FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania
Forumul pescarilor din Romania . Iti plac pestii , pescuitul , iesirile in natura ? Aici este locul tau de pe internet....Tehnici de pescuit , nade si momeli pentru pesti , scule de pescuit , barci pentru pescari , specii de pesti , discutii despre pescuit , aici le gasesti . Informatii despre balti , pesti rapitori, Delta Dunarii , pescuit pe Dunare , solunar, salau , crap , caras , stiuca , biban, voblere , twistere , lansete si mulinete pentru pescari, magazin de pescuit , retete , bors de peste , peste la gratar , peste la cuptor , plachie de peste....Pentru toti pescarii din Romania....FIR INTINS !
Lista Forumurilor Pe Tematici
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM PESCUITUL - PESCAR HOINAR PRIN ROMANIA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
DEEA25 pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Mures
cauta Barbat
25 - 51 ani
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania / PESCUIT STATIONAR / larve de chironomide  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Mihnea
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1177
Aici putem scrie ce stim despre aceste larve foarte bune la pescuit in sezonul rece.

_______________________________________
Prinzi nu prinzi tot pescuit se numeste

pus acum 14 ani
   
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2628
Sunt bune si primavara, dar din pacate acum inca nu sunt de gasit...Am prins tot felul de peste cu ele de la albitura...caras...la...biban, salau. De obicei le pastram intr-un pahar in ziar umed voi cum procedati?

Modificat de Rockyonutz (acum 14 ani)


_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 14 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982
Mihnea este se pare cel mai interesat de acest capitol.
Dar am convingerea ca nu numai el, dar el a pornit discutia.
Asadar, sa incepem cu inceputul.
Larva de namol, caci asa este denumita corect, este larva unei muste care face parte din familia chironomidae.
Este vorba de larva unei musculite care nu are nici o legatura nici cu libelula nici cu tantarul, mai fina in corp de cat tantarul si cu antene lungi si flocoase.
Starea de larva, este o stare intermediara, metamorfica, a acestei musculite.
Musca in sine, este o insecta, diptera, care are un comportament ciudat. De multe ori pe apa poate ati observat o musculita inchisa la culoare care poposeste pe suprafata apei.
Daca o veti urmarii un timp, veti observa ca aceasta dispare sub apa. Insecta se deplaseaza pana pe fundul apei, unde datorita unor senzori, sa zicem, gusta namolul. Daca acesta este pe placul ei,  incepe inperecherea si fecundarea oualor care sunt lansate in zona aleasa. Din ele apar larvele. La inceput acestea se protejeaza invelindu-se intr-un fel de muschi. Daca nu stiti asta nu o sa le observati imediat. Cand ajung in perioada maturitatii, larvele ies din coconul in care s-au ascuns si se gasesc aglomerate in substratul namolos, nu mai adanc de cca 10 cm .
In aceasta familie exista mai multi reprezentanti care se deosebesc intre ei in mod vizibil datorita marimii.
Asadar, larvele in mod natural se gasesc pe fundul apelor.
Iarna se gasesc din abundenta, desii ciclul reproductiv se repeta de mai multe ori pe an. Datorita faptului ca pestii sunt mai apatici pe timpul iernii, larvele sunt decimate mai putin si se pot gasii din abundenta si in apele cu pesti. O data cu incalzirea apei, cand pestii devin mai activi, populatia de chironomire se inputineaza simtitor. Asadar este bine sa cautati aceste minunatii in locuri lipsite de peste, si pana nu dau pestii de ele..
Se pot creste si in mici ferme. Francezii prin anii 60, daca nu ma insel, ereau mari producatori de astfel de larve cu care furajau puietul ciprinid, care astfel crestea de cel putin doua ori mai mare de cat ceilalti.
Infine, acum trecem la modul de colectare.
Trebuie sa va construiti un suport din sarma inox nu mai groasa de 3mm. Suportul trebuie sa semene cu o galeata de put american, adica o forma alungita. Trebuie doua inele, zic eu mai bine ovale si legate intre ele cu spite paralele sudate de cele doua inele. La partea superioara se fac 2 inele micute, de prindere a cosului, care sunt sudate in prelungirea diametrului mare.
Apoi cautati plasa de sarma, daca e de inox e perfect  care sa aiba gaura ca marime cat sa treaca razant batul de chibrit.
Inveliti constructia metalica su sarma lateral si la partea inferioara a fundului. Veti obtine o galeata ovala.
De urechi se leaga o sfoara rezistenta, cam 15m. Sfoara se leaga de mana si aruncari cosul in apa. Trageti incet de sfoara si cand galeata vine la mal o veti gasii plina cu namol. Cerneti namolul prin sita galetii, agitand cosul in balta, si va ramane detritusul grosier si larvele. Colectati larvele si pe puneti intr-un ziar umezit apoi inveliti pachetul de ziar intr-o carpa udata si stoarsa.
Intrebari?


