FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania
Forumul pescarilor din Romania . Iti plac pestii , pescuitul , iesirile in natura ? Aici este locul tau de pe internet....Tehnici de pescuit , nade si momeli pentru pesti , scule de pescuit , barci pentru pescari , specii de pesti , discutii despre pescuit , aici le gasesti . Informatii despre balti , pesti rapitori, Delta Dunarii , pescuit pe Dunare , solunar, salau , crap , caras , stiuca , biban, voblere , twistere , lansete si mulinete pentru pescari, magazin de pescuit , retete , bors de peste , peste la gratar , peste la cuptor , plachie de peste....Pentru toti pescarii din Romania....FIR INTINS !
Lista Forumurilor Pe Tematici
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM PESCUITUL - PESCAR HOINAR PRIN ROMANIA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
i.oana
Femeie
20 ani
Bucuresti
cauta Barbat
20 - 45 ani
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania / DISCUTII DIVERSE DESPRE PESCUIT / Tamburi si fire  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
Intr-un alt topic s-a discutat despre modalitatea de legare a firelor de pescuit pe tamburul mulinetei . Asta mi-a dat ideea deschiderii acestui topic .

   Personal, leg firul pe tambur cu ajutorul unui ,, lat " cu dubla strangere ( am sa revin cu schita sau foto ) . Insa inainte de asta obisnuiesc sa bobinez ( 2 - 3 - 4 spire ) pe fundul tamburului un material textil moale in care primele spire ale firului sa se poata ,, ingropa " fara riscul de a modifica sectiunea acestuia .
   De-a lungul timpului , multele bobinari si rebobinari ce le suporta firul in timpul aruncarilor si recuperarilor , duce la ,, mutilarea " primelor spire de pe tambur . Asupra acestora se exercita , de la aruncare la aruncare , un nou efort mecanic . Odata ce sectiunea firului nu mai este circulara este evident faptul ca nici parametrii acestuia nu mai sunt cei initiali . Asadar :

  - candva foloseam tifon de fasa sterila , taiat pe lung la latimea fundului tamburului , infasurat de cateva ori ( asta reduce putin din capacitatea tamburului ! ) , apoi incheiam operatiunea cu 1,5 spire de leucoplast moale . Abia acum legam firul .
  Acum folosesc folie autocolanta imitatie de catifea ( plus ) . Are avantajul faptului ca adera la tambur si al faptului ca fata acesteia este moale si catifelata protejand firul si permitand primelor spire sa se afunde in material sub presiunea urmatoarelor spire ( la fel , am sa revin cu poze )


pus acum 14 ani
   
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2628
Legat de acest topic am si eu o intrebare, cum preferati sa umpleti tamburii?
Eu fac asa, daca e tamburul cu capacitate destul de mare si vreu sa dau cu fir subtire pun fir uzat, vechi( de umplutura) si deapuspra 100-150 m de fir nou de calitate si asa tamburul este plin fapt ce ma ajuta foarte mult la lansare.Daca dau cu fir gros e si mai simplu 150-200 de m si gata s-a umplut!


_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 14 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
Sfatul meu este sa umpli tamburul cu leucoplast sau banda izolatoare din PVC . Cum spuneam si mai sus , se constituie in ,, pat " moale pentru firul tau . Odata cu asta , daca revii asupra deciziei , si vrei sa-ti umpli tamburul cu fir continuu , banda respectiva se detaseaza mult mai usor .

pus acum 14 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
eu umplu tamburul doar cand folosesc fire "subtiri" (sub 0,20 sa zicem), iar atunci il umplu cu fir care nu imi mai face trebuinta ("casat" ), dar ceva mai gros (cam 0,35-0,40 - ramas de pe la Dunare), iar firul nou "risc" sa-l leg de cel vechi...prefer sa am un "substrat "  tare decat unul moale, sub bobinaj...

Modificat de Drignei (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
filica ciutac
Vizitator



cum fac eu va spun dimineata--acu sunt pe fuga--caut vesta--am RAGGAE MUSIC in seara asta si vin drogatii!!!va pup!!

pus acum 14 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
care vesta? antiglont?

pus acum 14 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751

filica ciutac a scris:

in seara asta si vin drogatii!!!


