FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania
Forumul pescarilor din Romania . Iti plac pestii , pescuitul , iesirile in natura ? Aici este locul tau de pe internet....Tehnici de pescuit , nade si momeli pentru pesti , scule de pescuit , barci pentru pescari , specii de pesti , discutii despre pescuit , aici le gasesti . Informatii despre balti , pesti rapitori, Delta Dunarii , pescuit pe Dunare , solunar, salau , crap , caras , stiuca , biban, voblere , twistere , lansete si mulinete pentru pescari, magazin de pescuit , retete , bors de peste , peste la gratar , peste la cuptor , plachie de peste....Pentru toti pescarii din Romania....FIR INTINS !
Lista Forumurilor Pe Tematici
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM PESCUITUL - PESCAR HOINAR PRIN ROMANIA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
pisy_rasfatata
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 55 ani
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania / LEGISLATIE PESCUIT / ,,Tun" la malul apei ( articol Ziua )  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
Tun la malul apei


-- Ministrul interimar de la Mediu, Elena Udrea, a dat un Ordin prin care se inchiriaza toate tarmurile, digurile si insulele Romaniei
   
Ordinul nr. 1487/2009 per­mite inchirierea bunurilor proprietate publica a sta­tului detinute de Admi­nistratia Na­tionala Apele Romane. Prac­tic, toata Du­narea, cu os­troave si in­sule, lacurile de la malul marii, chiar si cladiri ale unor microhidrocentrale sau di­guri de aparare. Lista ane­xata Ordinului 1487 cu­prinde nu mai pu­tin de 300 de obiective. Un act nor­mativ si­milar a fost pro­movat in toam­na anu­lui 2008, atunci pe lista aflan­du-se doar 75 de locatii. Motivatia Elenei Udrea pentru emiterea Or­dinului a fost sim­pla: "In urma ana­lizarii inven­ta­rului bunu­rilor aflate in pa­trimoniul public si in admi­nis­trarea ANAR s-a cons­tatat exis­tenta unor bu­nuri al caror potential eco­no­mic, tu­ristic sau de agre­ment este sus­cep­tibil a fi va­lorificat". Intere­sant este ca inchi­ri­erea se poa­te face la ce­rerea oricarei per­soane fizice sau juridice, evi­dent prin licitatie pen­tru a se pastra aparenta legalitatii de­pline. Tot pen­tru a "res­pecta" legea, cons­tructiile care se vor ridica ca ciu­percile dupa ploa­ie pe ma­lul fiecarui luciu de apa din Romania vor fi "pro­vi­zo­rii". Numai ca Ordinul lui Udrea nu precizeaza cum inceteaza acest pro­vizorat, astfel ca puzderia de du­ghene va impanzi definitiv malurile roma­nesti.
   
