FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania
Forumul pescarilor din Romania . Iti plac pestii , pescuitul , iesirile in natura ? Aici este locul tau de pe internet....Tehnici de pescuit , nade si momeli pentru pesti , scule de pescuit , barci pentru pescari , specii de pesti , discutii despre pescuit , aici le gasesti . Informatii despre balti , pesti rapitori, Delta Dunarii , pescuit pe Dunare , solunar, salau , crap , caras , stiuca , biban, voblere , twistere , lansete si mulinete pentru pescari, magazin de pescuit , retete , bors de peste , peste la gratar , peste la cuptor , plachie de peste....Pentru toti pescarii din Romania....FIR INTINS !
Lista Forumurilor Pe Tematici
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM PESCUITUL - PESCAR HOINAR PRIN ROMANIA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
laura love pe Simpatie.ro
Femeie
22 ani
Bihor
cauta Barbat
24 - 52 ani
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania / SPECII DE PESTI / Scobarul - Pescuitul scobarului  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
SCOBARUL  Chondrostoma nasus


Raspandire

Scobarul este foarte raspandit pe cursurile superioare ale raurilor din Europa Centrala, in unele rauri a aparut in numar atat de mare intre zona lipanului si cea a mrenei, incat regiunile respective au fost numite zone ale scobarului. Traieste si in partile centrale si vestice ale Europei, ca si in apele ce se varsa in Marea Nordului si Marea Baltica, de la bazinul dunarean si pana la Marea Caspica, in fluviile Volga, Ural si Nipru, scobarul este reprezentat printr-o subspecie, dar nu se gaseste in Crimeea si in Anglia.
In tara noastra, aproape nu exista rau de munte sau de deal in care sa nu traiasca scobarul, dar populeaza indeosebi urmatoarele zone: in Mures, portiunea dintre Toplita si Petelea; in Olt, portiunea dintre Baile Tusnad si Sfantu Gheorghe; in Somesul Mare, portiunea dintre Ilva Mica si Dej; in Somesul Mic, portiunea dintre confluenta Somesului Rece cu cel Cald si pana la Jucul de Jos; in Crisul Repede, portiunea dintre Ciucea si Oradea; in Crisul Negru, portiunea dintre Beius si Tinea; in Aries, portiunea ce tine de la Bistra si pana la locul varsarii in Mures; in Bistrita, portiunea dintre Borca si Piatra Neamt. Se poate trage concluzia ca scobarul este un peste extrem de raspandit in Romania, si care se inmulteste permanent.

Descriere

Corpul scobarului este lunguiet, cilindric, foarte usor comprimat lateral, cu linia dorsala putin curbata; este acoperit cu solzi relativ mari, dispusi frumos, uniform si bine fixati. Capul, nu prea mare, se termina cu un bot bombat, proeminent. Buzele groase, cartilaginoase parca, i-au atras denumirea de "gura-dalta". Dintii faringieni sunt foarte ascutiti, in forma de cutite. Inotatoarea caudala, puternic decupata, are aspect de coada de randunica. Inotatoarea dorsala si cea ventrala sunt situate aproximativ pe aceeasi linie. Scobarul are intestine negre, de unde si denumirea de "mate-negre".
Spatele si capul scobarului sunt negru-verzui sau verde-oliv, partile laterale gri-argintiu, cateodata sclipind argintiu-lucios, iar burta alba, stralucitoare. Pe solzi se pot distinge adesea punctulete de culoare neagra, inotatoarea dorsala si caudala sunt cenusii, aproape negre, restul inotatoarelor fiind de un rosu-viu, mai ales in perioada de reproducere. Irisul ochilor are o culoare galben-aurie, fond pe care se distinge o pata rosie, in perioada reproducerii, masculii imbraca haina nuptiala: pe corp apar dungi transversale, iar pe cap si pe solzi se pot distinge si cu ochiul liber mici butoni cornosi cat gamalia unui ac.

Dezvoltare

Lungimea medie a exemplarelor mature este de 20-28 cm, iar greutatea medie de 400-700 g. Scobarul poate atinge si lungimi de 40-50 cm, cantarind in aceste cazuri rare 1-2 kg.
In zonele in care are la dispozitie cantitati mari de hrana, scobarul se dezvolta relativ repede, in caz contrar insa ramane subdezvoltat.

