FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania
Forumul pescarilor din Romania . Iti plac pestii , pescuitul , iesirile in natura ? Aici este locul tau de pe internet....Tehnici de pescuit , nade si momeli pentru pesti , scule de pescuit , barci pentru pescari , specii de pesti , discutii despre pescuit , aici le gasesti . Informatii despre balti , pesti rapitori, Delta Dunarii , pescuit pe Dunare , solunar, salau , crap , caras , stiuca , biban, voblere , twistere , lansete si mulinete pentru pescari, magazin de pescuit , retete , bors de peste , peste la gratar , peste la cuptor , plachie de peste....Pentru toti pescarii din Romania....FIR INTINS !
Lista Forumurilor Pe Tematici
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania | Lista de useri | Reguli | Cauta | Inregistrare | Login

CHAT GENERAL | CHAT PESCUITUL | POZE PESCUITUL

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie.ro:
eliperversa
Femeie
25 ani
Bucuresti

cauta Barbat
25 - 49 aniMOBILA TRADITIONALA PICTATA
Clic aici......intra si comenteaza daca iti place ce vezi

FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania / SPECII DE PESTI / Tiganusul    
Autor
Mesaj Pagini: 1
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE
Mesaj Privat

Din: Galati
Inregistrat: 11-06-2009
Postari: 2628
TIGANUSUL (Umbra krameri)

Raspandire
Tiganusul este un peste caracteristic bazinului hidrografic al Dunarii mijlocii. Se gaseste in Dunare si in foarte multe dintre apele care se varsa in ea, de la Viena si pana la varsarea in Marea Neagra. De asemenea, este prezent si pe cursul inferior al bazinului Nistrului. In Romania se gaseste in bazinele Teleormanului si Neajlovului, langa Bucuresti in lacurile Chitila, Pantelimon, Cernica, pe cursul inferior al Somesului si Crisurilor, in mlastinile Ecedului (Carei-Satu Mare), in lacul Razelm, in unele balti de langa Sulina si Caraorman si in balta Cristesti de langa Iasi.

Descriere
Capul este comprimat lateral, gura mica, terminala, putin oblica, cu dinti mici, identici. Corpul, moderat alungit, este acoperit cu solzi mari care lipsesc la baza inotatoarelor. Pedunculul caudal este comprimat lateral. Corpul pestelui nu are linie laterala. Caudala este rotunjita.
Corpul tiganusului este brun, cu reflexe violacee mai intunecate pe spate, ventrala galbuie. Pe laturile corpului se vad o serie de pete mai intunecate, negricioase, de forma neregulata. Pe mijlocul corpului se afla o dunga mai deschisa la culoare, inotatoarele sunt galbui-cenusii sau brune uneori.

Dezvoltare
Atinge lungimea de 12 cm. Acest peste traieste numai 2 ani, mai rar 3 ani in bazinul Panonic, iar exemplarele din Delta Dunarii ating si varsta de 5 ani, varsta la care ajung la o lungime de 8-9 cm.

Biologie
Tiganusul este o specie de apa dulce. Traieste in special in balti mici, cu multa vegetatie, cu fundul malos. La secarea apei din balta rezista mult timp si suporta limita maxima a lipsei de oxigen din apa, deoarece poate respira si cu vezica cu aer, puternic vascularizata.
Se reproduce in martie-aprilie, mai rar la inceputul lui mai, la o temperatura a apei de 13-17C. O femela depune intre 800 si 1800 de icre, cu un diametru de 2 mm.
Tiganusii traiesc in bancuri mici, mai mult in apropierea fundului apei, ferindu-se de lumina. Miscarea inotatoarelor perechi este alternativa, cea ce este o caracteristica a speciei. Consuma nevertebrate mici acvatice (larve, moluste mici, insecte acvatice, larve de Chironomide), ocazional icre sau alevini de pesti.

Pescuitul Sportiv
In zonele unde traieste, tiganusul este prins de pescarii sportivi pentru a-l folosi apoi drept nada.
Legea nu prevede limita minima admisa la pescuit.

Articol preluat copy-paste_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


31-10-2009 16:58:35
   
Pagini: 1    
Mergi la
Forum Gratuit


 Termeni si conditii . Confidentialitate