FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania
Forumul pescarilor din Romania . Iti plac pestii , pescuitul , iesirile in natura ? Aici este locul tau de pe internet....Tehnici de pescuit , nade si momeli pentru pesti , scule de pescuit , barci pentru pescari , specii de pesti , discutii despre pescuit , aici le gasesti . Informatii despre balti , pesti rapitori, Delta Dunarii , pescuit pe Dunare , solunar, salau , crap , caras , stiuca , biban, voblere , twistere , lansete si mulinete pentru pescari, magazin de pescuit , retete , bors de peste , peste la gratar , peste la cuptor , plachie de peste....Pentru toti pescarii din Romania....FIR INTINS !
Lista Forumurilor Pe Tematici
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM PESCUITUL - PESCAR HOINAR PRIN ROMANIA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
lutsen
Femeie
24 ani
Cluj
cauta Barbat
24 - 48 ani
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania / NOTIUNI DE BAZA IN PESCUIT / atractanti  
Autor
Mesaj Pagini: 1
filica ciutac
Vizitator



cum,cand si de care folositi?

pus acum 14 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 982
Corect, un subiect deschis de un profesionist...

pus acum 14 ani
   
filica ciutac
Vizitator



hai sa-i impartim----ATRACTANTI ARTIFICIALI
                        ----ATRACTANTI IDENTICI NATURAL
                        ----ULEIURI ESENTIALE
Acum cine incepe !!care vrea sa se bage pt ca se folosesc atat la stationar cat si la crap ,,unele uleiuri chiar la rapitor!!  


pus acum 14 ani
   
Fishbones
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1651
Nu stiu ce sa spun prea multe despre atractantii astia, ca am folosit doar de cateva ori arome de scopex si tutti-frutti, dar fara rezultate... Tot acolo unde n-aveam picurata aroma, tragea.

pus acum 14 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 982
hai sa o luam pe romaneste.
Atractant inseamna ceva ce atrage pestele.
Sa vedem ce poate atrage pestele ca apoi sa vedem ce sunt atractantii.
Pai pestele poate fi atras de perceptia senzoriala.
Care e asta?
Vazul, gustul, auzul, mirosul.
Acum sa punem pe o cale normala discutia ar trebuii sa grupam pestii dupa puterea senzoriala pe care o manifesta fiecare grupa de receptori.
Adica spre exemplu, crapul are un sistem sensorial foarte puternic dezvoltat pe gust, pe miros, cam 50% din gust, vaz mediu- slab, si auz bun( a se intelege receptor de presiune pe linia mijlocie)
Stiuca:
peste cu gust foarte slab, miros foarte aproape de inexistent, vazul deosebit de bine adaptat, auzul si linia senzoriala mediana deosebit de bine puse la punct.
Avand 2 extreme in discutie, putem repede sa de dam seama ca la crap atractantii trebuie sa fie conceputi  pe principii gustative si olfactive,
Pe cand la stiuca, nu avem nevoie de substante olfactive iar cele gustative fiind complet ineficiente. Daca vrem sa folosim atractanti eficace stiucii atunci trebuie sa ne axam pe artificiale care sa foloseasca culori foarte atractive, trebuie sa cunoastem culorile care intra in gama de receptie a stiucii, trebuie alese artificiale care sa aiba o anume vibratie, vibratie care sa atraga stiuca deoarece ceea ce a sintit ea pe senzorii liniei laterale este identic cu vibratia binecunoscuta de ea, a pestisorului care asteapta sa fie halit.
Cu alte cuvinte, cunoscand si facand acest rationament, pescarul cu o anume cantitate de cunostiinta nu poate fi pacalit asa de usor.
Din acest punct de vedere, am mai spus-o si pe alte forumuri ca smecheria cu mirosuri pe artificaiele este pt pescar si atat. La fel ca si gusturile sau chestia cu feromonii...
Exista produse care sunt facute pt a fi folosite la justa valoare si care-si merita banii, dar pe langa astea exista o industrie facuta de te miri cine, unii care poate ca nu au vazut pestii de cat in poze si care recomanda cu mare recalama un produs care e complet aiurea. Asa ca, revin si spun, cunoasterea este mama protectiei pescarului.
Normal ca imi atrag antipatia multor comercinati care sunt interesati sa faca bani cu orice pret... dar asta e.
Acum discutia se poate extinde la ceilalti pesti. Am luat in discutie numai doua cazuri extreme.


