dori
Pe lista neagra
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 995
|
|
Din acelasi volum, "Piscicultura practica", scrisa de Prof. I. Pojoga si Ing. R. Negriu. Voi cita informatiile care mi s-au parut necesare legate de anumite specii intalnite in apele comune, acest lucru se vrea a fi o completare a ceea ce s-a scris in alte topicuri. De ce am postat aici? deoarece vreau ca informatiile sa fie gasite intr-un singur loc, fara a fi nevoie de incercari de descifrare printre alte mesaje. Daca Conducerea va gasi, ulterior un mai bun scop sau un loc mai bun sa zica si, personal, ma voi ocupa de rectificarea, retranscrierea si postarea in topicul corespunzator.
"La crapul Ctenopharyngodon idella (Amurul alb) dupa ce icrele au fost fecundate membrana lor se umfla; absorbind apa isi mareste volumul de 50 de ori, iar greutatea specifica a icrelor se reduce in mod simtitor, ceea ce asigura plutirea lor in apa, chiar si in curent redus.
- Recent, in Romania (cartea dateaza din anul 1988) s-a introdus cu ocazia importului de alevini de Ctenopharyngodon idella etc, o specie asiatica noua Pseudorasbora parva Schlegel (cunoscut si sub denumirea de murgoi baltat). Aceasta specie a fost semnalata la Statiunea Nocet, judetul Dambovita, de unde a patruns in raul Ilfov, crescatoria Cefa, judetul Bihor, Buftea, Jud. Ilfov, Crisul repede etc. Pseudorasbora este caracterizat prin corpul comprimat lateral, alungit, pe partea dorsala cenusiu deschis, cu laturile argintii si abdomenul alb. Solzii sunt innegriti la partea terminala. Aceasta specie este inzestrata cu o deosebita vitalitate si precocitate, atingand maturitatea sexuala la varsta de un an. Creste destul de incet, 6,0 - 19,9 g/an. In piscicultura ar prezenta interes ca hrana pentru pestii rapitori si ca materie prima pentru producerea fainii de peste.
Despre stiuca : Stiuca are capul lung, foarte caracteristic, semanand bine cu un cioc de rata, falca inferioara este mai lunga decat cea superioara, gura larga si complet inarmata cu numerosi dinti ascutiti. Dintii permanenti sunt in numar de peste 700. Linia laterala a corpului nu este bine vizibila, fiind intrerupta in mai multe locuri. Stiuca se mai caracterizeaza prin asezarea inotatoarei dorsale care este suprapusa in dreptul inotatoarei anale, ambele fiind situate aproape de inotatoarea codala. Aceasta asezare, precum si forma corpului, permit stiucii sa inoate cu o mare repeziciune. Culoarea sa, ca si a celorlalti pesti din apele dulci, depinde de natura apei, a fundului. Stiucile din rauri sunt de culoare mai deschisa decat cele din helesteie. Obisnuit, partea dorsala este cenusie-verzuie, laturile sunt cenusii batand in galben, iar abdomenul alb-argintiu. Corpul are pe alocuri pete negre. Inotatoarele au toate aceeasi coloratie cenusie. Este raspandita atat in apele statatoare, cat si in cele curgatoare, dar se dezvolta mai ales in apele care in timpul verii nu se incalzesc prea tare (20-25 grade C). Peste rapitor si foarte lacom, se hraneste de preferinta cu pesti mici, mamifere de apa si mici pasari acvatice. In prima perioada de dezvoltare, puietul de stiuca este consumator de plancton. Scholtz (1932) arata ca puietul de stiuca, in cazul hranirii cu ciclopi, consuma in 24 de ore 16-17,5% din greutatea corpului: oligochete 15,33%, tendipedide 15-25%, gamaride 11-12% si pesti numai 3-5%. Pentru un spor de crestere de 1 kg, consuma 3-5 kg de alti pesti, de