rebel
Veteran
 Din: acest Univers Aberant
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 324
|
|
D-le Azazel
Nu mai face afirmatii gratuite gen 'ne plafonam singuri' doar pentru a sustine o cauza pierduta......nu petitia este calea de-a schimba ceva in tara asta .
Iata si argumentul pentru care am spus ca nu-i vad rostul unei asemenea petitii atat timp cat statul insusi incurajeaza braconajul
ULUITOR Un institut de cercetare din Galaţi s-a gândit mult
Invenţie românească: braconaj legal, cu autorizaţie de cercetător ştiinţific În plină prohibiţie, poliţia prinde pescari cu portbagajele pline, dar nu are ce să le facă
Actul emis la Galaţi le dă dreptul să pescuiască „în orice perioadă, în orice zonă, cu utilizarea oricăror metode, unelte, dispozitive”. Braconierii au ajuns să pescuiască legal chiar şi în perioada de prohibiţie. „Cârligul” se numeşte autorizaţie pentru desfăşurarea activităţii de pescuit în scop ştiinţific, iar pescarii sunt aleşi de Institutul de Cercetare, Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură Galaţi. „Doritorul depune la începutul anului cererea. Trebuie să dovedească faptul că are calitatea de pescar, că are şcoală. Trebuie să nu aibă abateri la legea pescuitului şi dă o declaraţie pe proprie răspundere. Cei care sunt la pescuit ştiinţific, nu pot acţiona şi în zona comercială. Dacă încalcă regulamentul, răspunde”, a explicat situaţia, în teorie, Valentin Iorga, responsabilul cu pescuitul în scop ştiinţific de la institutul gălăţean. Posesorilor acestor autorizaţii le este permis să pescuiască „în orice perioadă a anului, inclusiv în perioadele de prohibiţie, în orice zonă, pentru orice specie acvatică, la orice vârstă şi dimensiune, cu utilizarea oricăror metode, unelte, dispozitive şi plase de pescuit, atât în timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii”. Nu există nici un fel de precizare faţă de folosirea metodelor ilegale de pescuit cum ar fi plasele monofilament sau folosirea curentului electric.
Ieri braconier, azi cercetător
Nu de puţine ori aceste autorizaţii ajung chiar la braconieri. Poliţiştii de frontieră din Tulcea l-au depistat în 25 aprilie, în zona localităţii I.C. Brătianu, pe Didi B. care avea în portbagajul maşinii 90 de kilograme de crap, somn şi scrumbie, şi 20 de kilograme de păstrugă. Când i s-au cerut documente pentru peştele prins în perioadă de prohibiţie, individul nu a putut prezenta nici un document. Singura explicaţie - este printre cei desemnaţi să facă pescuit ştiinţific pentru Institutul de Cercetare de la Galaţi.
În celălalt capăt al Dunării, în zona dintre Porţile de Fier şi Baziaş, şase pescari au fost autorizaţi anul acesta să defăşoare activităţile ştiinţifice. Întâmplător sau nu, toţi sunt din Belobreşca, cunoscută ca o zonă favorită de acţiune a contrabandiştilor. Doi dintre ei - Duşan M. şi Slagean S. - au fost prinşi în 2 august 2005 în timp ce braconau pe Dunăre, întocmindu-li-se de către poliţiştii de frontieră dosare penale. Dosarul lor nu a ajuns niciodată în instanţă deoarece procurorii au considerat că nu se impune trimiterea lor în judecată. Acum cei doi pescuiesc în scop ştiinţific, iar informaţiile pe care le transmit vor fi folosite inclusiv pentru a se stabili cotele de pescuit pentru anul viitor. „Nu avem ce să le facem. Din punctul nostru de vedere sunt legali”, a declarat comisarul Manuel Gârlea, şeful Poliţiei de Frontieră Caraş Severin.
Oricum, braconierii nu au de ce să-şi facă prea multe griji. Anul trecut, în Caraş Severin, poliţiştii de frontieră au întocmit 5 dosare penale pentru braconaj, iar anul acesta au înregistrat 21 de infracţiuni.
Aproape toţi, inclusiv cei care au braconat cu curent electric, au fost scoşi de sub urmărire penală de Parchet, invocându-se celebrul art. 181, adică fapta nu prezintă pericol social.
Sursa : ziarul Gandul
Modificat de rebel (acum 15 ani)
_______________________________________ Lasciate ogni speranza voi che entrate qui ... Dante
|
|