pus acum 14 ani
   
filica ciutac
Vizitator



ca o completare!!

pus acum 14 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982
Filica, cu tot respectul pe care ti-l port, trebuie sa te contrazic. Larva de namol face parte din familia chironomidae pe cand tantarii fac parte din familia culicidae.
Sunt familii separate, dar nu esti singurul care face aceasta confuzie. Sunt insecte complet diferit definite.
Ca si ciclu de viata, insecta chironomida, sub forma terestra nu are un ciclu mai mare de cca 2 saptamani. In aceasta perioada musca iese din mediul acvatic si se inperecheaza. Se pare ca divinitatea a lasat aceasta insecta sa se inperecheze in aer, tocmai pt a putea sa se deplaseze la distante apreciabile in toate directiile, astfel inperecherea sa elimine pe cat posibil sansa de consancvinizare, astfel insecta regenerandu-se si nu degenerandu-se.
Totodata numarul speciilor de chironomide inca nu se cunoaste. Sunt chironomide aproape in toate zonele geoagrafice ale lumii, poate excluzindu-se zonele polare.
In schimb exista aclimatizate pe tot globul. Marimea lor merge de la cca 2mm la peste 20 mm.
Nu toate larvele de chironomida sunt rosii...
Aici poate ca spun o mare noutate, sigur nu am mai gasit acest rezumat pe nici un forum. Exista larve verzi, albastre, rosii, maron, albe. Verzi, maron si albe am gasit si eu si am pescuit cu ele.
Sunt estimate numai intr-o zona geoagrafica in apa dulce peste 2500 de specii.
Ca si curiozitate, insectele adulte, cele care zboara pt inperechere, nu se hranesc in perioada de viata sub forma de musca. Inca o diferenta uriasa intre chironomus si tantar.
Ciclul de viata la cele comune, cele ce se gasesc pe la noi, cele rosii,  este de cateva ori pe an. Asta depinde de conditiile atmosferice, ale temperaturii apei etc.
S-ar putea sa existe si specii care sa aiba ciclul o data la doi ani, sincer nu am auzit inca asta. Treaba este ca insectele nu depun o data toate. Din acest motiv ele se gasesc in tot timpul anului. Se gasesc si specii de chironomide si de apa sarata.
Perioada de insecta zburatoare, dintr-un ciclu de viata al chironomidei, este cel mai scurt.
Cand o serie de chironomide se transforma din pupa in musca, pe suprafata apei se vor vedea niste pielite cafenii de obicei, care plutesc purtate de vant si care de multe ori se aglomereaza formand o pelicula pe suprafata apei si care se prinde de fir si care se curata foarte anevoios.
Pe lacurile de acumulare care au placi de beton, aceste pielite se pot vedea chiar ramase pe placa in urma scaderii apei , acestea se ususca si apar ca si niste insecte fosilizate, ei bine acestea sunt hainele pupelor de chironomus.
Este un subiect inepuizabil de discutat. Daca nici acum nu se cunosc toti membrii familiei, va dati seama cat se poate vorbii aici....


pus acum 14 ani
   
Mihnea
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1177
Salutari,
am stiut ca atunci cand aveti timp o sa ne lamuriti si la capitiolul larve, multumim frumos si lui Dady si lui Filica.

Intrebare:E posibil sa fie gasite si pe rau si pe balta?


