FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania
Forumul pescarilor din Romania . Iti plac pestii , pescuitul , iesirile in natura ? Aici este locul tau de pe internet....Tehnici de pescuit , nade si momeli pentru pesti , scule de pescuit , barci pentru pescari , specii de pesti , discutii despre pescuit , aici le gasesti . Informatii despre balti , pesti rapitori, Delta Dunarii , pescuit pe Dunare , solunar, salau , crap , caras , stiuca , biban, voblere , twistere , lansete si mulinete pentru pescari, magazin de pescuit , retete , bors de peste , peste la gratar , peste la cuptor , plachie de peste....Pentru toti pescarii din Romania....FIR INTINS !
Lista Forumurilor Pe Tematici
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM PESCUITUL - PESCAR HOINAR PRIN ROMANIA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Thedark15 pe Simpatie
Femeie
24 ani
Bacau
cauta Barbat
24 - 46 ani
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania / SPECII DE PESTI / Sabita - Pescuit la sabita  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
SABITA  Pelecus cultratus


Raspandire

Traieste in bazinul hidrografic al marilor Baltica, Caspica, al Marii Negre, in apele din sudul Suediei si Finlandei, in tara noastra, sabita traieste pe tot cursul Dunarii, pana la varsarea in Marea Neagra, si la gurile fluviului, in apele salmastre, in lacul Razelm, in zonele de ses ale raurilor Somes, Mures, Timis, Olt, Ialomita, Siret si Prut. In timpul reproducerii, cu ocazia inundatiilor, patrunde in lunca inundabila a marilor rauri.

Descriere

Corpul sabitei este alungit, mult comprimat lateral. Are o carena ventrala foarte ascutita, lipsita de solzi, se intinde de sub opercule pana la anala. Corpul pestelui este acoperit cu solzi mici, subtiri si luciosi, care se desprind foarte usor. Ochii sunt foarte mari, botul scurt, gura superioara, mica si aproape verticala. Aripioara dorsala este situata foarte posterior, retrasa spre pedunculul caudal, Anala este lunga, caudala puternica, adanc scobita, cu lobul inferior mai lung decat cel superior. Linia laterala se deseneaza pe partea inferioara a corpului, cu o serie de ondulatii pe parcurs si aproape dreapta spre coada.
Dorsala pestelui este de un albastru inchis sau verde albastrui cu puternic luciu metalic. Laturile corpului sabitei sunt argintii, abdomenul argintiu-albicios. Inotatoarele pectorale, dorsala si caudala sunt cenusii, cu reflexe rosiatice spre margini. Celelalte inotatoare sunt galbui.

Dezvoltare

Lungimea obisnuita este de 25-35 cm, dar atinge si 50 cm, iar greutatea medie este de 350-450 g, in mod exceptional 1,5-2 kg in apele de la noi.

Biologie

Sabita traieste in bancuri la suprafata apei rarilor de ses, in multe lacuri din interiorul tarii, in lacurile litorale, inclusiv cele salmastre. Fiecare banc, mai mic sau mai mare, are drept conducator cate o sabita mai mare, mai batrana. Perioada de reproducere corespunde lunilor mai-iunie, cand exemplarele de 3-4 ani, care au atins maturitatea sexuala, se aduna in bancuri pentru reproducere. O femela depune 10000-60000 boabe de icre care ating un diametru de 4-5 mm dupa fecundare, cand cresc mult in volum.
La inceput, alevinii se hranesc cu fitoplancton, apoi cu zooplancton, insecte cazute pe suprafata apei (gura este adecvata pentru aceasta hrana), cu insecte acvatice, iar exemplarele batrane devin uneori consumatoare de puiet de obleti.
Carnea sabitei este grasa, gustoasa si apreciata.

Pescuitul Sportiv

Exemplarele mari se pescuiesc cu linguri mici, cu lanseta, iar cele mici cu musculite si muste artificiale.
Lungimea minima admisa la pescuit: 20 cm


articol preluat copy-paste ( Pescuit - site )

sabita pescuit sabita pelecus bazinul marilor baltica, caspica, marii negre, apele din sudul suediei

2.6KB


pus acum 15 ani
   
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2628
Eu am prins sabita doar primavara-luna mai, dar am auzit de la altii ca ar trage si toamna la sfarsitul lunii septermbrie pana la jumatatea lui octombrie, si m-am gandit ca as putea sa incerc la Dunare la taparina cu pluta si ca momeala viermi/rama alba sau la o taparina de muste, credeti ca as putea sa prind ceva?

_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 15 ani
   
DanutZ
Veteran

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 612
stii ce ti'am povestit despre taparina....pune un pb cilindiric in capatul taparinei,legat cu fir de 0.20(k sa nu pierzi toata linia dak se agata plumbul) si insinta.......poti sa prinzi biban,avat,sabita.......In perioada asta incearca sa pescuiesti in zonele mai adanci,cu curent cat de cat puternic.Pb cilindric sta mai bn pe curent puternic pt k "taie" apa mai usor....

pus acum 15 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
Ionutz, nu am idee ce e aia taparina cu pluta, tot ce pot sa-ti zic e ca am prins sabita in octombrie la oscilanta mica, intr-un anafor, dand la avat...
Dane, detaliaza te rog montura si modul de recuperare, ca la taparina nu am dat pana acum la Dunare...


pus acum 15 ani
   
DanutZ
Veteran

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 612
Pai...montura e f simpla....de firul principal se leaga taparina,iar de partea de jos a taparinei se leaga cu fir mai subtire un pb cilindric....Recuperarea depinde de curent....Ideal e sa se arunce in amonte, sa se astepte ca plumbul sa ajunga pe fund si apoi sa se intinda firul si sa se tina varful batului ridicat iar montura sa evolueze paralel cu malul......Sau se poate folosi o recuperare sacadata,cu stopari dese si lungi...totul depinde de pofta de mancare a pestelui

pus acum 15 ani
   
feugen
MEMBRU DE ONOARE

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 321
Eu am pescuit si prins sabita toamna in... Delta. Ca si mintura am lolosit una banala... cred eu.
Montura folosita arata astfel:
- pluta maricica  (pentru 25-30gr) in capatul firului
- dupa pluta 5-10 carlige modeste ca si dimensiuni cu viermusi
- inainte de carlige un plumb fix corespunzator plutei

In principiu montura este inversa faca de cea clasica pentru undita... ordinea fiind (de la varful lansetei): plumb, carlige, pluta.

Cea mai mare sabita prinsa de mine avea catre 40cm.

sabita trebuie cautata in anafoare iar distanta de la pluta la plumb nu trebuie sa depaseasca 1,5m. De regula se prind (se aduc la mal) 2-3 sau chiar mai multe savite simultam. Dupa un simplu "tac" nu trebuie data teapa.


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
ionut1998
Membru activ

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 31
Am prins sabita la canalul 2,la taparina o gramada

pus acum 13 ani
   
Dusty007
Membru

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 2
Dorsala pestelui este de un albastru inchis sau verde albastrui cu puternic luciu metalic. Laturile corpului sabitei sunt argintii, abdomenul argintiu-albicios. Inotatoarele pectorale, dorsala si caudala sunt cenusii, cu reflexe rosiatice spre margini. Celelalte inotatoare sunt galbui.

pus acum 11 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la