   
Ministerul Mediului, sub conducerea interimara a Elenei Udrea, a scos la inchiriere mai toate malurile apelor din Romania, plus cateva cladiri cu potential imobiliar. Toate acestea sunt bunuri proprietate publica a statului detinute de Administratia Nationala Apele Romane (ANAR). De la intregul fluviu Dunarea si pana la insulele de maxim interes de pe lacurile din jurul Capitalei, nimic nu a scapat de iuresul ministerial. Ordinul stabileste ca se pot ridica unele constructii pe terenurile scoase la inchiriat, dar acestea trebuie sa fie provizorii. In popor exista o vorba care spune ca cea mai stabila forma este provizoratul!
Cu doar trei zile inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale, Ministerul Mediului a publicat o lista cu peste 300 de bunuri proprietate publica a statului ce pot fi inchiriate de catre doritori. Ordinul nr. 1487/2009, aprobat in timpul interimatului la acest minister al Elenei Udrea, se vrea doar o completare la un alt act normativ, promovat in toamna 2008, cand se scoteau la licitatie pentru inchiriere doar 75 de bunuri detinute de ANAR. In referatul de aprobare al ordinului se arata ca "in urma analizarii inventarului bunurilor aflate in patrimonul public si in administrarea ANAR s-a constatat existenta unor bunuri al caror potential economic, turistic sau de agrement este susceptibil a fi valorificat". In acest context, mai toate cuvetele lacurilor (n.r. - teren ocupat de un lac de acumulare pana la nivelul crestei barajului) si terenurile ocupate de cursurile de apa au fost promovate pentru inchiriere. Pe malurile lacurilor si raurilor vor putea fi realizate constructii provizorii, sustin initiatorii, pentru a nu se aduce modificari bunurilor proprietate publica a statului.
Provizorat definitiv
Ordinul nr. 1487/2009 impune persoanelor fizice si juridice ce inchiriaza malurile apelor sa nu realizeze constructii definitive. Cele provizorii trebuie sa respecte legislatia in domeniu, fiind nevoie si de un aviz prealabil de la ANAR. Fara avizul ANAR, dar cu aceleasi constrangeri legislative, se pot construi, de exemplu, beach-baruri pe plaja, la malul marii, care este tot domeniu public al statului. Numai ca cei care au inchiriat portiuni de plaje sunt obligati ca, la sfarsitul fiecarui sezon, sa demonteze constructiile. Noul ordin ministerial nu face niciun fel de precizare in acest sens, ceea ce permite ca viitoarele constructii provizorii de pe malurile apelor sa devina cat se poate de definitive!
Si, tot in contradictoriu cu regimul oferit plajelor, malurile apelor pot fi subinchiriate, e drept, cu acordul ANAR. Astfel, pe malul apelor, o sa apara "o salba" de pensiuni, hoteluri, baruri, restaurante, discoteci, cluburi, magazine, parcuri de distractii si alte asemenea "constructii provizorii".
Interes "local"
Ordinul nr. 1487/2009 poate servi foarte bine interesele unor primari. Daca autoritatile locale propun proiecte de dezvoltare ce includ obiective de investitii amplasate pe terenurile ANAR, domeniu public al statului, acestea beneficiaza de drept de preemptiune in cazul inchirierii. Unele dintre cele mai importante bunuri scoase la inchiriere sunt insulele aflate pe Dunare, in zona Turnu Severin, si cele de pe lacurile din jurul Bucurestiului. Posibilitatea de a inchiria insulele de pe Dunare este extrem de oportuna in conditiile in care, in acest an, s-a anuntat includerea acestora in circuitul turistic european. Cap de lista este insula Simian, situata in aval de Drobeta-Turnu Severin, unde a fost stramutata cetatea Ada-Kaleh ca urmare a lucrarilor la Barajul Portile de Fier. ANAR scoate la inchiriere doua hectare din aceasta insula.
Insulele bucurestene sunt si ele extrem de atractive, astfel ca una chiar a fost "furata". Pentru o parte din insula de pe Lacul Fundeni, doi bucuresteni au fost arestati, in primavara acestui an, pentru ca au falsificat documente ca sa intre in posesia terenurilor.
Insula Plumbuita a intrat in atentia edilului de la Sectorul 2, care vrea sa o transforme intr-un "parc cultural". Nu vor lipsi fantanile arteziene si un debarcader. Insula de pe Lacul Morii, din Sectorul 6, a devenit arena pentru concerte. Res­ponsabili din cadrul ANAR au declarat ca, cel mai probabil, aceste insule vor ajunge la primariile celor doua sectoare, pentru ca au proiecte deja initiate. De remarcat, cei doi primari sunt apropiati PDL, la fel ca si primarul de Severin.
Litoralul, Dunarea si Capitala
Cele mai multe bunuri de inchiriat apartin de Directiile Ape Arges-Vedea si Dobrogea-Litoral (DADL). Adica apele din jurul Capitalei, din zona Li­to­ralului si riverane Dunarii. In total, sunt scoase la inchiriere 324 bunuri proprietate publica a statului. Pe langa malurile ape­lor, ANAR inchiriaza, prin li­citatie, si cantoane, folosite pana acum pentru asigurarea func­tionarii sistemelor hidrografice. Can­toanele prezinta mare interes imobiliar, pentru ca sunt situate in vecinatatea apelor, sunt func­tionale si detin si ceva teren. De remarcat, un debarcader de pe Bega este de inchiriat, pentru zece ani, cu posibilitatea de prelungire cu inca zece ani, potrivit actului normativ.

,,tun

13.6KB


pus acum 14 ani
   
Fishbones
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1651
Sau lasa, sa nu starnesc iar discutii inutile...

Modificat de Fishbones (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la