dadylures
MEMBRU DE ONOARE
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 982
|
|
PESCUITUL OBLETELUI: O sa caut sa fiu cat mai succint si sa fiu cat pe intelesul tuturot. Unde nu reusesc, ma puteti trage de maneca. Nu ma supar. Sa incepem cu inceputul. 1- varga: trebuie sa fie o varga la inceput un 3m, o varga usoara, foarte rigida cu actiune pe varf si varf blectorat. Este bine sa aveti o trusa de vergi de acest gen. Pt. pescuit de agrement, as incepe setul cu 2,5m, apoi 3,0m, 3,5m, 4,0m, 4,5m. Se poate si mai lung. Dar ma repliez pe 3m. De ce? pt simplul motiv ca de cele mai multe ori, obletele nu este foarte dispus sa vina mai aproape. Dupa ce l-am cantonat la lungimea de 3 sau 3,5m, putem sa aducem pestele la distante mai mici de mal astfel avem un ritm mai mare, deci o viteza mai mare si o productivitate mai buna. Se poate observa ca daca micsorand distanta fata de mal, scade si latia pestelui, sau nu mai intra babustile si carasii, atunci avem o problema. Pt a elimina acest inconvenient, facem sondarea apei. Ce e sondarea. Sondarea este o operatiune foarte simpla si utila si care se practica in toate stilurile de la rube la fixe scurte. Se foloseste o bucata de plumb care cantare 4-7 grame, cam asta este marja de greutate cea mai utila. Se ataseaza carligului si se lasa sa atinga fundul apei pe o linie cat mai verticala posibil. Astfel daca pluta nu se mai vede, ridicam pluta pina cand aceasta ne va indica pozitia ei ca fiind limita adancimii apei. Din acest moment stim sigur cat este apa la, sa zicem 3,5. Vom sonda cu varga de 3,0m si vom stabilii adancimea la aceasta distanta de mal apoi cu 2,5m etc. Observam ca apa e uniform la adancime in aceasta marje pe care o vom aborda, si vom aduce pestele pe 3,5 apoi il mutam prin nadire pe 3,0m apoi mai aproape. In cazul in care exista praguri, adica la varga de 3,5m avem adancime 2m iar la varga de 2,5m, avem 0,7m... este o problema, este o scadere brusca sau poate avem un prag in fata. Pestele nu se va simtii foarte in siguranat la o astfel de adancime mai mica si va alege zona de dincolo de prag, pragul pesntru el este un pericol. Atunci vom alege locul unde vom nadii sa fie la o adancime sa zicem cca 1,5m constanta. Aceasta decizie o putem lua dupa ce am sondat apa si cunoastem evolutia formei fundului. LINIA: Linia trebuie sa fie aleasa ca grosime si greutate a plutei functie de distanta la care abordam pescuitul, functie de adancimea la care ne adresam. Astfel pt pescuitul de suprafata, putem folosii o pluta de 0,2-0,5 gr, montata pe un fir mama de 0,08mm. In caz ca abordam un pescuit intre ape, putem folosii tot o linie de 0,08mm dar un gramaj ceva mai ridicat, pina la cca 07-0,8gr. Daca vrem sa mergem repede cu momeala pe fund, mergem tot pe o linie de 0,08mm dar cu un gramaj in jur de 1-1,2gr. In caz ca pe fund intra si pesti mai mari, avem rupturi, putem sa mergem cu linii de 0,09 sau chiar 0,10. Acum pt. pescarii mai incepatori, este bine sa foloseasca de la inceput fire ceva mai plinute, sa zicem 0,10 chiar si 0,12mm. Ma refer la grosimi reale. Cu timpul, dupa capatarea experientei se poate trece si la firele de 0,08mm, nu sub.Lungimea liniei trebuie foarte bine apreciata de catre pescar. O linie mai lunga face greoaie interceptia pestelui, o linie mai scurta va solicita mai mult blectorul si va smulge carligul prematur din gura pestelui, asa ca, obtinetiva o lungime de asa fel ca cu varga in dreapta si pestele in stanga, in pozitia scoaterii carligului din gura, varful blectorat sa stea putin indoit, astfel linia va sta usor tensionata.Despre plute, alta data. CARLIGUL Eu sfatuiesc sa folositi carlige forma cristal, carlige albe si mai inchise la culoare, cele rosii sunt de fite. Sa aiba tija medie lunga pt pescuitul cu vierme agatat sau tija lunga pt vierme tras sau crosetat. sa aiaba virful rezistent, microspin, sa aiba paleta rezistenta. Marci o sa le discut cu alta ocazie. MOMEALA Cea mai utrilizata 99% este viermele. Rar se foloseste biluta de paine sau pe frig iarna larve. Viermele trebuie ales ca marime adecvata carligului cu care pescuim. Un vierme mai mare duce la rateuri fie ca atunci cand e agatat pestele nu ajunge la carlig, fie cand e tras sau crosetat viermele sa faca dop si varful carligului sa nu ajunga in gura pestelui. nu folositi 2 sau mai multi viermi pe carlig, este cel mai pagubos pescuit, veti da rateuri la infinit. Deci vierme mic si nu foarte proaspat, sa fie mai rezistent. Culoarea viermelui este o chestie care este mai mult de gustul pescarului. Cand se foloseste carcalete, e bine ca baza sa fie facuta din vierme mic