FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania
Forumul pescarilor din Romania . Iti plac pestii , pescuitul , iesirile in natura ? Aici este locul tau de pe internet....Tehnici de pescuit , nade si momeli pentru pesti , scule de pescuit , barci pentru pescari , specii de pesti , discutii despre pescuit , aici le gasesti . Informatii despre balti , pesti rapitori, Delta Dunarii , pescuit pe Dunare , solunar, salau , crap , caras , stiuca , biban, voblere , twistere , lansete si mulinete pentru pescari, magazin de pescuit , retete , bors de peste , peste la gratar , peste la cuptor , plachie de peste....Pentru toti pescarii din Romania....FIR INTINS !
Lista Forumurilor Pe Tematici
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM PESCUITUL - PESCAR HOINAR PRIN ROMANIA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
sexyindianca Profile
Femeie
24 ani
Ilfov
cauta Barbat
24 - 53 ani
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania / PESCUIT STATIONAR / Varga....  
Autor
Mesaj Pagini: 1
flavius angling
Vizitator



Vreau sa ma apuc si eu de pescuit la pluta si vreau sa imi iau o varga de 5-6 m cine ma poate ajuta pt ca eu nu ma pricep sa aleg betele alea asa bine si ma intereseaza si o explicatie la cum se leaga firul la varf.

varga.... vreau apuc pescuit pluta vreau imi iau varga 5-6 cine poate ajuta pricep aleg betele alea

51.3KB


pus acum 15 ani
   
Preston
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2750
La alegerea unei vergi trebuie avute in vedere cateva aspecte deloc de neglijat.Materialul din care e construita,lungime,actiune.Daca vrei o varga sa reziste la un pescuit agresiv pe rauri adanci sau Delta parerea mea e ca ar trebui sa-ti cumperi una de fibra de sticla lungime 6-7m.Desi e destul de grea si pescuitul unor partide lungi poate fi extrem de solicitant,fibra de sticla e mult mai rezistenta decat carbonul deci in cazul unei capturi serioase ai mult mai multe sanse sa o aduci la minciog.Daca dimpotriva vrei o varga destinata unui pescuit de finete,o varga din carbon e mult mai indicata pt ca este mult mai usoara pescuitul unor partide lungi nu mai reprezinta o problema.E alegerea ta daca vrei o telescopica obisnuita sau o scula cu pretentii din tronsoane care se imbina prin mufare.Eu am un set de rubesiene de 8.9,50 si 10m am si o scula care poate fi folosita ca rubesiana cu farf elasticat dar si ca o varga clasica,e destul de flexibila sa poti lansa strune lungi cu plute de 6,7 grame.Marci si  preturi gasesti pe net.Firul de ataseaza pe varf astfel:ai nevoie de doua bucati de tub unul siliconat iar celalalt un pic mai dur se face o bucla in capatul firului,tubul se impinge pe varf cu acea bucla introdusa in tub,se "matiseaza"apoi firul de cateva ori in jurul varfului si apoi se impinge cealalta bucata de tub in varf firul nu mai poate fi tras fiind prins intre varf si tubul siliconic.Daca o sa-ti cumperi o varga de calitate nu o sa mai fie nevoie de tot acest proces de atasare a firului pt simplul motiv ca o astfel de varga este prevazta cu un Stonfo-conector,dezavantajul in acest caz este ca uneori firul se rasuceste in jurul varfului la lansare.Sal. 

pus acum 15 ani
   
flavius angling
Vizitator



Nu am nevoie pt pescuit agresiv. O sa caut ceva usor pt ca o sa caut doare pestii de la 100 g pana la 2 kg sa zic. Mai mare nu. Stiu ca nu inseamna nu stiu ce treaba asta,dar vreau eu sa fie cat de cat de calitate. Mersi pt sfaturi si o sa incep maine cautarea ei si o sa ma uit si de porumbul ala de cauciuc sa vad daca mai este.

varga.... nevoie pescuit agresiv. caut ceva usor caut doare pestii 100 pana zic. mai mare nu. stiu