_______________________________________
Prinzi nu prinzi tot pescuit se numeste

pus acum 14 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982
Normal, se gasesc in zonele unde raurile au zone domoale. Ele se numesc de namol, dar am gasit de f multe ori larve pe fund pietros, nisipos...cauta fie excavatii fie zone unde apa balteste.

pus acum 14 ani
   
filica ciutac
Vizitator



nici eu n-am de gand sa ma cert sau sa ma contrazic cu tine.....sunt 700SPECII SI PESTE 5000 DE SUBSPECII!!AMERICANII LE SPUN UNORA "BLIND MOSQUITOES""PE CAND FRATII CANADIENI LE SPUN "LAKE FLIES""ASA CA ---MUSCA ,TANTAR----ORICUM NU LIBELULA!!!!
uite ce spun oamenii de stiinta!!!!
"Chironomidae (informally known as chironomids or non-biting midges) are a family of nematoceran flies with a global distribution. They are closely related to the Ceratopogonidae, Simuliidae, and Thaumaleidae. Many species superficially resemble mosquitoes but they lack the wing scales and elongate mouthparts of the Culicidae. This is a large group of insects with over 5000 described species and 700 species in North America alone.[citation needed] Males are easily recognized by their plumose antennae. Adults are sometimes known as "lake flies" in parts of Canada, as "sand flies", "muckleheads"[1], or "muffleheads"[2] in various regions of the USA Great Lakes area, and as "blind mosquitoes" in Florida, USA."
IN ULTIMUL TIMP FAC OBIECTUL DE STUDIU AL MULTOR UNIVERSITATI  DIN LUME..UITE DE EX UN CURS CARE CUPRINDE PRINTRE ALTELE SI INFLUENTA ACESTOR LARVE IN  DETERMINAREA CALITATII APEI SI A UNOR FACTORI ECOLOGICI ..Cursul va fi aproape 400lire si va tine 5zile!!
Sa stii DADY ca muscarii din ANGLIA care-si fac singuri pupele si mustele stiu si studiaza viata si ciclul de viata mai mult decat ceilalti pescari pentru a sti cum cand si unde sa-si joace musca!!Cu respect!!
uite un curs anu asta prin martie!!la UNIVERSITY COLLEGE LONDON

Modificat de filica ciutac (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
dori
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 995

Rockyonutz a scris:

Sunt bune si primavara, dar din pacate acum inca nu sunt de gasit...Am prins tot felul de peste cu ele de la albitura...caras...la...biban, salau. De obicei le pastram intr-un pahar in ziar umed voi cum procedati?


Sal'are !

     Ionut, eu acum aproximativ o saptamana am gasit, spre vanzare, in magazine. Problema este urmatoarea: nu orice furnizor site unde sa le caute sau, daca le gaseste le distribuie cu un anumit pret, la anumite magazine. Fiind destul de greu de gasit in ape, in aceasta perioada, nu se pot "da" in cantitati pentru toti pescari. Mai exista si extrema cealalta: sa nu stie "patronii" de existenta lor.

Intrebari pt. dn. Dady:

- am auzit ca, de fapt am citit, larvele de Chironomidiae trebuie tinute in hartie alba deoarece cerneala de pe ziare ar putea contine chimicale ceea ce ar dauna pastrarii lor
- am citit ca, trebuie indepartate cele moarte, de unde le tinem, deoarece dauneaza celorlalte
- am citit ca, pot fi tinute si in acvarii puternic "aerate", sau in vase cu apa proaspata, ceea ce le face greu de tinut ...
         E adevarat ?


pus acum 14 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982
Dori
e adevarat ce spui, cu acvariile nu stiu, nu am incercat de cat in bazine cu adancime mica, cum a spus Filica.
Eu am scos la viata mea f multe larve, si le-am tinut in ziar si apoi in panza de sac umeda si apoi in cutie mare de poliester in mai multe astfel de ambalaje. Le raream si cand imi trebuiau luam numai un pachet, restul le tineam la umbra si daca aveam ceva gheata puneam in punga peste panza de sac
Da, e bine daca gaseti moarte sa le alegi. Mai am o metoda pe care am invatat-o de la un mare campion italian intr-o competitie, de fapt suntem prieteni buni si acum.Dar inca nu se merita sa o dau.


pus acum 14 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982
Filica,
cu multi ani in urma am batut drumurile la facultatea de biologie pt a invata despre chironomide. Am si incercat ceva in captivitate. Nenorocirea e ca avem si noi specialisti dar nu dau din casa.La noi nu exista tratate sau ce exista le-am citit, poate nu pe toate. Nu cunosc engleza ca astia sunt draci cu mediul si sigur la ei gasesti mult mai mute ca la noi


pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la