FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania
Forumul pescarilor din Romania . Iti plac pestii , pescuitul , iesirile in natura ? Aici este locul tau de pe internet....Tehnici de pescuit , nade si momeli pentru pesti , scule de pescuit , barci pentru pescari , specii de pesti , discutii despre pescuit , aici le gasesti . Informatii despre balti , pesti rapitori, Delta Dunarii , pescuit pe Dunare , solunar, salau , crap , caras , stiuca , biban, voblere , twistere , lansete si mulinete pentru pescari, magazin de pescuit , retete , bors de peste , peste la gratar , peste la cuptor , plachie de peste....Pentru toti pescarii din Romania....FIR INTINS !
Lista Forumurilor Pe Tematici
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM PESCUITUL - PESCAR HOINAR PRIN ROMANIA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Roxxxi23 pe Simpatie
Femeie
23 ani
Neamt
cauta Barbat
23 - 52 ani
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania / ATELIER - HOME MADE , BRICO / Folosirea propionatului pentru ermetizare voblere lemn balsa  
Autor
Mesaj Pagini: 1
scales
Membru de baza

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 101
Folosirea propionatului pentru ermetizare voblere lemn balsa


MATERIA PRIMA:

folosirea pentru ermetizare voblere lemn balsa folosirea pentru ermetizare voblere lemn prima:

35KB

Modificat de scales (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
scales
Membru de baza

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 101
Propionatul se livreaza sub forma de pelete uscate, si se dizolva in acetona pura ce va face voblerul waterproof(a sa folosi lemn de balsa sau Bass Wood-tei american). Propionatul(lichid) va patrunde in porii lemnului si are marele avantaj ca se usuca foarte rapid intre dipuri, astfel va veti vopsi voblerele in scurt timp. Odata adaugat pe vobler, propionatul va intari lemnul de balsa fara a adauga greutate semnificativa voblerului. NOTA: Aveti grija cand umblati cu acetona pura, este extrem de inflamabila si toxica, a se folosi numai in spatii bine aerisite, de preferinta spatii deschise.

     Cateva lucruri necesare pentru vopsire:
•    Masca protectie(acetona e toxica)
•    Ochelari protectie
•    Pelete propionat(sau pahare de plastic transparent, facute bucatele).
•    Acetona pura(concentratie mare).
•    2 borcane de sticla cu deschidere larga
•    Clipsuri de prindere pt. scufundat in solutie si pus voblerele la scurs + stand  pentru pus voblerele la uscat.

     Prepararea mixturii:
     1) Puneti 30 de grame de pelete pe fundul borcanului nr. 1. La fel si in borcanul nr. 2, puneti de data aceasta 60 de grame de pelete. Umpleti fiecare borcan cu 90 de grame de acetona. Inchideti capacul ferm la fiecare si agitati fiecare borcan vreo 5 minute.
     2) Lasati peletele sa se dizolve complet in acetona. Acest lucru ia in jur de 3-5 zile dar puteti accelera procesul amestecand cu o bucata de metal nevopsit, si agitand borcanul o data la cateva ore. Cand agitati, mai intai deschideti borcanul si amestecati bine cu bucata de metal. Dupa ce sunt dizolvate complet mixturile ar trebui sa aiba consistenta laptelui in borcanul 1 si de consistenta mierii incalzite in borcanul al 2-lea.

     Folosirea mixturii:
     1) Incepeti scufundand voblerul in borcanul 1  timp de 30 minute(nu mai mult de 6 ore). Voblerul trebuie sa fie complet scufundat tot acest timp. Dupa 30 de minute(sau mai mult), scoateti-l din solutie si lasati-l sa se usuce, pana toti vaporii de acetona s-au dus(pentru acest proces va fi nevoie de cel mult 30 de minute. (Daca ati taiat deja gaura pentru barbeta voblerului este necesar sa o curatati dupa fiecare dipuire, dar gaura pentru barbeta poate fi taiata ulterior. Daca nu puteti face acest lucru cu o bucata mica de smirghel.
     2) Dupa ce se usuca, polishati fin voblerul pentru obtinerea unei suprafete fine.
     3) Urmatorul pas va fi o scufundare rapida in borcanul 1. Agitati putin voblerul in borcan pana nu mai ies bule din lemn. Agatati pt. uscare vreo 15 min.
     4) Dupa ce se usuca aplicati o noua scufundare rapida in borcanul 1, asteptati pana nu mai ies bule din lemn si agatati-l la uscat. (Daca voblerul are bule pe suprafata, dupa uscare polishati-l fin putin).
     5) Dupa uscarea ultimului dip rapid., sunteti gata de scufundarea voblerului in borcanul nr. 2. Concentratia mare din borcanul 2 va da voblerului un strat rezistent. Scufundati-l, amestecati de vreo 2 ori si scoateti-l afara. Lasati excesul sa se scurga in borcan cateva secunde apoi agatati voblerul la uscare.
     6) Repetati acest proces de scufundare(in borcanul 2 deci)-lasare la uscat de vreo 8 ori, alternand scufundarea voblerului cand de bot cand de coada (respectiv lasat la uscat cand agatat de bot cand de coada).
     7) Daca dupa terminarea acestui proces, voblerul are o suprafata putin albicioasa, inmuiati coltul unei carpe in acetona si stergeti voblerul circular, pana prinde luciu si claritate(in conditii perfecte-cu putina umiditate in incapere, voblerul va avea o suprafata cu luciu foarte clar si transparent – puteti folosi si un dezumidificator in camera in care lucrati).
     8) Ati terminat. Puteti trece la vopsirea voblerului.


     Alte sfaturi utile:

     Tineti la indemana un borcan cu mixtura super groasa, pregatit din timp. Adaugati la mixtura subtire, pentru a obtine consistenta dorita. Pentru obtinerea acestui borcan folositi o parte pelete la 3-4 parti acetona. Pentru a putea folosi acest borcan va fi nevoie sa-l lasati mai multe zile(decat cele de mai sus) pentru a putea dizolva peletele. Daca aveti nevoie de el, agitati-l putin inainte de a-l folosi.
Daca folositi la borcanul 1 o mixtura mai subtire decat cea prezentata mai sus, timpul de uscare va fi si mai mic, suprafata are sanse mai mari la un luciu deplin , iar bulele ce se formeaza la dipuire se sparg si mai usor si nu mai e necesara polisharea. In schimb va fi nevoie de mai multe scufundari in borcanul 1.
     Aveti grija ca acetona dizolva guma, deci daca aveti guma pe capacul borcanelor indepartati-o sau curatati-o din timp tot cu acetona, pentru ca guma sa nu cada in borcan.


Spor in treburi.

folosirea pentru ermetizare voblere lemn balsa livreaza sub forma pelete uscate, dizolva acetona

23KB

Modificat de scales (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la