azazel
Veteran
Din: bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1576
|
|
E batrana, si totusi gangureste. Dar asta nu poti auzi decat daca ai inima dornica sa-si lipeasca urechea de pamant, spre a-i descifra fruntea, de 1 Decembrie.
Ziua Nationala a unui popor nu inseamna montaj literar, nici parada militara, nici discursuri scrise de consilieri si simpozioane. Nici stegulete la toate geamurile, nici chiloti tricolori, nici artificii rosii, galbene si albastre.
Faceti un exercitiu. Oriunde v-ati afla, in piata, la defilare sau la biblioteca, incercati sa raspundeti, singuri, in fata propriei constiinte, la urmatoarea intrebare: De ce e 1 Decembrie Ziua Nationala a Romaniei?" Daca gasiti rapid un raspuns, inseamna ca ati stiut mereu de ce. Inseamna ca aveti Romania la indemana, dupa fiecare colt. Oricum, timpurile s-au schimbat, simbolurile s-au prafuit, fauritorii Romaniei Mari dorm sub brazda. Secolul trecut e deja departe, unirea Transilvaniei cu Romania este o fila in cartea de Istorie.
Si totusi, cand s-a decis, dupa revolutie, scoaterea datei de 23 august din topul sarbatorilor legale si inlocuirea Zilei Nationale cu 1 Decembrie, simbolurile ne erau, parca, mai aproape. Cum de le-am pierdut pe drum? Unii sunt tentati sa spuna ca le-au confiscat politicienii. In fiecare an, la Alba Iulia, partidele s-au folosit de faurirea Romaniei si, in functie de cat de des rosteau cuvantul tara", isi imaginau ca poporul ii iubeste pana la isterie.
Si daca s-ar fi aflat cronicar in acest veac bizar al romanilor, Mihai Eminescu poate ca si-ar fi creat Scrisoarea a III-a" dupa acelasi calapod. Dovada? Iat-o! "O eroi ! care-n trecutul de mariri va adumbriseti, Ati ajuns acum de moda de va scot din letopiseti Si, cu voi drapandu-si nula va citeaza toti nerozii, Mestecand veacul de aur in noroiul greu al prozii. Ramaneti in umbra sfanta, Basarabi si voi Musatini, Descalecatori de tara, datatori de legi si datini, Ce cu plugul si cu spada ati intins mosia voastra De la munte pan-la mare si la Dunarea albastra!"
Pe vremea comunistilor, 1 Decembrie fusese confiscat de propaganda, dar nu suficient de tare incat sa umbreasca in vreun fel 23 august. Existau si atunci spectacole, dar majoritatea se desfasurau in spatii inchise. Argumentul ca fiind un anotimp friguros, oamenii erau crutati de Nicolae Ceausescu, nu tine a fost in stare sa-si arunce cetatenii in mizerie pentru a putea sa construiasca Bulevardul "Victoria Socialismului" si Casa Poporului, de ce i-ar fi scutit de inghet? Mai ales ca nu era mare diferenta intre temperatura de-afara si cea din locuinte.
Ideea era ca "Desteapta-te, romane", patruns in sufletele romanilor la 1848, a ajuns, vorba lui Nicolae Balcescu, "Marseilleza romanilor", iar in ultimii ani ai dictaturii, oamenii cantau vechiul imn religios ("Din sanul maicii mele" daruit cu versuri noi de Andrei Muresanu, de 1 Decembrie. In soapta, indaratul zidurilor apartamentelor friguroase, dar cu forta sperantei ca, intr-o zi, Cortina de Fier va cadea. Iar durerea demna si mobilizatoare din "Desteapta-te, romane" se unise cu locul comun reprezentat de Marea Unire, visul etern al romanilor, reprezentand libertatea refuzata de comunism.
In foarte multe puncte, faurirea Romaniei Mari seamana cu lungul drum spre zdorbirea dictaturii, prin urmare cum sa lase Nicolae Ceausescu sentimentele la liber? Au fost minerii din Valea Jiului, apoi revolta de la Brasov Unirea Principatelor, la 24 ianuarie 1859.
Opt ani mai tarziu, Franz Josef a ales solutia dualista pentru Imperiu, iar faptul ca doua natiuni au primit intaietate a dat sperante celorlalte, care se pregateau sa iasa de sub autoritatea sa puternicii sfarsitului secolului XX decideau ca tarile din Estul Europei trebuie alaturate democratiilor. In Transilvania a aparut primul partid romanesc seamana cu marea conspiratie interna care, cu concursul strainilor, au ajutat momentul decembrie 1989.
Un elev de liceu a starnit mare deranj in 1988 intr-un mic orasel de provincie, la scoala, cand a scris pe tabla "Basarabia-napoi!" cu simboluri o chitara bas, doi arabi, o fata pe nume "Ana" si niste oi. Auzise in familie ca Romania mai are o rana. Acea parte a fiintei noastre nationale, Basarabia si Bucovina, se afla inca rupta din taramul intregit la 1 Decembrie, iar sperantele ca istoria sa faca o bucla ghidusa nu se vor materialize.
Sa ne gandim astazi la toti fratii nostri! La cei din Barasabia si Bucovina, dar si la cei azvarliti de nevoi in toate cotloanele lumii, spre a-si lua singuri ceea ce tara lor nu este in stare sa le dea: o viata mai buna.
Si in timp ce alocam o secunda gandindu-ne la ei, sa ne gandim si la noi. Suntem in stare sa nu reducem 1 Decembrie la stegulete, parade si fasole cu ciolan? Suntem in stare sa ne iubim patria asa cum este ea, buboasa, dar neteda ca un fundulet de copil, dezorientata, dar mandra ca un angajat al NASA? Suntem in stare sa o iubim construind-o, facand-o mandra de noi?
Autor: Ovidiu Draghia
32.3KB
_______________________________________ Domnule, de ce pescuiesti cu mucuri de tigara? - Ca vreau sa prind un peste afumat!
|
|