Biologie

Scobarului ii plac apele curgatoare a caror viteza este de aproximativ 0,7-1 m/s, oxigenate in proportie de 5-6 cm3/l si cu o salinitaite de 0,12-0,15 g/litru. Temperatura acestor ape rar se ridica deasupra valorii de 18-19°C in timpul verii. Scobarul se simte bine in raurile limpezi, nepoluate, in albiile carora pietrele sunt acoperite de alge verzi. In asemenea rauri, 65-70% din populatia piscicola este alcatuita din scobari, valoare ce se ridica uneori chiar pana la un procent de 82-96%. Astfel, de exemplu in Mures, in portiunea dintre Deda si Toplita, scobarul alcatuieste 95% din populatia ihtiologica totala a zonei.
Scobarul este un peste pasnic, supranumit de aceea si "mielul apelor". De obicei inoata pe fundul albiei raului, mai ales in locurile unde apele repezi intalnesc curenti mai lenesi, stand uneori in carduri si pe la vaduri, inoata in apele din imediata apropiere a digurilor, prin portiunea din vecinatatea unor lucrari hidrotehnice, unde curentii nu sunt prea puternici. Placandu-i colectivitatea, si in aceste locuri poate fi observat in carduri.
Principala hrana a scobarului o alcatuiesc algele verzi de pe pietre (perifiton), de pe picioarele podurilor si ale altor constructii din apa, pe care le suge, le "paste" cu mare migala. Urmele gurii sale se pot observa pe obiectele de pe care a cules verdeata. Consuma cu placere insectele si larvele lor care traiesc in apa. Supozitia cum ca scobarul ar consuma icrele lostritei si ca urmare numarul acestor pesti valorosi ar fi scazut din aceasta cauza este nefondata, intrucat in locurile unde lostritele isi depun icrele nu traiesc scobari, in timp ce in locurile unde exista scobari, lostrita nu-si depune niciodata icrele.
Scobarul ajunge la maturitatea sexuala in cel de-al treilea sau al patrulea an de viata. Perioada depunerii icrelor incepe de regula la 20 aprilie si tine pe toata durata lunii mai. Temperatura apei atinge in aceste saptamani 8-12°C, valoare la care scobarii se aduna in grupuri si incep migrarea spre locurile din amonte de depunere a icrelor. O femela depune 12000-40000 boabe de icre, in cazuri foarte rare 52000. Diametrul lor este de 1,8-2 mm, culoarea galbena, usor stravezie.
Carnea scobarului, desi are multe oase, este gustoasa. Odata scos din rau, pe timp de vara, carnea lui se altereaza repede, motiv pentru care trebuie preparat indata.

Pescuitul Sportiv

In martie se poate merge deja la pescuit de scobar. Daca apa este limpede si nu prea adanca, de pe malul inalt al raului li se vad flancurile sclipitoare in timp ce pasc algele de pe pietre. Mai tarziu, spre sfarsitul lunii aprilie, stand pe malul raului pe timp de noapte, se aude clipocitul apei produs de scobarul care, aventurandu-se in locurile mai putin adanci ale raului, in vaduri, "se scalda" printre pietre sau cum se mai spune "fierbe apa". Aceasta activitate este semnul ca scobarii se pregatesc condusi de instinctul perpetuarii speciei de reproducere.
Pescuirea scobarului este admisa in afara de perioada in care se reproduce in tot cursul anului si trebuie sa mentionam ca se prinde regulat si in timpul iernii, in vederea pescuitului se utilizeaza undite de 2,70-2,90 m, uneori chiar mai lungi, in special atunci cand pescarul doreste sa stea la mal. De mare folos sunt cizmele lungi de cauciuc, cu care se poate intra in rau cat mai aproape de locurile preferate ale acestui peste. Scobarul se pescuieste cu maximum de randament vara si toamna, mai ales daca locul respectiv a fost presarat in prealabil cu rame sau viermi.
Se utilizeaza nailon de 0,20, cel mult de 0,25, pentru ca muscatura scobarului nu este prea energica si nici talia nu necesita un fir cu rezistenta mai mare. Carligul potrivit este de 11-12, cu coada putin mai lunga si cu capatul superior plat sau terminat in inel. Nu se foloseste in nici un caz carlig mai mare de numarul 9. Ca momeli se intrebuinteaza o gama foarte larga din cele naturale: rama rosie, viermii de faina, viermusii de carne, diferite muste, larve de insecte, precum si bucati de branza, sange coagulat, mazare verde sau boabe fierte de grau ori de porumb.
Pentru a pescui de pe mal (la 5-8 m de locul unde stau scobarii) se utilizeaza pluta de grosimea unui creion, iar adancimea se regleaza astfel incat carligul prevazut cu momeala sa fie dus de curenti in imediata apropiere a albiei; alica cea mai de jos nu se fixeaza la mai putin de 15-20 cm de carlig. De asemenea, este necesar ca firul sa fie reglat de asa maniera incat pluta sa permita miscarea carligului cu 1-2 cm deasupra albiei, iar plumbul sau alicele folosite ca greutate sa nu mature pietrele; in caz contrar se pierde mult din sensibilitate, cu riscul ca pescarul sa nu observe cand pestele a muscat. Carligul prevazut cu nada se lasa sa pluteasca la distanta mare, urmarind ca nailonul sa fie totdeauna intins intre pluta si capatul unditei. Daca grupul de scobari se afla la distante mai mari de mal, se poate utiliza metoda "maturarii". Pentru aplicarea acestei metode, undita trebuie sa fie mai solida, firul mai gros si plumbul mai greu decat in cazul precedent. Carligul prevazut cu momeala este lasat sa fie dus de rau, pescarul tinand nailonul cu mana pentru a simti mai bine muscatura scobarului. De indata ce pestele a inghitit carligul (uneori nu-l inghite imediat, ci "îl gusta" la inceput), nu i se mai da drumul. Se asteapta cateva secunde si se agata carligul cu o miscare hotarata, dar nu prea puternica.
Odata descoperit locul unde se afla grupul de scobari, se pot prinde si 3 kg intr-o ora.
Lungimea minima admisa la pescuit: 20 cm