pus acum 14 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 982
vad ca s-a blocat ceva aici.
Atunci sa continuam.
Atractanii pt. pestii cu simt oflactiv si gustativ puternic. Cred ca aici se axeaza interesul pescarilor.
Aceasta grupa de pesti, in general ciprinide, sunt pesti pasnici si care pt. a se hranii se ghideaza in principal  dupa simturile gustativ si olfactiv. Dar sa nu uitam ca simtul tactil si perceptia laterala functioneaza in permanenta si va trebuii sa tinem cont de acest lucru.
Simtul olfactiv face posibil ca pestele sa simta atractia nadei de la distanta. Astfel acest simt va ghida pestele spre locul nadit, va fi primul element inportant in a atrage pestele.
Dupa ce pestele gaseste locul nadit, acesta va gusta nada oferita. Daca gustul nadei va fi la nivelul de preferinta al pestelui, atunci pestele va poposii pe nada.
Nada ca si comportament se poate comporta noros, adica imediat dupa lansarea in apa cat si  o data cu apropierea pestelui cand apar curentii generati de deplasarea lui prin zona sa se formeze un nor puternic. Lucru foarte util in pescuitul in ape cu adancime mica, medie. Urmarind comportamentul pestilor fata de nor se poate concluziona:
pestii de talie mica, medie sunt atrasi de acest nor, daca norul indeplineste cateva cerinte. Pestii de talie medie mare, desii in prima faza se tin departe de nor, o data cu extinderea laterala a norului accepta prezenta acestuia. De obicei prefera norul de fund in ape cu adancime mare sau medie.
Asadar ar trebuii lamurite cateva amanunte. Nor de fund, nor intre ape, nor de coloana.
Aceste tipuri de comportament a nadelor se datoreaza completarii nadelor de baza cu parti care formeaza acest nor. In discutie, norul facut de nada personal il consider facand parte din gama atractantilor.
In primul rand, norul este primul purtator gustativ al nadei. In al doilea rand norul poate crea curajul pestelui oferindu-i un mos de a camufla in zona si a sta mai mult pe nada. Asta in cazul norului translucid care este cel mai atractiv pt. pestele mare, cel foarte puternic si opac, in prima faza tine pestele mare deoparte, iar dupa un timp, dupa ce pestii mici si de talie medie inprastie norul si acesta devine mai translucid, atunci pestii mari intra pe nada.

O mare inportanta o are culoarea norului.
Dar putem folosii in ape mai adanci, unde lumina zilei partunde mai greu, nade care nu produc nor. Aceste nade, de obicei atrag mult mai repede pestii mari.
Caz in care se utilizeaza mai mult aditiv gustativ si olfactiv sau mai puternic.

Deci, am putea face o discutie finala despre acest capitol si anume, atractanti gustativi, atractanti olfactivi, atractanti vizuali. Acestia se pot gasii asamblati intr-un produs final.
Sau se pot procura separat si se pot folosii functie de ceea ce vrea pescarul.
Atractantii de regula combinati, pot fi sub forma lichida sau solida, praf.
Cand este indicat unul cand celalalt... ce diferente sunt intre ei... si altele...cand o sa am ceva vreme.


