FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania
Forumul pescarilor din Romania . Iti plac pestii , pescuitul , iesirile in natura ? Aici este locul tau de pe internet....Tehnici de pescuit , nade si momeli pentru pesti , scule de pescuit , barci pentru pescari , specii de pesti , discutii despre pescuit , aici le gasesti . Informatii despre balti , pesti rapitori, Delta Dunarii , pescuit pe Dunare , solunar, salau , crap , caras , stiuca , biban, voblere , twistere , lansete si mulinete pentru pescari, magazin de pescuit , retete , bors de peste , peste la gratar , peste la cuptor , plachie de peste....Pentru toti pescarii din Romania....FIR INTINS !
Lista Forumurilor Pe Tematici
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM PESCUITUL - PESCAR HOINAR PRIN ROMANIA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
ciocolata4u
Femeie
21 ani
Bucuresti
cauta Barbat
24 - 45 ani
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania / NOTIUNI DE BAZA IN PESCUIT / ani si specii  
Autor
Mesaj Pagini: 1
misgurnus
Vizitator



am observat de-a lungul timpului ca pe Dunare sau pe Jiu exista cate un an cand populatia unei anumite specii de peste este neobisnuit de mare. De exemplu, a fost un an pe Dunare cand s-a prins morunas, exemplare aproape de kilogram, de nu mai prindeai platica de raul lui. La fel, sunt ani cand guvidul rade tot, dar au fost ani cand a lipsit cu desavarsire. Pe Jiu, imi amintesc un an cand fierbea apa de crap...acum de exemplu, crapul este foarte rar pe Jiu, in schimb este foarte mult puiet de mreana...care sa fie explicatia acestor "explozii" ale unor populatii de peste(bineinteles iese din discutie cazul destul de recent al inundatiilor de pe Dunare ce au cauzat marirea populatiei de caras sau crap)?

pus acum 16 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 982
observatzia este pertinenta.
Raspunsul este foarte complex.
Exista ani secetosi, exista ani ploiosi, exista ierni geroase, exista ierni calde... toate au influentza in sensul semnalat de tine. Aparent este un nonsens. Exista o interdependentza in arealul natural in echilibrul dintre specii. Absolut tot echilibrul este comandat de factorul hrana, in primul rand, rezistenta la agentzii externi care afecteaza existentza speciei respectve, adaptarea speciei la noile conditzii care apar, si altele.
La baza teoriei ca factor principal ramane hrana.
Daca iarna respectiva a fost una geroasa, s-ar putea ca foarte mari rezerve de material genetic al unor anume insecte sa fie afectat. Astfel populatzia de efemeride, sa presupunem, a fost decimata si ca rezultat pestii care in mediul lor alpin, nu au mai avut aceasta insecta ca baza de hrana, si-au redus numarul. Apropo de acest lucru, o data cand hrana de baza a unei specii se inputzineaza, se inputzineaza si numarul progeniturilor speciei respective. Este un sistem autoreglabil, lasat de Dumnezeu... Spre exemplu, intr-un rau ses, avem populatzie de scobar si de clean deopotriva, si altele. Ma refer la cele doua specii. Cleanul, se hraneste in acest areal predilect cu crustaceii pe care sii procura din apa din zona bolovanoasa... acesti crustacei, se hranesc la randul lor cu o anume alga care se dezvolta numai pe piatra...scobarul, care se gaseste in acelasi areal, se hraneste predilect cu aceiasi alga care se dezvolta pe aceiasi bolovani unde traiesc si crustaceii care creaza baza de hrana a cleanului.
Oare ce se va intampla cu arealul respectiv? Normal, scobarul va prelua controlul arealului respectiv, cleanul fiind intr-o scadere vizibila o perioada de timp, perioada in care va trebuii sa se adapteze noilor conditzii si sa-si procure proteina prin alte mijloace. Astfel cleanul poate devenii consumatorul puietului de scobar... devine mai rapitor, mai vorace si mai mare si mai puternic. Este o relatzie intre cantitatea de proteina acumulata intr-un timp si cu ce consum energetic. Astfel, populatzia de clean se va marii in anul ce va venii, in detrimentul populatziei scobarului, care in urmatorul an, va avea un numa mai mic de progenituri, va fi mai slab reprezentat si gonit din zonele bolovanoase de unde isi procura harana de catre clean.
In aceasta situatzie, scobarul ramanand la partea inferioara a zonei dominata de cleni, fa fi lipsit de posibilitatea de a se mai hranii cu alga preferata. Astfel scobarii vor face incursiuni nocturne pt a se hranii, dar hrana nu va fi indestulatoare pt a cumula suficienta proteina.
Astfel scobarul va cauta alta sursa proteica care sa-i dea puterea de a rezista si asi asigura reproducerea. In perioada cand cleanul se va reproduce, scobarul se va hranii cu icrele cleanului. Astfel aceasta adaptare la noile conditzii de viatza ale scobarului, va solutziona problema lui din diua puncte de vedere. Unu, cva capata suficienta proteina ca sa-i asigure o dezvoltare puternica, si astfel la viitoarea reproducere vom avea in apa exemplare bine dezvoltate sanatoase si puternice, care vor depune o mare cantitate de icre, si in acelasi timp, consumand icrele cleanului, numarul progeniturilor cleanului se va reduce simtzitor. Astfel in anii care vor venii se vor intalnii alternantze ale celor doua specii..
Acum se pot face observatzi deosebit de interesante si de laborioase asupra multor factori care se gasesc in mediul acvatic si care influentzeaza existenta acestor pesti.
Nu am vorbit de influentza omului. De la pescuit intensiv cu unditza, la plasuit, sau la interventzia omului in agricultura prin amendarea solului cu totfelul de ingrasaminte chimice care ajunse in apa modifica biotopul natural, la stropirea culturilor su chimicale care omoara anume insecte, la devierea apelor in lucrari hidrotehnice, schimbarea conditziilor de apa, din ape curgatoare in ape de baraj, etc...toate aceste schimbari pe care noi nu suntem pregatitzi sa le constatam, fac diferentza si astfel apar modificari permanente in compozitzia arealului natural...


pus acum 16 ani
   
misgurnus
Vizitator



multumesc de raspuns, Dady...pare absolut logic ce ai scris. Crezi ca se pot prevedea aceste explozii de populatie pe specii intr-o oarecare masura?

pus acum 16 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 982
Se poate face o evaluare. Evaluare mai mult  sau mai putzin stiintzific.
Dar si pe baza de observatzii proprii se poate face acest lucru. Trebuie sa ai cat de cat o experientza si un fel de a vedea treburile in sensul unor rezultate analizate si bazate pe ce vezi in teren.


pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la