FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania
Forumul pescarilor din Romania . Iti plac pestii , pescuitul , iesirile in natura ? Aici este locul tau de pe internet....Tehnici de pescuit , nade si momeli pentru pesti , scule de pescuit , barci pentru pescari , specii de pesti , discutii despre pescuit , aici le gasesti . Informatii despre balti , pesti rapitori, Delta Dunarii , pescuit pe Dunare , solunar, salau , crap , caras , stiuca , biban, voblere , twistere , lansete si mulinete pentru pescari, magazin de pescuit , retete , bors de peste , peste la gratar , peste la cuptor , plachie de peste....Pentru toti pescarii din Romania....FIR INTINS !
Lista Forumurilor Pe Tematici
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM PESCUITUL - PESCAR HOINAR PRIN ROMANIA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Iasminica pe Simpatie
Femeie
24 ani
Arad
cauta Barbat
24 - 52 ani
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania / NOTIUNI DE BAZA IN PESCUIT / Ajutor: puterea/actiunea lansetei?  
Autor
Mesaj Pagini: 1
razvangrig
Membru

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1
Sunt incepator si in ultima perioada m-am documentat temeinic despre alegerea unei lansete de match (Sheffield), deoarece ma atrage stilul de pescuit la pluta. Din cate am inteles din mai multe surse de informatii de pe site-uri romanesti si straine, treaba cu puterea si actiunea lansetelor sta in felul urmator (dau aceste informatii pentru a fi corectat in caz ca am inteles gresit):

Cand vorbim despre actiunea lansetei, ne referim la raportul dintre rigiditate - elasticitate. Corpul acesteia trebuie impartit in 2 segmente: varf si blank (care incepe cu segmentul situat imediat sub varf si se termina la manerul lansetei).
Actiunea varfului se evalueaza luand in calcul usurinta cu care acesta se arcuieste sub influenta unei forte moderate si rapiditatea cu care revine la pozitia initiala ulterior indoirii (oscilatia).
In functie de aceste aspecte, varful poate sa fie rigid (actiune rapida), semi-rigid (actiune moderata) si moale (actiune inceata).
Actiunea blankului se evalueaza in functie de numarul de segmente (excluzand segmentul de varf) care se indoaie (preiau sarcina), sub influenta unei forte considerabile - de exemplu in drill. 
In functie de acest aspect, blankul poate avea la randul lui actiune rapida (se arcuieste pe 20-30% din lungime incepand cu segmentul situat imediat sub varf), moderata (se arcuieste pe aprox. 60% din lungime) si progresiva sau parabolica (se arcuieste pe 90% din lungime, pana aproape de manerul lansetei). Sau, altfel spus, forta se distribuie incepand dinspre varf spre maner pe 30% din lungime, pe 60% sau progresiv,  pe toata lungimea, pana la maner.

Cand vorbim despre puterea lansetei, ne referim la rezistenta corpului lansetei la actiunea fortelor. Si aici, corpul acesteia trebuie impartit de asemenea in 2 segmente: varf si blank. Puterea varfului se evalueaza luand in calcul atat greutatea minima pe care acesta o poate arunca pana la o distanta satisfacatoare cat si greutatea maxima pe care o poate arunca fara sa se rupa. In functie de aceste aspecte, varfurile se clasifica in putere de aruncare usoara, medie, grea si combinatii ale acestor variante.

Puterea blankului lansetei se evalueaza luand in calcul greutatea maxima la care poate rezista fara sa se rupa.  In functie de acest aspect, blankurile pot fi de putere usoara, medie, grea si combinatii ale acestor variante.

Intrebarea mea este: care este legatura duntre puterea de aruncare a varfului si puterea blankului lansetei? Exista o corelatie directa intre puterea de aruncare a varfului si rezistenta totala a lansetei? Adica, spre exemplu, poate o lanseta cu putere de aruncare mica (10-30g), sa reziste la drill-uri cu pesti mari, de 10-12 kg? Poate o lanseta cu putere de aruncare mai mare (60g) sa fie mai slaba (din pct. de vedere al rezistentei liniei cu care poate fi folosita) decat una cu o putere de aruncare mai mica?

Se dau 2 lansete de match:

Daiwa Aqualite Power F1 3.90m/15-50g 

si

EnergoTeam Classic Strong Carp Match II 4.20m/15-30g


Care dintre ele rezista la pesti mai mari si de ce?
Dupa ce varful se indoaie, la actiunea sarcinii maxime la care rezista, intra in functiune blankul lansetei care preia forta suplimentara, evitand astfel ruperea varfului?

Multumesc!


pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la