pus acum 14 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 982
Aditivii atractanti atat lichizi cat si cei puverulenti pot avea doua proveniente:
-atractanti rezultati din compusi chimici
- atractanti maturali
De obicei atractantii care se comercializeaza pe piata sunt atractanti pe baza de compusi chimici, desi, de foarte multe ori pe ambalaj scrie produs natural.
Cei naturali sunt obtinuti pe diverse cai de macerare sau deshidratare.
Aditivii naturali sunt mai putin puternici, poate ca este mai portivit sa spun ca sunt mai discreti ca si miros, dar au calitati gustative mult mai apreciate ca cei chimici.
Fara a intra in amanunte, aditivii lichizi eu ii folosesc mai mult in nadele pt. ape curgatoare si functie de baza acestuia, de cele mai multe ori sunt deosebit de eficienti in ape mai reci.
Cei pulverulenti, mie mi s-au parut mai eficienti in ape cu curenti redusi sau statatoare si ii folosesc de cele mai multe ori in sezonul cald
Dupa baza de compozitie, cei lichizi pe baza de alcooli sunt mai rapid miscelabili cu apa si ca atare isi fac efectul pe distante mari rapid si sunt f buni de utilizat si in ape statatoare, au eficacitate laterala rapida. Cei pe baza uleioasa, sunt indicati in ape mai calde, si acolo unde urmarim un pescuit de inceput pe substrat si apoi ridicandu-ne intre ape. Atentia trebuie sa o avem la baza de nada. Astfel trebuie conceputa o baza care sa fie in tandem cu aditivul
Cei mai folositi pt. ape curgatoare sunt cei care sunt neutrii cu densitate mare.
Gustul sarat sau dulce il putem gasii la diversi aditivi indiferent de forma de agregare.
Sarat de obicei pe ape calde, dulce pe ape reci si mediu termic.
Eu procedez in  mai multe feluri pt a obtine o nadire eficienta.
Nada de baza este aditivata deja de la preparare prin adaus in compozitia ei a unor pelete deshidratate si foarte bine aditivate cu atractanti. Baza o pot pastra mult timp in acest fel, aroma din masa de pelete care are aceiasi compozitie ca si nada de baza, se raspandeste in toata masa nadei.
Cand prepar nada, ma refer la nada pt. rubeziana, dar este valabil si altor stiluri, am grija ca in nada de baza, cu care fac patul de nada, sa mai adaug aditiv din aceiasi gama, adaugand apoi argila, sau diversi alti compusi care imi sevesc fie ca si component de masa, fie ca element de colare. De multe ori folosesc pt. inprospatarea preparatului final chiar si aditiv praf.Culoarea nadei o pastrez pe cea naturala culoarea de nuca, aluna.
O data ce am terminat de preparat nada, la consistenta dorita, trec si prepar nada de intretinere.
Aceasta o prepar tot pe aceiasi baza, dar nu mai adaug de cat poate ceva colant si atractant cu ceva mai mult ca la cea de pat. Asta din doua motive. Unul sa o dau in cantitati mici, sa fie foarte puternic atractanta, sa nu ingreunez cupa cu ceea ce de fapt nu mai imi trebuie.
Cand merg pe nade cu atractantul natural, atunci folosesc o baza foarte simpla, max 3 componente in care unul cu caracter colant, adaug atractantul natural fie praf fie lichid, si ceva ingreunator. De obicei aceste nade le combin fie cu rame tocate fie cu larve sau vierme zdrobit iarna. Vara vierme viu sau omorat. Dar de obicei viu.
Atractantul natural il pot folosii chiar si pana la 20-25 % in volum.
Eu folosesc nade, atractanti si alti aditivi pe care ii prepar singur, mai folosesc destul de rar atractantii chimici din comert.
Ca si avantaj al atractantilor naturali, niciodata nu taie nada.
Ai peste in fata timp foarte indelungat, pestele inta pe punctul nadit, foarte rar il prinzi dincolo de patul de nada, selecteaza de cele mai multe ori pestii mari.


pus acum 14 ani
   
cataimob
Veteran

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 294
salutari .....
dady , ce-i al tau ....e al tau ....

sanatate

scuze de offtopic


_______________________________________
Viata bate filmu' .   teoria ca teoria , dar PRACTICA TE OMOARA !!! .....pescarii stiu de ce :D
Un destept invata din greselile altora .... eu din ale mele :D

pus acum 14 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 982
cataimob, am niste ani de experienta in spate. Nu am pretentia de a fi a totcunoscator. Am invatat multe si am inca multe de invatat. Este adevarat ca omul cat traieste tot invata, numai sa vrea.
Il astept pe Filica, ca doara el a dat startul, sa continue subiectul. Am convingerea ca el va venii cu alte completari foarte interesante.
Fata de cele artate anterior, o trecere in revista a catorva sa zicem principii, subiectul este foarte vast.
Folosesc in pescuitul de zi cu zi, nade, pelete,  aditivi, atractanti, facuti de mine. In proportie de max 10-15% folosesc si produse de la anume firme.
Pescuitul este o stiinta. Din ce in ce componenta noroc isi diminueaza proportia de contributie la o partida de pescuit.


pus acum 14 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056

dadylures a scris:

Pescuitul este o stiinta.