51.3KB


pus acum 15 ani
   
alinescu
Vizitator



eu la varga leg pe varf un fir mai gros de 30-35 matisat ca la carlig, la care fac o bucla. pot sa atasez de bucla diferite monturi pe care le am deja facute.

pus acum 15 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982
Vergile moderne sunt din carbon. Acum chiar nu stiu daca se mai pot gasii si de fibra de sticla. Poate ca se mai gasesc. Ma refer la vergile fixe care pot avea  ceva lungimi, sa zicem mai mari,  de 6-7 m.
Intre vergile de carbon se poate face o selectzi.
Crbonul cu cat are un modul mai ridicat este mai rigid. Ce inseamna asta? Pai rigiditate este sinonim cu varga mai subtzire in diametrul talonului, mai subtzire in perete, evident mai usoara, mai usor de manevrat. Cu cat lungimea dorita este mai mare cu atat pretentziile fatza de aceasta varga cresc. Asadar, daca vrei o varga destinata unui pescuit de peste mic- mediu, cauta o varga care sa aiba o actziune de varf. Daca vrei o varga destinata pestilor medii-mari, cauta o varga cu actziune semiparabolica-parabolica. Actziune de varf inseamna ca daca tragi de un fir legat la varful vergii, aceasta incepe inflexiunea cam de la treimea superioara spre varf. Actziune semiparabolica, inflexiunea se produce dincolo de aceasta treime spre cotor. Cea cu actziune parabolica este varga care are o inflexiune vizibila pe primele 2/3 dinspre varful vergii.
Cu cat varga are o actziune mai pronuntzata de varf, este mai prompta in intzepare dar, si mai fragila.
In general actziunile de varf sunt destinate pestilor ceva mai inbracatzi. Dar de multe ori specialistii, care au deja o mana bine formata iubesc aceste vergi cu actziune de varf si pescuiesc cu ele si la pesti de talie mai mare.
Vergile rubeziene, suporta alta discutie, mai aplicata acestui tip de varga.


pus acum 15 ani
   
Preston
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2750
Iata doua exemple de carbon pe care le recomand SPS-adica spiral power sistem o inovatie care a aparut pe piata relativ recent de o calitate si durabilitate exceptionala.Tronsonul de carbon este reinforsat cu o spirala de carbon care reduce riscul craparii elementului in cazul scaparii acestuia pe o suprafata dura,sau prin strangere...

varga.... iata doua exemple carbon care recomand sps-adica spiral power sistem inovatie care aparut

25.7KB


pus acum 15 ani
   
Preston
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2750
Al doilea tip se foloseste la constructia primelor trei segmente,varful si urmatoarele doua.Dupa cum observati carbonul este dispus tot in straturi spiralate dar mult mai "compact"...usor,rezistent,durabil.

varga.... doilea tip foloseste primelor trei doua.dupa cum observati carbonul este dispus tot

20.8KB


pus acum 15 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982
Salut Dori...
Ai incercat sa o stai in mana cu acea varga de 6m desfacuta?
Sigur pe termen scurt nu o sa realizezi cat de greu e de manevrat. Dupa ceva vreme o sa fi tentat sa o abandonezi imediat...si asta numai la 6m...
Eu foloseam acum cca 30 de ani in competitzii o varga VIKIMG, de ...8m
Nu ma intreba cum ma simtzeam dupa terminarea unei manse...
Vergile in constructzie carbon, dupa cum spunea si trout, au diferite moduri de constructzie.
Unele le vei gasii in constructzie spiral, altele in constructzie de ranfors in X altele in ranfors cu kevlar, altele cu ranforsari pe zonele de efort, altele cu modul variabil pe lungimea aceluiasi tronson, si cate si mai cate exemple.
Pt a exemplifica aceste tipuri de constructzii se poate deschide un topic separat numai despre aceste constructzii.
Pun intrebarea, oare cata lume pescareasca e interesata sa cunosca aceste subtilitatzi constructive ale carbonului.
Chiar carbonul in propiul sau suc este un miracol si totodata o mare necunoscuta pt. marea majoritate a pescarilor nostrii.
Tehnic s-a recurs la tot ce a putut nascocii mintea omului
In general la o varga concura niste parametrii, parametrii asupra carora se poate unbla si de aici aparitzia diverselor constructii.
Tipul de carbon- este un parametru
tipul de rasina- alt parametru
proiectarea vergii ca o grinda de egala rezistentza- alt parametru.
Daca se discuta numai cei 3 mari parametrii, atunci in interiorul fiecaruia se vor mai identifica o multzime de altzi parametrii constructivi specifici fiecarei notziuni in parte.
Poate acum sunt intzeles cand spuneam despre multitudinea subiectului si cata lume va fi interesata de cunosterea acestor parametrii si ce stiu ei sa faca intr-o varga....