obicei bolnavi, fara valoare comerciala: plevusca, gibort etc. Dupa cum s-a aratat, este foarte apreciata in tarile Europei occidentale, in special in Franta, pentru gustul sau specific; carnea contine peste 19% materii albuminoide, proteine, iar grasime numai 0,5-1,2%. Greutatea organismelor care sunt inghitite de stiuca reprezinta a 1/12 - 1/20 -a parte din greutatea ei, insa atunci cand e infometata ataca si pestii mai mari. Astfel, Burmakin, E. V. arata ca o stiuca de 40 cm a inghitit alta de 30 cm. Procesul de inghitire a durat 10 zile, iar de digetie - 50 de zile. Puietul de stiuca rezista la temperaturi ridicate, de 33 grade C, rezistand bine si la scaderea oxigenului pana la 1,8 miligrame / litru (Martisev, 1959). Cea mai mare parte a zile, stiuca este inactiva si numai spre seara iese la vanatoare. Ea pandeste prada sub maluri, in ascunzisuri, de unde se arunca ca o sageata asupra ei, ataca uneori pesti aproape de aceeasi marime cu ea si, chiar pesti din specia ei. Atinge maturitatea sexuala la varsta de 3-4 ani. Epoca de reproductie este foarte timpurie: ea incepe pe la finele lunii februarie, sau inceputul lunii martie, cand gheata se topeste si cand apa a ajuns la temperatura de 4-6 grace C (in tarile cu clima temperata la 8-10 gr. C). Femelele, mai mari ca masculii, depun in medie 216 - 300.000 de icre cu diametrul de 2,5 - 3 mm. Exemplarele mari depun 1 milion de icre. Durata incubatiei este de 15-20 de zile. La ecloziune, puietul masoara 6,7 - 7,6 mm, la 10 zile - 10 mm, la 15 zile - 15 mm. In prima perioada de crestere, puietul se hraneste cu infuzori si dafnii. Treptat, incepe sa consume dafnii mai mari, iar peste 10 zile, puietul mai mare devine rapitor, consumand puietul mai mic. Stiuca creste foarte repede. In apele naturale ajunge la dimensiuni foarte mari, atingand uneori pana la 1,5 m lungime si cca. 15 kg greutate. Cresterea stiucii, ca si la crap, este rentabila pana la varsta de 5 ani, dupa aceasta, cresterea este mai inceata, iar carnea isi pierde din calitate. Dezvoltarea atat de rapida a stiucii se explica prin cantitatea foarte mare de hrana pe care o consuma. Prin distrugerea pestilor mici se reduce, de asemenea, si concurenta de hrana din iazuri si helesteie. In sfarsit, in helesteiele unde este introdusa stiuca, pestii bolnavi, debili, ramasi in urma cu dezvoltarea, sunt consumati. De aici denumirea de peste-politist al iazurilor. S-a observat ca, atunci cand nr. stiucilor e prea mare, crapul se reproduce mai greu, deoarece acesta il urmaresc mereu, stanjenindu-l. Cresterea stiucii este posibila si in helesteiele lipsite de albitura sau pesti fara valoare economica, consumand, in acest caz, mormolocii, broastele si chiar lipitorile. Stiucile isi depun icrele pe plante (mustati de salcie etc.) Icrele depuse au proprietatea de a se fixa pe plantele din anul trecut numai la inceput, iar dupa 2-3 ore se dezlipesc si cad pe fund. Durata incubatiei este de 11 zile, iar absortia sacului vitelin are loc dupa 7-8 zile. Stiuca nu se adapteaza la hranirea suplimentara, consumand numai hrana naturala vie la orice varsta. Pentru a asigura puietului de stiuca o hrana cat mai abundenta, dupa reproducerea bibanuli, icrele acestei specii sunt transportate in helesteiele cu puiet de stiuca. Masculii au o crestere mai rapida decat femelele. Pasarile acvatice pot aduce pe picioarele lor, zburand de la o balta la alta, oua de stiuca fecundate.
