FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania
Forumul pescarilor din Romania . Iti plac pestii , pescuitul , iesirile in natura ? Aici este locul tau de pe internet....Tehnici de pescuit , nade si momeli pentru pesti , scule de pescuit , barci pentru pescari , specii de pesti , discutii despre pescuit , aici le gasesti . Informatii despre balti , pesti rapitori, Delta Dunarii , pescuit pe Dunare , solunar, salau , crap , caras , stiuca , biban, voblere , twistere , lansete si mulinete pentru pescari, magazin de pescuit , retete , bors de peste , peste la gratar , peste la cuptor , plachie de peste....Pentru toti pescarii din Romania....FIR INTINS !
Lista Forumurilor Pe Tematici
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM PESCUITUL - PESCAR HOINAR PRIN ROMANIA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
ionela24 pe Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Prahova
cauta Barbat
25 - 47 ani
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania / SPECII DE PESTI / Aspretele  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2628
ASPRETELE


    Aspretele este o specie de peste din familia Percidae, deci inrudit cu bibanul; ca infatisare insa seamana mai degraba cu un guvid sau cu o zglavoaca.
    Aceasta specie a fost descoperita si descrisa stiintific în 1957, cand un student la biologie, originar de pe valea Valsanului (judetul Arges) si-a amintit de un soi de peste pe care il prindea în copilarie, si pe care nu il putea recunoaste in literatura de specialitate. Pestele acesta, pe care localnicii de pe valea Valsanului il numeau "asprete" (dupa solzii sai aspri), "popete" sau "sorete", s-a dovedit a fi reprezentantul unui gen si a unei specii cu desavarsire noi pentru stiinta.
    Aspretele a facut indata obiectul unor studii amanuntite; el a fost gasit pe portiuni din raurile Valsan, Arges si Raul Doamnei. Este o specie endemica pe teritoriul Romaniei (endemic insemnand ca nu mai traieste nicaieri altundeva), iar arealul ei este foarte restrans, fiind limitat la cele trei rauri amintite, ceea ce este foarte putin fata de majoritatea speciilor de pesti.
    Mediul de viata al aspretelui este reprezentat de portiunea de deal-munte a celor trei rauri; specia nu urca prea sus pe cursurile de apa, fiindca nu suporta apa foarte rece. Aspretele duce o viata ascunsa; ziua sta sub pietre in curentul apei, iar noaptea iese dupa hrana, care este reprezentata in principal de larve de insecte, mai cu seama efemere (rusalii). Masculii de asprete isi delimiteaza cate un teritoriu din care alunga alti masculi "rivali". Perioada de reproducere este in mai-iunie; atunci la cele doua sexe apar pe solzi si pe cap niste umflaturi albe in forma unor "butoni" sau "nasturei", care la masculi sunt mult mai mari ca la femele (aceasta fiind si singura deosebire de aspect între cele doua sexe). Femelele depun icrele pe pietre in curent. Puietii ating maturitatea sexuala la varsta de 2 ani; longevitatea speciei este probabil în jur de 10 ani.
    Aspretele nu a constituit niciodata obiectul special al pescuitului în regiune, fiind mic si niciodata abundent. Cu toate acestea localnicii mai prindeau ocazional si aspreti. Specia a ajuns in grav pericol de disparitie nu datorita pescuitului, ci din pricina amenajarilor hidroenergetice care au modificat ireversibil habitatul speciei, si datorita poluarii. Constructia barajului de la Vidraru a distrus habitatul aspretelui in Arges, de unde pestele a disparut; poluarea rezultata din industria extractiva a facut ca specia sa dispara si din Raul Doamnei, unde de altfel efectivele sale au fost cele mai mici (se cunoaste o singura semnalare din acest rau). Pe raul Valsan, singurul unde aspretele mai supravietuieste, a fost de asemenea construita o hidrocentrala, in amonte de arealul aspretelui; insa, prin variatiile mari ale debitului raului, ca si prin spalarile care tulbura apa, si aceasta amenajare ameninta grav specia si a dus la scaderea catastrofala a efectivelor sale.
    Aspretele mai este amenintat si de exploatarea balastului si pietrelor de rau din Valsan, activitate care distruge habitatul sau, si de poluarea menajera, care este deocamdata redusa dar exista pericolul ca ea sa se accentueze. In prezent efectivele speciei sunt extrem de mici, probabil cateva zeci de exemplare.
    Pentru salvarea speciei s-au luat masuri de urgenta, inclusiv declararea vaii Valsanului rezervatie cu regim special, interzicerea pescuitului aspretelui, reducerea poluarii menajere etc; sprijinul pentru aceste actiuni vine si dintr-un proiect LIFE finantat de Uniunea Europeana.

Articol preluat copy-paste.

aspretele   aspretele este specie peste din familia percidae, deci inrudit bibanul; infatisare MEMBRU DE ONOARE

22.3KB


_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la