pus acum 15 ani
   
Preston
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2750
Pulberea de grafit se foloseste la constructia vergilor de competitie din carbon-rubesiene adica in zona de imbinare a tronsoanelor, unde se mufeaza si se demufeaza tronsoanele.Grafitul diminueaza uzura "jointurilor"-partile terminale ale segmentelor de rube care sunt cele mai expuse la uzura,frictiune datorita miilor de mufari si demufari dea lungul vremii.Inutil sa precizez ca vergile care au jointurile reinforsatre cu grafit sunt putin mai scumpe decat cele clasice.

pus acum 15 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982
daca ne gandim d.p.d.v chimic tot de carbon vorbim, fie ca spunem grafit sau carbon. Daca ne uitam tehnologic, treburile nu mai stau la fel
Tehnologia dezabravizari jointurilor prin adaus de grafit, este de mult inlocuita cu teflonarea jointurilor. Se aplica un strat de teflon care e foarte constant termic si cu frictziune mica. Mufarea se realizeaza foarte usor, demufarea se face un pic mai greu datorita vidului dintre cele doua suprafetze inbinate.
Intradevar, pe mine m-a facut curios tehnologia carbon si pt a stii cat mai bine ce si cum aleg, a trebuit ca dealungul vremii sa invatz ce si cum e cu carbonul. Actualmente stiu ce aleg si de ce....
Eu consider a fi foarte important acest lucru, dar dupa cum spuneam, natziunea nostra este definita printr-un inalt grad de ignorantza...nu numai din acest punct de vedere, dar in general...din acest motiv merg treburile asa cum merg...


pus acum 15 ani
   
misgurnus
Vizitator



dori...carbonul cristalizeaza sub doua forme: grafit sau diamant... cred ca asta voiai sa stii

pus acum 15 ani
   
APS-HD
Membru de baza

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 216
La vergile de carbon se poate adapta si elastic la fel ca la chitul de la rubeziana.
Ce parere aveti . Ati folosit asa ceva


pus acum 15 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982
Salut APS-HD, normal ca se poate utiliza si elstic, cu multzi ani in urma pe o varga de fibra iarna pescuind la scobar cu f mare finetze, montam elastic in varga. Pe vremea aceia inca nu aparuse rubeziana. Luam elastic de la posta pe la coletarie gaseam ceva elastic, dar nu ca cel special, erea mult mai putzin rezistent, dar erea foarte bun.
Pescuiam cu o daiwa pe care o tot modificasem si la care aveam 2 varfuri, unul mai gros pt guma si altul mai subtzire pt fix.
Ce vremuri... am folosit acest montaj si in concursuri. Am castigat la Navodari pe canal un concurs tare de tot folosind acest montaj.
Este o problema... trebe avut in vedere cam cat are elongatzie elasticul ca se prea poate sa nu mai ajungi la peste cu minciocul...si asta se poate intampla...depinde si ce noroc ai sa dai de un crapalau si sa mai fi si singur...


