FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania
Forumul pescarilor din Romania . Iti plac pestii , pescuitul , iesirile in natura ? Aici este locul tau de pe internet....Tehnici de pescuit , nade si momeli pentru pesti , scule de pescuit , barci pentru pescari , specii de pesti , discutii despre pescuit , aici le gasesti . Informatii despre balti , pesti rapitori, Delta Dunarii , pescuit pe Dunare , solunar, salau , crap , caras , stiuca , biban, voblere , twistere , lansete si mulinete pentru pescari, magazin de pescuit , retete , bors de peste , peste la gratar , peste la cuptor , plachie de peste....Pentru toti pescarii din Romania....FIR INTINS !
Lista Forumurilor Pe Tematici
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM PESCUITUL - PESCAR HOINAR PRIN ROMANIA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
OnutzaGirl
Femeie
24 ani
Galati
cauta Barbat
24 - 51 ani
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania / NOTIUNI DE BAZA IN PESCUIT / ABC in pescuit  
Autor
Mesaj Pagini: 1
donpaul
Membru de baza

Din: Iasi
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 228
Inainte de a cumpara echipamentele de pescuit, primul lucru este acela de a ne hotari ce ne trebuie. Nu putini sunt aceia care cumpara la intimplare lansete, mulinete si alte articole de pescuit avind surpriza de a constata, dupa o perioada de experimentare, ca acestea nu sunt deloc potrivite scopului urmarit. Vom realiza in continuare o prezentare a principalelor unelte si accesorii de pescuit.
Cum ne alegem lanseta

Am intilnit numeroase persoane care au cumparat lansete usoare pentru pescuitul crapului sau lansete grele pentru pescuitul rapitorilor. Pe linga disconfort, acestia s-au lovit de o serie de probleme, unele extrem de costisitoare. Cunosc citeva cazuri in care la pescuitul crapului era folosita o lanseta cu actiune 10-30 g, lungime 2.1 m. Nu mare a fost surpriza acelor pescari care, aruncind plumbi avind grutate cu mult peste cit recomanda producatorul lansetei, dupa un numar de lansari au rupt lansetele. Acestia, in majoritatea cazurilor incepatori, nu cunosteau nimic despre rezistenta lansetelor (actiune, putere). Dar sa vedem cum ne alegem lansetele.
Lansetele se caracterizeaza prin doua elemente:
•    actiune;
•    putere.
Actiunea poate fi:
•    De virf (A) - actiune rapida;
•    Mijocie (B) - actiune semirapida;
•    Parabolica (C);
•    Lenta(D).
Actiunea foarte rapida este specifica in general pestilor mari. In unele cazuri literele A,B,C si D sunt inlocuite prin cifre in intervalul 1,5-5.
Puterea este de regula determinata de relatia:
P = gmax x 10, unde gmax - reprezinta masa maxima a plumbului, in grame (ex: Lanseta A 10-30 - lanseta actiune rapida, greutatea maxima a plumbului lansat intre 10-30 grame). Daca alegem o greutate mai mica lansarile vor fi scurte si imprecise; daca depasim sarcina recomandata, la lansare este posibila ruperea lansetei. De remarcat ca puterea are alt sens decit in mecanica.
Pe baza puterii putem alege firul corespunzator. Astfel, rezistenta firului trebuie sa fie de max. 7 ori puterea vergii. Daca avem de exemplu o lanseta cu puterea 800 g (deci 10-30 g greutatea plumbului, inscrisa pe ea) firul optim este de maxim 5-6 kg. Un fir mai gros poate pune in pericol varga.
Atentie, rezistenta firului se considera la nod, deci vom alege un fir de circa 10 kg rezistenta pe un tronson de 1 m fara nod (mentionata de producator). Lungimea lansetei este si ea importanta prin distanta la care lansam, determinind capacitatea lansetei de a absorbi socul provocat de pestii mari. La pescuitul pestilor mari, pentru a reduce efortul pescarului, se recomanda lansete de minim 2.7 m cu miner lung (pentru doua miini).
Aceste valori, mentionate mai sus, sunt orientative si deseori nu se respecta fara prea mari riscuri (daca exista si experienta) dar, teoretic, siguranta lansetei este relativa in aceste cazuri depinzind de experienta pescarului si de calitatea celorlalte componente si vom mentiona aici in special mulineta. Combinind actiunea, puterea si lungimea lansetei putem pescui fara riscuri, cu efort minim si satisfactii depline.