articol preluat copy-paste ( Pescuit - site )

scobarul pescuitul scobarului este foarte raspandit cursurile superioare ale raurilor din europa

2.7KB


pus acum 15 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 982
Salut pictore. Nu ai nici o vina, ai dorit si doresti sa deschizi noi fronturi de discutie. Sa devii foarte util...felicitari.
Textul este preluat de undeva unde nu s-a mai umblat de mult.
Acum, in zilele noastre, de actualitate nu se mai pescioieste scobar cu vergi de 2m si ceva.
Se folosesc vergi de minim 5m. Firele de 0,20 si de 0,25 mm, nu se mai folosesc de ceva zeci de ani in pescuitul scobarului.
Acum se folosesc fire de 0,08mm max 0,12-0,14 mm.
Carligele s-au micsorat si astea simtitor... se pescuieste cu carlig in medie de 0,16-cel mai des. Se mai folosesc si carlige mari, adecvate momelii dar nu prea mai depasesc marimea de 12.
Sa specific, marime comparabila cu mustad. Spun asta deoarece marimea nu mai e de mult aceiasi la toate firmele.
Infine, se utilizeaza tehnica moderna de nadire si tehnica moderna de pescuit, se pescuieste cu rubeziana cu fire chiar mai subtiri ca la pescuitul obletelui.
In alte cuvinte, eu consider o arta pescuitul scobarului.
Daca la oblete se urmareste selectia marimii si viteza, la scobar se urmareste finetea si adaptarea tehnicii la conditiile de pescuit, tinerea unui card de scobar pe nada este un lucru deosebit si nu landemana oricui.
Fiecare peste are o parte interesanta in al pescuii...


pus acum 15 ani
   
ionutz_pescarhoinar
Vizitator



e bine ca vara se poate prinde scobar destul de mare vara si pe apa limpede la instalatie,undita...si la fund..pe apa tulburica...pe locurile cu apa pana intr-un metru si cu piatra pe fund..cel putin asa fac eu..si prind considerabil.....sper ca si voi ........ fir intinsss

scobarul pescuitul scobarului bine vara poate prinde scobar destul mare vara apa limpede fund..pe

55.3KB

Modificat de ionutz_pescarhoinar (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
ionutz_pescarhoinar
Vizitator





ce frumusete de rau si se de scobari :O:O:O aiaiaiai ce paradis


pus acum 15 ani
   
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2628
Scobarul este un peste incredibil!Am prins astazi unul in zona Siretului aproape de gura de varsare in Dunare chiar si in EA am prins primavara acesta!Cat de mult poate sa urce acest peste, din ape de munte pana aici!!!