pus acum 15 ani
   
APS-HD
Membru de baza

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 216
Nui nimica pui mina pe fir s-au pe elastic si dai pestele afara  

pus acum 15 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982
de obicei e mai bine sa lasi linia mai scurta cu cca 1m. Asta ca sa nu ai probleme....dar daca tot e sa fie, atunci adoptam tehnica ta... =D 

pus acum 15 ani
   
Preston
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2750
Daddy cred ca stii ca ultimile tipuri de bung-uri(conul de plastic care intra in capatul de la kit-ul nr 3) au tensionmetru pt.elastic adica pe conul de plastic este montat un suport din plastic asemanator cu scaritza pe care infasuram liniile obisnuite de rube.Daca dupa prima captura elasticul se intinde prea mult si avem probleme in a ajunge pestele cu minciogul, inseamna ca elasticul e prea slab asa ca se infasoara elasticul o tura sau doua pe suportul din plastic de pe con si astfel problema e rezolvata.O alta solutie ar fi ca in competitii si chiar in partidele obisnuite,de recreere sa ai un minciog cu coada de cel putin 3m eu am 3 astfel de cozi una e de 3,25m dar te omoara pe vant...dar e util ca pot sa "pasesesc" peste pragurile de buruiana de la malul apei mai ales pe canale.

pus acum 15 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982
Salut Gioni, eu nu mai folosesc acele conuri de f f mult timp...si vreau sa-ti spun ca nici concurentzii cei din Italia pe care i-am cunoscut.
Folosim atza dentara, cu prindere pe exteriorul kitului cu izolir band de plastic.
Este cel mai simpu si nu ai probleme niciodata. Conurile au mai facut probleme...de multe ori au spartt kiturile, pe cand atza nu sparge nimic si imediat potzi tensiona guma.
Daca vrei pot sa-ti trimit poze sa-ti faci si tu. Este foarte practic si cel mai ieftin si precis procedeu...


pus acum 15 ani
   
Preston
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2750
Sal Daddy da stiu procedeul...pare sa fie mai sigur intr-adevar eu nu am avut probleme folosind conuri ca cele descrise mai sus... dealtfel kitt-urile de rezerva le-am primit gratis la fel si cupele...a fost o perioada promotionala si am profitat.Sa stii ca cei de la Preston au un alt sistem...se numeste Pulla-kit(scuze dar asa se numeste...pull...verb insesmna a trage in eng). Ca sa fiu sincer nu stiu cum functioneaza dar cred ca elasticul iese printr-o gaura din kit in partea laterala si tragi elasticul cu mana slabind sau lasand-ul mai larg in functie de cat e pestele de mare sau "nervos".Sunt insa pt.rube scurte,tepene pt pescuitul in margine la crap pe comerciale in uk.Si Middy au o rube de numai 3m care are testul la curba mai mare ca la o lanseta de somn.E devastator...scula se numeste Shock Stick si poti sa scoti si un aligator daca ai elastic plin de 20  bungee core se cheama guma e de la Daiwa la fel si Daiwa Hidrolastic de ala negru daca stii.Varga Middy Shock-Stick o gasesti pe net daca vrei sa o vezi.Dar dupa parerea mea pescuitul cu asa ceva e macelareala nu pescuit.Dar-fiecare cu ale lui.

pus acum 15 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982
pot sa-ti trimit o poza cu un patent de cupa pendul pt nadire, cupetele le-am abandonat si palea de ceva vreme. Sistemul a prins f bine in Italia si pretenii mei le folosesc de multzi ani si nici nu concep alt sistem.

pus acum 15 ani
   
Preston
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2750
Pune-o pe forum chiar aici sa o vada toata lumea...cred ca e un bait-dropper cum o numim noi aici chiar sunt curios...hai baga poza aici .Thanks.

pus acum 15 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982
Deocamdata nu pot sa fac public anume chestii, si daca -ti dau tzie itzi dau cu acelasi regula, de a folosii anume chestii si a nu le publicita, adica confidentzialitate maxima....

pus acum 15 ani
   
Preston
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2750
Ok am inteles...vezi ca ai un mes.privat.

pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la