Stiinta e peste tot...Pescuitul poate fi si placere, si necesitate(inca), si nebunie curata (se cunosc cazuri)...Depinde de individ...Eu nu cred ca se poate da o definitie universal valabila a pescuitului cu undita...


pus acum 14 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 982
e o stiinta care pune bazele unor lucruri care pana nu demult le credeam a face parte mai mult din domeniul vrajitoriei, pt. asta trebuie sa existe niste consumatori ai placerii de a pescuii, iar intre una si cealalta se gaseste o clasa formata din unii care pot fi lejer asimilatii cu nebunii, cei ce se pun cu stiinta de-o parte si realizarea pe de cealalta parte.
Asa ca esti multumit ca esti numai un consumator, se putea si mai rau.


pus acum 14 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
Cred ca m-ati inteles gresit...Sau poate ca eu v-am inteles gresit...
PS: Sunt convins ca ati vorbit la modul general...


pus acum 14 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 982
Drignei, absolut la general.

pus acum 14 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
Ce ziceti domnilor ? La vremea asta , pe primavara , face serviciu o mamaliga cu zat de cafea in ea ? Eventual cu mai multe mosmoande :

Zat , canepa pisata , scortisoara , eventual chiar usturoi ! Sau dracu' mai stie ce altceva . Insa in mod special ma intereseaza zatul de cafea !

Bagati retete ce la Eco Ara tre sa fac ,,serviciu" !


pus acum 14 ani
   
azazel
Veteran

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1576
parerea mea ,  ca in perioada asta , ar trebui sa mearga nada cu ceva ttx , strot , canepa si arome dulci , nu bag mana in foc , dar.....................

ps: pt Eco lasa frate zatul ca mai punem apa peste si facem o cafea ))))))))))))


_______________________________________
Domnule, de ce pescuiesti cu mucuri de tigara?
- Ca vreau sa prind un peste afumat!

pus acum 14 ani
   
Indian Larry
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2114
Zat? Da-i macar un ness, ce dracu!

In ciuda faptului ca pe apa rece nu se preteaza uleiul, iti recomand totusi ulei de rozmarin.Are o aroma puternica.Dar il folosesti in combinatie cu zaharoase(te pricepi tu).   Atat, simplu si nimic mai mult.
La cate arome ai enumerat acolo, eu le-as folosi doar separat, nu amestecate, cu predilectie spre usturoi cu vanilie.La orice aroma vrei,  pune-i si putin "diabet".

Sa dea domnu' sa ies la mal pana atunci si nu vei fi nevoit sa-ti faci nimic.
 


pus acum 14 ani
   
Indian Larry
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2114
Sau fa un ceai de menta, dar tare. Dupa ce a fiert, strecoara-l si fa mamaliga cu el.

pus acum 14 ani
   
@didelpro
MEMBRU DE ONOARE

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 875
De unde "stim".....?ca are "probleme"...cu "burta"....am incercat....si cu"nandrolon"....nu se "chiama"...."ici"...unde dau eu...!Este adevarat..."ii plac"....."nenorocirile"....dar sunt multe...."basca"...."nu are....betisoare"!...cele bune....!!

_______________________________________
Sa ,, aiva ,, ochiu cat maslina !

pus acum 14 ani
   
Indian Larry
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2114
N'are probleme cu burta, dar ii place "isma".

pus acum 14 ani
   
Indian Larry
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2114
Home made. Culoarea una, aroma alta.Ghici care? Si fac serviciu pe salbatice.Crezi sau facem proba? 

atractanti home made. culoarea una, aroma alta.ghici care? fac serviciu sau facem MEMBRU DE ONOARE

32.7KB


pus acum 14 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
Macar si vii tu cu ,, bolbotinele"-astea la Ara sa le facem proba !    

pus acum 14 ani
   
Indian Larry
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2114
Chiar daca nu vin, ti le pot da sa le incerci. Nu-ti garantez succesul penru 1 zi.
Mai am si altele , foarte delicioase , alaturi de un dip pe masura.

Sunt testate pe salbatice , repet.


pus acum 14 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751

Paharnicul a scris:

facem proba? 


pus acum 14 ani
   
Indian Larry
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2114
  n-am specificat cand.La mine e apocalipsa(dupa Emil Cioran), deci sanse putin probabile sa vin la "marea spirala".

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la