_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 15 ani
   
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2628
Recordul mondial

category: rod & reel
weight: 3,40 kg (7 lb 8 oz)
length: 60 cm (24 inches)
locality: Rhine River, Germany
year:    2006
caught by: Dieter Lindenmann

scobarul pescuitul scobarului recordul rod & 3,40 oz)length: (24 rhine river,   2006caught MEMBRU DE ONOARE

13.3KB


_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 15 ani
   
ionutz_pescarhoinar
Vizitator



3.4 kg....imi propun sa depasesc acest record ...recordul meu e  de 2 kg... nu stiu insa daca exista asa exemplare pe Timis .. daca sunt ii vizez pe ei...

pus acum 14 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751

Modigliani a scris:



Corpul scobarului este lunguiet, cilindric, foarte usor comprimat lateral, cu linia dorsala putin curbata; este acoperit cu solzi relativ mari, dispusi frumos, uniform si bine fixati.


scobarul pescuitul scobarului modigliani scobarului este lunguiet, cilindric, foarte usor comprimat

43.1KB


pus acum 14 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751

Modigliani a scris:

Capul, nu prea mare, se termina cu un bot bombat, proeminent. Buzele groase, cartilaginoase parca, i-au atras denumirea de "gura-dalta". Dintii faringieni sunt foarte ascutiti, in forma de cutite.


scobarul pescuitul scobarului modigliani scris: capul, prea mare, termina bot bombat, buzele groase,

33.9KB


pus acum 14 ani
   
Indian Larry
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2114
Ai vazut ca mananca si pe apa tulbure , nu? Si foarte aproape de mal.
Eu prindeam scobar pe Siriu la 3-4m adancime , la arpacas fiert. In rest puteai sa-i dai si bomboana de pe coliva , ca nici nu se uita la ea...


pus acum 14 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
Parerea mea :

  Fiind peste de rau , ca si mreana ( de exemplu ) , apa tulbure nu este un inconvenient pentru scobar in a-si gasi hrana .

  Argesul ( locul in care am prins destui scobari ) este un rau care este tulbure in mai tot cursul anului . Ori , cu siguranta , scobarul nu asteapta limpezisul ca sa se poata hrani . S-a adaptat perfect apelor tulburi .

  Un alt aspect pe care l-am observat we trecut este faptul ca pe apa foarte tulbure scobarul se hraneste cat mai la mal . Este firesc , la mal apa este totusi mai limpede .

  Pentru cei ce nu au fost cu noi acolo spun ca am prins exclusiv la viermus . Cate trei insirati pe bucla unui carlig nr 6 ( fara diferenta de eficacitate intre albi si rosii )


pus acum 14 ani
   
Anelin
Membru de baza

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 77
Scobarii de pe Arges cu ce montura au fost pacaliti si la ce momeala?Eu am reusit sa prind scobari frumosi la Calimanesti Valcea cu feederul.Fir principal de 20,struna de 12,carlig de 18 si cosulet de 25g patrat.

pus acum 14 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
Montura a fost cam cea pe care o descrii, s-au prins doar la buchet de viermusi, poate doar firul un pic mai gros (putea intra mreana, plus ca erau destule agatatori in mal, acolo unde se hranea)...Oricum, pe tulbureala aia grosimea firului cred ca era ultima problema.

pus acum 14 ani
   
dori
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 995
Salutare!

M-ar interesa sa stiu, din experienta proprie, ce marime trebuie sa aiba granulatia nadei la pescuitul scobarului... de asemenea... unde ati "capturat" exemplare, pe fund nisipos sau doar cu substrat de pietre ?
  Intreb de substrat deoarece am auzit ca ar merge si pe "nisip" insa.. nu am avut ocazia, inca, sa ma duc la scobar.

Fir intins si toate cele bune!


pus acum 14 ani
   
Radu90
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 256
dori , eu am luat cel mai bine pe subtrat pietros , dar am prins si pe subtrat malos , pe subtrat nisipos nu am prins , dar am vazut pe cineva prinzand , nada sincer nu stiu ce sa zic despre granulatie , eu zic ca nu prea are importanta prea mare, cand mananca el cu adevarat , nu trebuia altceva decat o jumate de franzela inmuiata bine si lasata la uscat putin ...bineinteles ca daca ai o nada de calitate e mai bine, iti creste sansele , dar cand nu vrea el , poti sa ai nada nadelor , iti spun din propria-mi experienta .

_______________________________________
2 pescari pe balta, unu catre celalalt: Azi nu am facut nimic !
Celalt : Nu-i nimic, maine o sa facem de 2 ori mai mult !

pus acum 14 ani
   
dori
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 995
Salut!

... am reusit sa prind saptamana trecuta 2 frumusei insa.. am avut si rateuri.. ma dusesem mai mult ... ca sa ma relaxez.. oricum... i-am cautat intr-n loc pietros, unde i-am si vazut cand sareau.

