forraialina
Membru de baza
Din: Bistrita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 115
|
|
1 SOSURI CU MAIONEZA PTR PESTE RASOL Mod de preparare I: Maioneză cu o lingură bună de verdeaţă tocată mărunt (pătrunjel, mărar, tarhon).
Mod de preparare II: Maioneză cu tarhon: o lingură de muştar şi 2 linguri de tarhon tocat.
Mod de preparare III: Maioneză cu ceapă verde: se adaugă câteva fire de ceapă verde tocată mărunt, albuşul tocat de la ouăle răscoapte.
Mod de preparare IV: Maioneză cu sardele: se subţiază maioneza cu o lingură de muştar dulce, în care s-au amestecat 2-3 sardele bine zdrobite cu furculiţa, câteva capere.
Mod de preparare V: Maioneză cu gelatină: se înmoaie 3 foi de gelatină cu 2 linguriţe de apă fierbinte; îndată ce este perfect topită, gelatina se amestecă cu o maioneză consistentă (din 2 gălbenuşuri). Se îmbracă peştele rasol cu această maioneză.
2 SOS TARTAR 6 linguri de maioneză, 2 linguri de muştar, 2 linguri de smântână, zeamă de lămâie, sare.
3 SOS REMULAD Se adaugă în maioneză castraveciori muraţi în oţet, tăiaţi mărunt şi scurşi bine de zeamă; se mai pot adăuga, după dorinţă, câteva capere sau o linguriţă de verdeaţă tocată mărunt.
4 SOS RAVIGOT 2 gălbenuşuri fierte se zdrobesc bine de tot, se amestecă cu 1 gălbenuş crud, se freacă bine, ca pentru maioneză, se adaugă treptat 150 ml de ulei, sare şi, din când în când, zeamă de lămâie sau oţet, pentru a-i da un gust acrişor. Se amestecă la urmă cu 1/2 linguriţă de muştar, 1 linguriţă de pastă de sardele, 2 fire de ceapă verde (sau 1/2 linguriţă ceapă, tocate mărunt, 2 frunze de tarhon şi 1 frunză de ţelină (toate acestea tocate mărunt).
5 SOS DE MAIONEZA CU TARHON Ingrediente: 2 gălbenuşuri de ouă răscoapte, 1 gălbenuş crud, 50 ml de ulei, 1 lingură de muştar, 3 linguriţe de tarhon tocat mărunt, 2 linguriţe de oţet de vin.
Mod de preparare: Gălbenuşurile răscoapte se zdrobesc bine de tot, se amestecă după aceea cu gălbenuşul crud, se adaugă uleiul treptat, apoi muştarul, tarhonul, oţetul şi sarea necesară.
6 SOS PICANT CU SARDELE Ingrediente: 3 bucăţi mari de sardele, 3 gălbenuşuri răscoapte, 1 gălbenuş crud, 1 linguriţă de muştar, 200 ml de ulei, sare, piper.
Mod de preparare I: Gălbenuşurile răscoapte şi sardelele curăţate de piele şi de şira spinării se zdrobesc bine de tot şi se amestecă cu gălbenuşul crud. Se freacă apoi cu uleiul turnat treptat, ca la maioneză. La urmă se adaugă muştar, piper, puţin oţet de vin (după gust).
Mod de preparare II: 3 gălbenuşuri fierte, 2 sardele, 3 linguriţe de muştar, 6 linguri de ulei, un vârf de cuţit de ceapă tocată foarte mărunt, zeamă de lămâie, 2-3 frunze de tarhon. Gălbenuşurile răscoapte se zdrobesc şi se amestecă bine cu uleiul, turnat treptat, ca la maioneză. Se adaugă muştarul, sardelele curăţate şi trecute prin sită, ceapa, zeama de lămâie (după gust), tarhonul tocat mărunt şi se amestecă până se omogenizează.
7 SOS VINEGRET Ingrediente: 2 gălbenuşuri, 1 castravete în oţet, câteva capere, 3-4 fire de ceapă verde sau 1 lingură de arpagic tocat mărunt, 1 linguriţă de pătrunjel verde tocat mărunt, zeamă de lămâie.
Mod de preparare: Gălbenuşurile se freacă bine cu o lingură de lemn şi se adaugă încet uleiul, ca la maioneză. Se adaugă ceapa, castravetele tocat mărunt şi scurs de zeamă, caperele şi pătrunjelul, sare şi zeamă de lămâie, după gust.
8 SOS ALB Ingrediente: 40 grame de unt, 30 grame de făină, 500 ml de supă de peşte.
Mod de preparare: Făina se încălzeşte cu grăsimea din cratiţă; nu se prăjeşte; se adaugă supa (rece), amestecând mereu, pe foc mic, circa 10 minute. La sosul alb stins cu zeamă de peşte se adaugă (facultativ) un gălbenuş, o felie de lămâie stoarsă, 2-3 linguri de bulion, capere tocate.
9 SOS DE VIN Ingrediente: 50 grame de unt sau ulei, 30 grame de făină, 2 gălbenuşuri, 100 ml de smântână, 200 ml de vin alb sec, 500 ml de supă în care a fiert peştele.
Mod de preparare I: Făina şi untul se înfierbântă, la foc mic, se sting cu supa fierbinte, adăugată treptat, ca să nu se formeze cocoloaşe; se amestecă bine. La urmă se pune vinul, se lasă să dea 2-3 clocote, ca să se lege, apoi se ia de pe foc.
Mod de preparare II: 250 ml de vin alb, 2 cepe mici, 1 lingură de sos picant (ketchup), 1 linguriţă de muştar, piper, verdeaţă. Ceapa tocată mărunt se fierbe în vin până scade la jumătate. Se ia de pe foc, se adaugă muştar, sos picant, frunze aromate tocate (mărar, tarhon, pătrunjel).
10 SOS GRECESC Ingrediente: 50 ml de ulei, 20 ml de zeamă de lămâie, 2-3 linguri de apă rece, sare.
Mod de preparare: Uleiul, zeama de lămâie, apa, o linguriţă rasă de sare se amestecă bine (se bate puţin cu telul) şi se toarnă peste peştele fript ia grătar
Nota !!!!Sosurile cele mai simple pentru peştele servit cald: unt amestecat cu verdeaţă, piper şi lămîie; pentru peştele servit rece: ulei amestecat cu verdeaţă, lămîie, piper — la care se poate adăuga muştar, castraveciori în oţet tăiaţi mărunt, tarhon, măsline etc.
POFTA BUNA !
_______________________________________ Exista o linie foarte fina intre a pescui si a sta pe mal ca un idiot... forrai_alina
|
|