Despre salau: Salaul (Stizostedion lucioperca) se caracterizeaza printr-un corp de forma alungita. Inaltimea maxima se cuprinde de cinci ori in lungimea totala. Are gura terminala, larga ca la toti pestii rapitori, inarmata cu numerosi dinti. Falca superioara este ceva mai lunga decat cea inferioara. Salaul are doua inotatoare dorsale, punctate, prima fiind formata din radii tari, spinoase. Corpul este acoperit cu solzi mici, ctenoizi. Culoarea variaza foarte mult de la un mediu la altul; in helesteiele din nordul Romaniei, salaul are partea dorsala de culoare cenusiu-verziue, iar partea abdominala mai deschisa, batand in argintiu. Salaul este foarte raspandit in apele noastre: in Dunare si baltile ei, in cursul inferior al Prutului, Siretului, Oltului etc., dar mai ales in lacurile cu fundul nisipos cum sunt lacurile: Razelm, Siut-Ghiol, Mangalia etc.; se mai gaseste si in lacurile de ses, cum este Snagovul. In Dunare si in baltile ei, precum si in cursurile inferioare ale raurilor care se varsa in Dunare. Este raspandit in toata Europa centrala. Salaul suporta apele salmastre in limita de 12-15%, dar nu suporta apele poluate chiar intr-un grad redus. In general salaul, ajunge la 40-50 cm. lungime, atingand rareori 1 m si 14-16 kg in greutate. Dezvoltarea sa este cu 20% mai inceata decat a stiucii. Este mai putin rapace decat stiuca, nu poate devora prada de marimi mijlocii, in timp ce stiuca poate inghiti pesti care reprezinta 50% din greutatea sa. Se hraneste mai ales cu ciprinide mici, precum si cu diferite insecte, larve, viermisori si moluste, iar in prima perioada de crestere, el este un consumator tipic al planctonului (crustacee inferioare ca Leoptodora hyalina). Goubier J. (1976) mentioneaza ca nu a gasit niciodata puiet de crap in continutul stomacal al salaului. Salaul se reproduce din aprilie pana la inceputul lunii mai. In anii caldurosi, reproducerea are loc chiar la sfarsitul lunii martie, cand temperatura apei atinge 12-14 grade C, cateodata si la o temperatura mai ridicata. Dupa Cerfas, B. I., la salau numarul de icre variaza intre 247 mii si 405 000, in medie 341 000. Icrele de salau sunt de culoare galbuie, mici, avand diametrul de 1-1,5 mm. El se reproduce in apele cu o salinitate pana la 2,5 - 3%. Produsele sexuale sunt depuse la o adancime de 0,5 - 1 mm. La ecloziune, puietul masoara cca. 4 - 7 mm, iar la 4 - 5 zile 7 - 8 mm. Locurile preferate pentru depunerea icrelor sunt cele nisipoase, asternute cu pietris, si mai departe de mal. O data depuse, ele se lipesc de radacini, crengi, pietre, plante acvatice etc. Masculul pazeste in mod activ ciubul cu icre fecundate (daca este deranjat ataca si musca); in toata aceasta perioada el nu se hraneste si nu pleaca chiar la scaderi bruste ale nivelului apei. Cu inotatoarele pectorale formeaza un curent de apa care fereste icrele de depunerile maloase. Durata incubatiei este de 110 zile. Salaul are nevoie de cantitati mai mici decat stiuca pentru a castiga un kg. de carne. Trebuie sa avem in vedere insa, ca stiuca gaseste intotdeauna in helesteiele destinate pentru cresterea crapului, conditii favorabile pentru dezvoltarea ei, intrucat biologia acestor doua specii este mai apropriata, ceea ce nu este cazul pentru salau, care este pretentios fata de continutul apei in oxigen, pH etc., suporta foarte greu transportul si introducerea lui este posibila prin icre fecundate. In general, vom prefera helesteiele care vor avea apa mai limpede si fundul, cel putin in parte, nisipos. In caz ca nisipul lipseste complet, vom aduce cateva carute, imprastiindu-l in locurile mai adanci. Inainte de reproducere masculul sapa cu inotatoarea codala in nisip un cuib pentru icre. Pana la varsta de 9 zile larvele de salau se hranesc cu fitoplancton, zooplancton, pana la 15-16 zile algele si rotiferele sunt consumate in proportie mai redusa, hranindu-se in special cu cladocere si nauplii, iar la 23-25 de zile hrana este formata in special din capepode si cladocere. La ecloziune, puietul masoara cca. 4 - 7 mm si se observa mai greu, fiind transparent si numai la 15 zile se observa mai bine, fiind pigmentat in regiunea abdominala. In perioada larvara, salaul este prada mai multor specii de pesti, chiar si a babustii si platicii. Este de remarcat ca paduchele crapului (Argulus foliaceus) omoara puietul de salau in cateva minute. Puietul de salau este foarte sensibil la poluarea apelor, murind in masa in prezenta namolului din apa, care se depune pe corpul lor. La puietul de salau in varsta de 30 de zile apar dintii, permitandu-i sa se hraneasca cu zooplancton ca dafnii, rotifere, larve, naupilus etc. Ajungand la marimea de 20-22 mm, puietul de salau consuma in special larve de insecte, larve de alte specii de pesti, precum si puiet de salau (ramas in urma cu dezvoltarea) si in special puietul de plevusca. In timpul iernii, puietul de salau se hraneste in mod activ cu crustacee inferioare (Asellus etc.) si in special cu larve de efemeride, precum si cu puietul altor specii de pesti; dovada este faptul ca s-a gasit in continutul gastrointestinal si puiet de caras."
In poza este un paduchele Argulus foliaceus.
Va urma ! Lectura placuta!
|
|