Rupe-le capu' ,  Filica !!! Mama lor de dezaxati ! Daca se supara pe tine zici ca asa a spus Pictoru' !

    ,,  - Cine-i Pictoru' mah ?
       - ..... Un baiat ! "


pus acum 14 ani
   
filica ciutac
Vizitator



demult,faceam o bucla  ,,treceam firul prin ea facand un fel de lat si agatam tamburul,,cand incepeam a mulina--se invartea si dracia odata cu coarba,asa ca o intorceam invers si o bagam iarasi --de data asta mergea...si da-i ,si da-i cu mana pe tronson,rasuceam firul ca babele cand torceau lana,,,Ajuns la locul faptei--lansam..sau mai bine zis lansam ce-am pus pe fir adica un fel de spirala toarsa...m-a invatat unuL ,ca odata la trei -patru partide sa las lanseta pe iarba si sa desfasor tot firul ca sa se "intinda iar""---chin tata!!apoi am dat de profesionisti--competitii--caiete studentesti cu nada,mixuri,metode...imi curgeau mucii pe langa ei si mi-era drag sa ai privesc la treaba..m-au "infiat"---Am incarcat odata un tambur in fata unuia asa cum stiam eu---m-a batut pe spate--"ce faci?nu-i mai usor la gherghef??----CUM ADICA NEA FLORINE??....pai cine ti-a spus sa rasucesti firul in jurul propriei axe?vrei sa-ti iasa de pe tambur vreun pulover cand lansezi si sa mai rupi si varful?...NU!..du-te si adu o papiota cu fir de bumbac sau niste fir de lana!!...M-am conformat...Asta-i ca sa nu fortezi tamburul sa nu-l supratensionezi nici pe el nici firul!!CUM ADICA?adica firul tau (mono)suge apa cam 15% si cand al strangi ud el e si mai lung si mai greu decat uscat--daca-l lasi asa --se strange cand se usuca si tensioneaza tamburul fara rost!!Abia vara cealalta l-am inteles cand luand o mulineta care n-o folosisem de doi ani ai facusem bucla la capat si am bagat bucla pe dupa proeminenta cu bucsa de la pic-up!firul pe tambur era strans ca jurai ca-i turnat acolo ,a trebuit sa tai firul ca nu l-am putut dezgata de acolo,nici macar nu puteam lua piedica sa mulinez invers si s-a desfacut cam de forma spirala a unui arc de masina(n-am alta comparatie momentan in f.p.l).NODUL PENTRU LEGAT FIRUL DE TAMBUR ESTE DE ATUNCI----arbor--nu stiam ca asa-i zice dar al facem in vre-o doua moduri!adica --asta
proeminenta nodului se ingroapa-n firul de lana,,nu agata celelalte spire!!Apoi mulineta-n sine conteaza enorm adica cum aseaza spiralele una langa alta---daca le ingroapa si(sau) le incaleca-- pierzi la lanseu!atunci n-aveam pretentii!!aveam doua rulex,doua delfin si-un neptun.......Iar la pluta --un orion si-un sheakespeare!  la lanseta de rapitor(UN DAM DE 2.80 CU 4 TRONSOANE)--o mulineta "pusa-n ghips"-ai rupsesem piciorul cu care se prindea de bat---era din antimoniu--si un mare meserias sucevean mi l-a pus inapoi sudat si prins in doua "atele"de tabla de inox,,si l-ea si plasticat......Dumnezeu sa-l ierte!!maistru  maistrilor suceveni! toata suceava-l stia de" mesterul Lica"din piata mica!! atat pt ieri---postat insa azi--c-asa-i  viata!P.S--CASAI asta nu-i ungur-----asa veni vorba!!


