Indian Larry
MEMBRU DE ONOARE
 Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2114
|
|
Chiar daca apa a scazut foarte mult, pe lacul de acumulare Dridu localnicii pescuiesc nestingheriti cu plase monofilament
Barajul de la Dridu este singurul zagaz in calea apelor care se acumuleaza pe raul Ialomita si protejeaza orasele insirate pe firul apei pana la Dunare: Urziceni, Slobozia si Tandarei. Lacul de acumulare, plin ochi in urma cu un an, cand a existat riscul ca barajul sa cedeze din cauza presiunii apei, este acum aproape gol.
Doar un fir de apa se scurge prin unica poarta deschisa a barajului, iar lacul, ajuns la o adancime de doar 40 de centimetri, dispare si el putin cate putin. La fel cum se scurge si ultima urma de peste, hrana de baza si sursa de venit consistent pentru braconierii din zona.
Puietul, in plase
O mana de pescari isi incearca norocul si priceperea la varga, pe placa de beton care acum se confunda cu fundul lacului de acumulare. Sunt oameni saraci, localnici hotarati sa scape de grija pranzului. Sau macar sa schimbe un kilogram, doua de caras pe o sticla cu tuica si doua paini la magazinul din centrul comunei Dridu, aflata chiar in buza barajului. Sunt si singurii care pescuiesc in conditii legale.
„Nu mai merge deloc de vreo saptamana, de cand a inceput sa sece barajul. In plus, il omoara si nenorocitii astia de dimineata si pana seara”, sageteaza din priviri Stere Cristea spre barca unor braconieri care trageau de zor de o plasa monofilament, interzisa pentru pescuitul de orice fel. Aflam ca sunt oamenii sefului lacului de acumulare, un soi de concesionar al dreptului de administrare si valorificare a potentialului piscicol, beneficiar al libertatilor unui contract incheiat cu Apele Romane.
Nu sunt singurii braconieri de pe lac. Altii pescuiesc cu halaul, o ustensila interzisa, un soi de plasa care trebuie lasata cateva minute in apa dupa care este trasa la repezeala la suprafata, pestele surprins in raza de actiune ajungand astfel prada pescarului.
Maradona cauta prin namol
Unul dintre braconieri, un baiat de liceu, cunoscut sub numele de Maradona datorita agilitatii miscarilor, se plange ca pestele mare este adanc bagat in namol si nu mai iese pana la iarna, cand se va aduna din nou apa in baraj. „Doar la japca, la lanseta cu ancore, se mai agata mai mare, asa la 5-6 kile. Dar poti sa dai si o zi intreaga de pomana”, se da specialist baiatul, fara sa-i pese ca vorbeste tot despre o forma de braconaj.
Politistul da o tura si atat
E ora pranzului si soarele palid al inceputului de decembrie atrage pescarii cu halauri direct pe baraj, la gura de varsare. Sunt luati la trei pazeste de paznicul barajului, care este suparat nevoie mare. „Ba, v-am zis sa nu mai dati de pe baraj ca nu-i voie. In plus, imi faceti si mizerie si de-abia am maturat asfaltul. Nu v-am zis ca maine avem inspectie de la Ape, vedeti care cumva sa va prind pe aici cand mi-o veni controlul, ca o incurcati rau de tot cu mine!”, striga el.
Barbatul isi opreste amenintarile cand langa el apare masina politistului din comuna, venit sa-i treaca in revista pe pescarii de pe lac. Vorbeste cu tanarul Maradona si, fara sa-i pese de barconajul la scara mare care se executa la baraj, face cale intoarsa spre sat.
„E politist de treaba, avem si noi grija de el din cand in cand, si asa ne lasa sa mai prindem si noi o coada, doua de baboias. Venise sa ne spuna ca maine sa ne luam liber, ca vin unii de la Bucuresti si lucrurile trebuie sa fie in ordine”, ne dezvaluie Maradona calea cea mai scurta dintre localnici si autoritatile in uniforma.
Fara reactie
Braconierii pot actiona linistiti
Lacul de acumulare al barajului de la Dridu regleaza cursul raului Ialomita si al afluentilor din aval. Maria Negroiu, directorul Apelor Romane Ialomita, spune ca institutia sa are sub observatie doar aspectele hidrometrice, nu si cele legate de piscicultura.
„De curand s-a infiintat Compania Nationala pentru Pescuit care trebuie sa controleze si sa sanctioneze actele de braconaj. Lacul de acumulare nu a fost gandit pentru a avea potential piscicol si noi nu actionam in sensul protejarii pestelui, ci al apararii localitatilor si regularizarii cursului. De aceea acum lacul este gol, pentru ca vor veni luni cu precipitatii si el se va umple”, a declarat Maria Negroiu.
Articol preluat cu copy-paste, Evenimentul
|
|