Spor la treaba, toate cele bune si fir intins!


pus acum 14 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
Daca ai avut si rateuri...oricum...intr-un loc pietros...e bine ca ai reusit...sa te relaxezi...

pus acum 14 ani
   
dori
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 995

Drignei a scris:

Daca ai avut si rateuri...oricum...intr-un loc pietros...e bine ca ai reusit...sa te relaxezi...


Dap, m-am relaxat... am invatat sa fac asta.. )... am "pierdut" si 2 voblere intr-o jumate de ora... si nu m-a deranjat... am uitat sa zic.. SCUMPE.. nu HOme-Made) (Salmo, Yo-Zuri and so on).

Rateurile au fost cauzate din cauza burtii curentului dar si datorita vremii dificile: fulgere si ploaie puternica, stropi extrem de mari, ca la "tropice".... pe langa faptul ca dadeam cu o lanseta de 4.20, intr-un loc marginit de tufe, cu o pluta de 1-2 gr.. care zbura ca sageata... deh... mai invata omul, mai experimenteaza.. ca doar asa zic profesorii: joaca este primul pas prin care omul invata.

Fir intins si toate cele bune!

Modificat de dori (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
Scobar de Dunare :

scobarul pescuitul scobarului scobar dunare

40.2KB


pus acum 14 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
...

scobarul pescuitul scobarului ...

41.9KB


pus acum 14 ani
   
valy
MEMBRU DE ONOARE

Din: ALEXANDRIA
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1589
seamana un pic cu puiul  care ti l-am dat ! dar ala avea okiii mai .....veseli

=D


pus acum 14 ani
   
Nelutu
Membru activ

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 46
Salutare natiune. Am revenit dupa un concediu de 3 saptamani, doua in Moldova, pe malul Siretului si una la mare. Ce vreau sa spun este ca scobar se prinde destul de bine pe Siret, cu o Bolo. buna, un loc excelent si ... sa le ai un pic cu scobaritul atunci iei si 40 de kg. pe zi. de dimineata si pana seara, daca nu vrei sa respecti legea si te manca lacomia din spate. Ce inseamna un loc bun de scobarit ptr. mine? Undeva unde sa fie o adancime minima de 1-1,5 m,(am luat scobar excelent si in apa de 3-3,5 m), fund de pietris, curent domol spre deloc!. Nada a constat in pamant din malul raului, faramitat si umezit ptr. a forma bulgari, deabia apoi am pus paine faramitata de acasa, se poate faramita si pe malul apei dar pierzi prea mult timp, facut bulgari si nadit zona aleasa din timp prin sondarea apei. La inceput cam 9 bulgari mari, cat un grapefruit, apoi, cam din doua in doua ore cate 5 bulgari, depinde de raspunsul pestelui, cateodata am nadit cam la 4-5 ore. N-am pescuit mai mult decat de dimineata si pana la amiaza, mi-a fost suficient cat am prins, am dus acasa doar ce mi-au placut ca marime, minim de jumatate de kg. buc. si am fost f. multumit. Una peste alta am combinat odihna cu pescuitul si am reinceput lucrul cu bateriile incarcate la maxim.
P.S. Sa nu uit, pe carlig, nr. 14, am folosit viermusi albi, buchet de 3-4 buc.

Modificat de Nelutu (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
Nelutule, te invidiez pentru "nasosi". Scobarul este un partener adevarat in pescuitul stationar. Nu stiu ce se intampla pe Jiu, unde scobarul ar trebui sa prospere.

pus acum 14 ani
   
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2628
In ce zona a Siretului ai pescuit? 

_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 14 ani
   
Nelutu
Membru activ

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 46
Mai jos de confluenta Siretului cu Suceava, aproape de loc. Dolhasca.

pus acum 14 ani
   
filica ciutac
Vizitator



se pare ca pe Suceava si pe Siret scobarul si-a revenit destul de frumos!!si eu am tras o partida pe cinste vara aceasta la Roscani!!

pus acum 14 ani
   
Nelutu
Membru activ

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 46
La Roscani? Unde anume? Stii Filica cat crap este pe Siret anu, asta? Si oglinda si cu solzi!  

pus acum 14 ani
   
filica ciutac
Vizitator



pai a venit din crescatorii!!!sa vezi tu stiucane in cativa ani!!ca sa nu mai vorbim de avat,,chiar salau!!!la Roscani am rude!!am pescuit mai sus de podul spre Joldesti si la confluenta!!

pus acum 14 ani
   
vlad eduard
Membru

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1
scobar pe Aries

scobarul pescuitul scobarului scobar aries

13.8KB


pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la