alb, apoi, peste vierme,larva. Astfel larva va fi pusa in evidenta mai repede. Eu folosesc, cu succes, zic eu, vierme alb, rar alte culori. NADA. Aici e aici. Trebuie gandit in principiu. In primul rand sa stim cateceva despre adversar. Este ciprinid, este dotat cu un aparat bucal foarte delicat, se hraneste ca si fitofagul prin absortie si filtrare. Mai are un sistem digestiv simplu foarte sensibil. Are o capacitate digestiva greoaie, un intestin subtire lung, o perioada lunga de evacuare a alimentelor. Are un sistem nervos bine dezvoltat, simtul olfactiv deosebit de receptiv, are un vaz foarte bun......etc Deocamdata sa analizam numai astea si sa vedem ce inseamna aceste informatii puse cap la cap: Asta s-ar traduce ca pestele vrea sa aiba o masa de hrana foarte fina raspandita in masa suspensiei din apa, astfel de masa poate fi absorbita si filtrata si pestele va avea obiectul de activitate si va sta pe nada mai mult timp. Asta spune ca nada trebuie sa fie fina, foarte fina. Asta o data. Apoi nada trebuie sa fie compusa din elemente care sa-i ofere posibilitatea sa se deschida la adancimea dorita, (mecanica nadei) la suprafata, intre ape sau pe fund. In aceste situatii ingredientele trebuie alese si dozate pe acest principiu. A se evita saturatia rapida a pestelui.... aici e aici... ce face un peste satul? pai face ce face si lupul satul, are instincte, adica instinctul de conservare si va dorii sa apere locul si sa goneasca pestii concurenti la hrana. Cand apare acest fenomen? Apare cand pestii devin satui si incep sa observe pe ceilalti pesti care vin pe nada si reflexul este de ai gonii. Deci acei pesti satui stationati pe nada fac rau pescuitului. Ce trebuie facut? ar trebuii sa tinem cont ca nada sa nu fie foarte satioasa, sa contina putine elemente proteice sau aminoacizi, sa fie saraca dar foarte atractiva, sa fie foarte fina, sa-i scape din lamele filtrante, sa nu poata inghitii de cat foarte putin. Apoi sa-i golim stomacul si traectul digestiv... cum... ei bine aici sunt procedee deja profesioniste si nu e cazul. Atunci sa vedem cum il putem face mai atras de nada. Trebuie sa avem o culoare care sa nu faca nota discordanta cu mediul. Culoare buna este o culoare de nuca sau mai inchisa chiar. Aici este bine sa se foloseasca tracix, un produs care coloreaza nada, unul sa zicem negru. Se poate folosii srot fin macinat. Adaugat in anume cantitati face nor, ceea ce e f bine, norul sta in suspensie si asta face bine. De ce bine sa facem nor? Pai, asa cum am vazut, obletele vede foarte bine. O data se vede bine ca pretenul de langa el a disparut, atunci incep banuielile... pestele va manca cu frica. Norul ii va da curaj si astfel va venii si va sta pe nada. Totodata nada nor, va da posibilitatea saturatiei tardive a pestelui.Nu e obligatoriu sa folositi tracix, dar si alte elemente care produc nor. Unii folosesc lapte praf, atentie ca merge dat in nadele de frig, cand e cald se altereaza usor si poate strica toata nada, se foloseste si faina de grau, pamant fin de pe fundul apei, alea ce se scortureaza dupa ce scad garlele. Se aduna si se trece prin ciur fin de tot si se adauga in nada. Asa ca am vazut cum e cu vazul, cu gustul si mirosul, sa vedem cum e... acest peste are senzori deosebiti dar mai puternici de gust. Din acest motiv nada trebuie sa fie dulceaga, pestele iubeste aceasta aroma. La miros, este bun orice aditiv fie lichid fie praf, adaugat in nada. Eu as acorda mai multa atentie pestilor care se pot monta in cardul de oblete. Astfel un caramel ar aduce babusca si carasul, o vanilie aduce platica carasul si babusca dar place si la ciortan, arome de fructe etc... Sa recapitulam. Mada= o masa de cca 70%, masa purtatoare, aici e buna tarata de grau foarte marunt macinata si sitata, o slaba proteina vegetala, aici se poate venii cu o macinatura fina de canepa cu malai tot asa macinat f fin, poate un max 5% biscuit plasmon, la fel, apoi cca 15 % in volume pesmet. CCa 7-10 % indulcitor, miere sau melasa diluate in apa de umectare, zahar pe frig merge, vara fermenteaza repede, aditivul, si acel facator de nor pe care il vreti. Prepararea nadei. Atunci cand o folositi de fund, nu-i dati multa apa. Se umecteaza in 2 -3 reprize ultima se face cu atomizorul si atentie mare sa nu pierdem mecanica nadei. Cand se face nada de sus, pe suprafata, se foloseste o nada foarte uda care sa se sparga in contact cu apa si sa ramana in suspensie cat mai sus. Intre ele se poate obtine cea de intre ape. Poate ca este prea profesionist, dar numai asa pare, nu este, nu am intrat in latura profi. Daca nu s-a inteles pici picolo, astept....
|
|