amestecuri gravitatzionale, se pot prepara ca sa pluteasca sau sa se scufunde, intregi sau zdrobitzi etc... este deosebit de folosit mai ales de catre pescarii de afara. Se pare ca in ultimul timp s-a inceput sa se foloseasca si la noi, intradevar cam timid, dar e un inceput...


pus acum 16 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 982
carii de lemn.
Se gasesc mai multe varietatzi de astfel de carii.
Pt pescuitul de iarna, cei mai buni sunt carii de brad... sunt deosebit de atragatori, am pescuit cu ei atat clean, platica, scobar, cat si oblete ...absolut tot ce e peste.
Seamana f mult cu viermii de carne ca si marime si culoare. Iarna nu prea misca nici unul nici altul...asa ca poate fi confundat cu mare usurime. Numai un ochi profesionist, al unui pescar care a folosit asa ceva, e in stare sa faca diferentza. In schimb e mare belea... am pescuit ani de zile pe la Mintia la apa calda iarna... rupeam pestele cu asa ceva... totzi pescarii vedeau ca dau cu vierme... dar de care? asta nu mai stiau... asta erea micul, dar marele secret...
Ceva asemanator, este si viermele de spin. Se gaseste in maciuliile de spini. Este asemanator tot cu carul de lemn, dar este f atractiv, se poate pescuii oblete, clean, biban si chiar babusca sau scobar...
Viermele de ghinda...
este un vierme usor roscat, se dezvolta in ghinda de stejar... iarna sub un  morman de ghinda se poat aduna o multzime de astfel de viermi.
Pe carlig devin criminali...cleanul, scobarul dar si ceilaltzi pesti care-l vad, devin electrizatzi la prezentza acestuia in apa...
Viermele de porumb...
este un vierme foarte asemanatoare cu cel de ghinda, ca si marime si culoare. Diferentza este ca se gaseste in tulpinile de porumb ramase pe camp... acesti coceni se spinteca cu cutzitul si se vor gasii acesti voiermi. Nu totzi au culoare derivata din rosu ca si cei de ghinda, unii sunt verzui, altii galbeni, altzii portocalii, etc...La fel de mortali...


pus acum 16 ani
   
DanutZ
Veteran

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 612
sa va zic o momeala sooper-tare...o folosesc la oblete cand este foarte activ si mananca....
"bilutele" alea mici de polistiren.....am prins mai tot timpul oblete cu ele,mai ales cand atragi bancul in zona nadita....trage mai bine la ele decat la vierme


pus acum 15 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 982
Se poate, ai incercat la guma de mestecat pusa pe carlig? incearca ca in apa bilutza se intareste si sta bine pe ac, nu o fura, dar tre sa ai mult oblete in fatza...

pus acum 15 ani
   
DanutZ
Veteran

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 612
n'am incercat cu guma de mestecat...la urmatoarea iesire o sa incerc.prefera si vreo aroma anume?

pus acum 15 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 982
nu conteaza aroma, conteaza sa manance si sa fie aglomerat mult peste, adica pe nada

pus acum 15 ani
   
DanutZ
Veteran

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 612
era o gluma partea cu aroma =D  ....oricum...cum  am mai zis....dupa ce o sa vina bancul pe nada mea o sa dau si cu guma

Modificat de draqdevil (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la