pescarul
Membru de baza
 Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 184
|
|
Carligul: In functie de pestii pe care urmarim sa ii pescuim, se pot folosii carlige cu marimi intre 22 (cele mai mici) pentru pescuirea obletelui si 10 sau chiar mai mari cand vrem sa pescuim carasul mai mare si ciortanul (crapul mai mic). Pe piata gasim nenumarate carlige de forme si culori diferite din care trebuie sa alegem. Daca vrem sa pescuim la rama va trebui sa folosim un carlig cu tija mai lunga si o culoare cat mai apropiata de culoarea ramei, preferabil o culoare mai inchisa, iar in cazul pescuitului la vierme se poate folosi carligul cu tija mai scurta si culoare mai deschisa, dar un carlig cat mai subtire astfel incat viermele sa nu fie spart atunci cand este intepat. Trebuie oferita o mare atentie si calitatii carligelor care trebuie sa fie rezistente chiar daca sunt mai subtiri. Ca si in cazul firelor se recomanda folosirea carligelor cat mai mici, care sunt capabile sa intepe si sa scoata pestele din apa.
Este recomandat ca firul cu care se leaga carligele sa fie mai subtire decat firul principal, iar in cazul cand linia este supusa unei tensiuni prea mari , sa cedeze firul care leaga carligul ( acest fir mai este denumit si forfac ), salvand astfel linia principala, pluta si plumbii. Lungimea forfacului este aleasa in functie de pestele pescuit si de finetea cu care dorim sa pescuim : cu cat forfacul este mai lung, cu atat pestele este mai departe de plumb si este mai increzator. Pentru o intepare cat mai buna a pestelui, carligul trebuie sa fie foarte bine ascutit . O metoda simpla de a testa cat de bine este ascutit un carlig : incercati sa va zgariati o unghie cu varful carligului; il trageti usor peste unghie fara sa apasati pe el; daca carligul aluneca pe unghie atunci acesta nu este bine ascutit, iar daca unghia se zgarie usor atunci puteti sa il folositi cu incredere.
Momeala: Pentru un incepator momeala de baza este viermele si rama. In cazul pescuitului stationar la pluta majoritatea pestilor pot fii prinsi cu ajutorul acestor 2 momeli de baza. In cazul viermilor acestia se pot pune pe carlig in mai multe feluri : daca o sa va uitati mai atenti la un vierme, o sa observati ca acesta are un cap mai ascutit si mai subtire cu care inainteaza si unul mai gros si turtit; cel mai des, se inteapa unul sau mai multi viermi de capul gros sau prin jumatatea lor obtinandu-se astfel un buchet de viermi; Viermii se mai pot intepa si in lungul lor incepand tot cu capul gros dar nu prea este recomandata aceasta metoda deoarece ei nu se vor mai misca, iar aceasta miscare atrage pestele. Viermii se vor pastra in rumegus, in recipiente aerisite , cu gaurile de aerisire foarte mici pentru a nu putea scapa. In recipientul de pastrare se pot adauga atractanti si arome. La cumpararea viermilor acestia trebuie sa fie cat mai vioi. Pe piata se gasesc viermi de diferite culori care se vor agata pe carlig intr-o singura culoare sau asortati. In cazul pestilor pasnici vizati la pescuitul cu varga cele mai bune rame sunt cele de balegar, de dimensiuni relativ mici, care au o culoare maroniu-rosiatica. Rama se baga in carlig prin inteparea in capul mai putin activ si prin trecerea carligului de-a lungul corpului, pana cand va mai ramane in afara carligului o treime din lungimea ei (va fii acoperita tota tija carligului). Varful carligului va ramane in interiorul ramei, iar partea libera care consta in capul cel mai activ al ramei se va misca atragand pestele. Ramele se vor pastra in cutii cu capacele gaurite foarte fin pentru aerisire, peste care se va introduce balegar si pamant care provine din mediul in care au fost gasite. Ca si in cazul viermilor, cutiile cu rame se vor pastra in intr-un loc cu umbra. Cand observati ca pestii nu mai sunt atrasi de momeala, aceasta trebuie sa fie schimbata cu una noua. O alta momeala importanta pentru incepatori este cocoloasa de paine. Aceasta se prepara prin scufundarea miezului de paine in apa din lac (este important ca painea sa se prepare pe malul apei unde vom pescui folosind acea apa la preparearea ei), iar apoi stoarcerea si framantarea lui pana cand va deveni o coca destul de groasa pentru a sta in carlig. In aceasta coca se mai pot adauga arome pentru atragerea pestilor si sofran pentru ingalbenirea ei. Cu un succes foarte mare se mai foloseste si mamaliga preparata simplu, sau dupa retete mai pretentioase, dar despre ea vom vorbin intr-un articol special dedicat momelilor.