pus acum 14 ani
   
hoinar batran
PUF ACTIV

Din: Cluj-Napoca
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 261
Sunt mulți care nu pun nimic pe tambur.....dar se poate pune un strat de " ceva"care sa protejeze primele fire pe bobina......mai ales dacă ne gândim sa și întoarcem firul după o perioada....Firul trebuie întors după aprox un an pentru ca lucrând doar o parte a firului uzura apare doar aici .........din trei sute de metrii folosim doar cam 150 de obicei...(100 lansam + un pic de drill cam 50 m) Firele mono filare de obicei după doi ani își pierd calitățile de rezistenta de aceea e preferabil sa o schimbam de pe mulineta sau sa o consideram mai subțire și sa-l folosim ca atare... Nu știu date de producător dar cred ca un "monofilar" nu poate rezista mai mult de 3 maxim 4 ani. Eu o schimb la doi ani.Acum câtva timp am avut un fir scufundător care nu a rezistat mai mult de un an,am observat doar atunci când am lansat cu plumb de 80gr și dus a fost....(Cred ca și acum se cauta un derbedeu ce da cu plumbii după pescari...eu nu recunosc nimic..   ).
Aici mai trebuie amintit faptul ca firul pe bobina se încarcă doar cu mulineta..sau cu dispozitiv de bobinat.
Vremurile sau schimbat....mai demult firul era ținută și tensionată de bunica sau mama,acum de soție sau băieții (am doi)
Mai demult era o problema...acum ansa se găsesc bobine rezerva,ieftine, eu am cam 2 - 3 pentru fiecare mulineta asa ca nu are rost sa pui fir scurt peste umplutura....poți pierde și peste asa.(..ce faci? oprești pestele în dril cu umplutura?)

Modificat de hoinar batran (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
Una peste alta , lasand la o parte marca de fir utilizat ,

   -  sunteti de acord ca primele spire suporta modificari de sectiune sub presiunea celorlalte spire ?

   -  sunteti pro sau contra unui ,, pat " pentru fir pe tamburul mulinetei ?

...........................................................

In alta ordine de idei : se discuta despre intoarcerea firului pe tambur dupa un interval de timp in functie de preferintele pescarului . Un an , 1,5 ani , 2 , samd . Ce facem in situatia in care avem fir ,, sanatos " la partea din fata a liniei , avem un drill spectaculos care necesita 80 - 85 % din lungimea totala , iar partea pe care am uzat-o anul trecut trece si ea in sarcina . Personal cred ca va ceda , si odata cu ea tocmai am pierdut si cateva zeci de metri de fir neuzat . ..... ,, Neuzat "! hmm ! Tocmai va intrebam daca primele spire de pe tambur suporta modificari de sectiune si implicit pierderea calitatilor initiale ! Daca am dreptate , odata intors firul avem la partea din fata  liniei tot fir uzat . Nu de scoici , nu de intinderi , nu de ceea ce de obicei uzeaza in apa , ci de presiunea spirelor superioare .
  Cum am da-o .... , nu e bine ! Ce ramane de facut ? ..... Schimbam la vremea potrivita intreaga linie ???


pus acum 14 ani
   
hoinar batran
PUF ACTIV

Din: Cluj-Napoca
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 261
Eu nu am spus si nu am sa spun nici mai tarziu ca nu trebuie pus pe bobina ceva moale in care sa se afunde firul si asfel sa-si pastreze forma.....corect ar trebui sa punem...eu promit de acum in colo o sa pun.
Pentru crap eu folosesc o mulineta Okuma-Sting Ray S 350 model50 pe care se poate bobina cam 300 mlin de fir cu grosimea de 0,30. Folosind fir de 0,28-0,30 mm nu cred ca se desfasoara fir mai mult de 150-180m luind in calcul ori ce drill.Lungimea ieste dublu deci se poate intoarce....Daca nu eu spun ca trebe schimbat firul complet la doi ani maxim . Adica mai bine spus RECOMAND schimbarea firului la doi ani si bobinarea  pe mosor pe un suport moale si întinderea firului la bobinare cu măcar jumătatea greutății pe care urmează sa folosim an mod obișnuit....adik. la crap,la fir de 0,28-0,30 =40-60gr.Acest lucru la mașinile de bobinat se poate regla perfect.Un tambur bobinat strans nu ieste asa de periculos ca și o bobina cu firul neîntins...moale....care la o forțare a peștelui se va face HARCEA - PARCEA. Sunt fire și fire....părerea mea e ca firul nu-si pierde calitățile intr-o perioada de un an...perioada garantata de obicei de firma
Pe aceasta perioada și pe bobina firul rămâne cu secțiunea rezultata din fabricație.An rest norocul.....

Modificat de hoinar batran (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la