Nada: Pentru a creste sansele de izbanda la o partida de pescuit, este indicata nadirea locului unde vom pescui. Prin nada se intelege un amestec de diferite fainuri sau/si seminte care au ca rol atragerea pestelui in locul unde vom pescui. Fiecare pescar are modul sau de preparare a nadei, pentru multi aceasta insemnand un secret care aduce succesul partidelor de pescuit. Cel mai bine este ca nadirea sa fie facuta de seara, pentru a atrage in timpul noptii pestii in locul dorit, dar daca aveti ghinion puteti sa gasiti dimineata pe altcineva in locul nadit. Un exemplu de nada : se amesteca 1kg de faina de porumb, 1kg de pesmet, 1/2 kg strot de floarea soarelui (strotul se obtine prin macinarea mai fina a semintelor de floarea soarelui cu tot cu coaja - de exemplu cu ajutorul rasnitei de cafea), 1/2kg de tarate de grau, la care se mai pot adauga diferite arome; dupa ce amestecati bine toate aceste ingrediente , se adauga apa (preferabil apa din balta/raul de unde pescuiti - evitati pe cat posibil apa de la robinet, iar in cazul in care este chiar imposibila prepararea nadei pe malul apei, folositi apa plata) si se framanta pana cand se obtine o coca imbibata cu apa doar atat cat sa se poata faca niste bulgari care se leaga foarte bine. Dupa ce nada este terminata faceti cativa bulgari cat pumnul si aruncati 2-3 bulgari la inceput,iar cand pestele incepe sa manance mai aruncati cate un bulagare de intretinere la 1-2 ore in functie de activitatea pestilor. In cazul in care pescuiti pe rauri unde nada obisnuita nu sta intr-un singur loc, aceasta se poate amesteca cu pamant mai argilos in proportie de 30-50%, dupa care se fac niste turte de dimensiunea palmei cu care se nadeste. Nada se prepara in functie de pestii pe care vreti sa i pescuiti. Pentru imbunatatirea nadei fiecare poate sa mai adauge diferite ingrediente folosindu-si imaginatia. Iata cateva ingrediente la care pestii reactioneaza foarte bine : canepa prajita sau fiarta, arpacas fiert, grau fiert, biscuiti macinati, turta dulce macinata, alune de pamant macinate, betaina (un ingredient care stimuleaza pofta de mancare a pestilor), porumb fiert, mancare de canari macinata, diferite de mancaruri de caini sau pisici macinate,rame tocate, viermi. Folositi-va imaginatia si tineti minte ce ingrediente ati folosit la nada, ca atunci cand veti avea succes sa ne spuneti si noua reteta secreta !
Minciogul: Cand plecati la o partida de pescuit, un accesoriu esential este minciogul. Pesti mai mici pot fii scosi foarte usor din apa, dar atunci cand in carlig se afla un peste mai mare, daca incercam sa il ridicam pe mal riscam sa rupem firul sau buza pestelul, iar in acest caz avem nevoie de un minciog. Minciogul este un accesoriu de pescuit format dint-o plasa sustinută într-un cadru de diferite forme (rotund,oval, in forma de "V" si un maner care poate fii telescopic sau dintr-o singura bucata. Tehnica introducerii pestelui în minciog este simplă. Minciogul se asează într-un loc cu apă ceva mai adâncă (cât să poată fi introdus sub peste), si nu se miscă din acel loc decât atunci când s-a adus pestele deasupra lui si când, cu o miscare rapidă, se ridică. Nu se va încerca niciodată urmărirea pestelui cu minciogul, acesta se va speria si, cu o ultimă zvâcnire, poate scăpa. Lungimea manerului se va alege in functie de locul unde vom pescui, daca malul este abrupt si pozitia de pescuit este undeva mult deasupra nivelului apei, atunci vom avea nevoie de un minciog cu manerul lung de 2-3 metri. Este preferat un minciog cu o plasa cat mai fina pentru a proteja pestii .
Suportul: In timpul unei partide de pescuit, daca tinem varga in mana cateva ore este foarte obositor, asa ca se recomanda folosirea unui suport pentru varga. Suportul ne va mai ajuta si la introducerea momelii in carlig sau la scoaterea carligului din buza pestelui.
Eu personal recomand practicarea stilului Catch and Release (eliberarea pestelui dupa prinderea, masurarea, cantarirea si eventual pozarea lui) , dar daca chiar vreti sa pastrati o parte din pesti se recomanda si achizitionarea unui juvelnic,cu ajutorul caruia pestii vor fii tinuti in apa lacului/raului in care i-ati prins. Din ce in ce mai des aud printre pescari urmatoarea expresie : "Nu mai merge ca anii trecuti". Pai cum sa mai mearga dragii nostrii daca la noi in tara pestele se prinde la paguba ? Multi pescari se lauda cu zile norocoase in care au prins zeci de kilograme de peste, dar cati oare din ei isi iau acasa cat au nevoie si restul il elibereaza ? Nu va obliga nimeni sa nu va bucurati de cativa pesti pe care sa ii pregatiti dupa o reteta personala, DAR luati atat ca va trebuie. Incercati sa iesiti din tiparul romanului obisnuit sa bage tot ce se poate in traista si mai priviti si la vecinii nostri din vest care NICIODATA nu se vaita ca nu au peste in balti.
_______________________________________ Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul !
[img]http://pescuitul.3xforum.ro/img/pics/pescuitul.3xforum.ro/ok_5161.jpg[/img]
|
|