 
________________________________________
Despre mulinete
In functie de destinatie, mulinetele sunt de 2 feluri:
-mulinete cu tambur rotativ (in mai multe variante);
-mulinete cu tambur fix (in mai multe variante).
In functie de lagarele utilizate intilnim:
1.    mulinete cu bucse;
2.    mulinete cu rulmenti;
3.    mulinete mixte.
Cele mai raspindite si utilizate mulinete sunt cele cu tambur fix.
In general, cind cumparam mulinete trebuie sa ne orientam catre acele modele care corespund scopului urmarit; pentru pescuitul rapitorilor sunt utile mulinetele cu tambur mic, usoare, cu cit mai multi rulmenti. Pentru pescuitul stationar vom putea opta si pentru modelele cu bucsa sau mai recomandat mixte, tinind cont ca pretul este proportional cu numarul de rulmenti, iar marimea acesteia va fi aleasa in functie de grosimea si lungimea firului dorit. Uzual, pentru pescuitul stationar se aleg modelele cu marimea tamburului 40 - 50 care pot fi incarcate cu circa 100-150 m fir 0.3 - 0.35 mm.
Angrenajele mulinetelor trebuiesc anual unse cu ulei sau vaselina in functie de recomandarile producatorului in caz contrar acestea putindu-se uza si deteriora grav. Pentru un travaliu mai putin obositor, la pescuitul pestilor mari, sunt avantajoase mulinetele cu frina pe fir. Intotdeauna pescuiti cu frina usor slabita, altfel puteti fi surprins de pestii mari, in special in faza inteparii acestora si ... consecintele vor fi neplacute.
Fir textil sau nylon ?
In domeniul liniilor de pescuit, in ciuda progresului constant inregistrat de nylon, firul textil se impune din ce in ce mai mult pe piata. In prezent cele doua produse sunt complementare dar radical diferite. Nylonul este un fir monofilament obtinut prin polimerizarea fibrelor sintetice poliamidice. Firele textile sunt materiale compozite- multifilare (polietilenice, kevlar, spectra, dyneema, coramid ...) unele componente avind rezistenta de 10 ori mai mare decit a otelului.
Avantaje nylon:
•    este ieftin, usor de procurat, cu fiabilitate din ce in ce mai buna;
•    umple bine mulineta, da siguranta lanseului;
•    rezistenta acceptabila, elasticitate ridicata ceea ce-l face un bun amortizor in cazul lansarilor ratate;
•    utilizabil la toate tipurile de inele.
Dezavantaje nylon:
•    rezistenta la frecare este limitata;
•    la distante mari elasticitatea dauneaza considerabil uneori facind intepaturile ineficace;
•    suporta destul de rau ultravioletele;
•    uneori, dezavantajele enumerate anterior impun schimbarea firului cel putin anual.
Avantaje fir textil:
•    rezistenta este de circa 3 ori mai mare decit la nylon (de cinci ori la nod), la diametre egale;
•    rezistenta la uzura este foarte buna;
•    durata de viata ridicata (poate fi schimbat si la 3 ani);
•    coeficient de intindere aproape nul fiind extrem de eficient la intepat chiar la distante foarte mari;
Dezavantaje fir textil:
•    asezarea pe tambur lasa de dorit iar alunecarea pe inele este redusa fiind necesare inele foarte dure (Sic, Gold Cemet);
•    rigiditatea firului nu iarta lansarile ratate;
•    pretul este foarte ridicat.
Tinind cont de descrierile de mai sus, de cele mai multe ori se prefera linia din nylon de calitate si forfacul din fir textil. Aceasta combinatie este foarte eficienta la pescuitul pestilor mari.
Alegerea firelor se face in functie de grosime, rezistenta la tractiune (la nod), culoare. Intotdeauna se urmareste utilizarea firului cu grosime minima pentru categoria la care pescuim, cu culoare in functie de limpezimea apei. Un fir prea gros asigura o siguranta marita dar cu o frecventa scazuta a numarului de muscaturi.
Unitati de masura anglo-saxone in pescuit
Cum noi, pescarii sportivi , ne straduim sa impartasim deja valorile U.E. si NATO (n-am zis NASA-carboane, kevlare, ceramice), cred ca ar fi util sa ne familiarizam cu marimile anglo-saxone intalnite in pescuitul sportiv...(more).
Calendarul pescarului
Este stiut ca rezultatele la pecuit difera de la un anotimp la altul, in fiecare anotimp fiind fiind vizate anumite specii de peste. Va propunem in continuare sa urmariti un calendar cu speciile de peste si momelile recomandate pentru fiecare anotimp. Nu este tratat cazul pastravului, care este bine sa fie pescuit in mod sportiv cu momeli artificiale si in afara perioadelor de prohibitie (more).
Grafitul in revolutia pescuitului sportiv
Poate cea mai importanta descoperire sau mai bine zis inovatie in domeniul pescuitului sportiv este introducerea fibrelor de grafit sau carbon. Adoptarea grafitului a generat, in anii ’80, o adevarata explozie pe piata sculelor de pescuit sportiv. Numai asa ne putem explica astazi oferta de lansete si vergi din grafit de-a dreptul ametitoare, cu care fiecare fabricant incearca sa ne prinda pe noi, pescarii. (more).
Despre sonare. Metode de localizare a pestilor
Cred ca orice pescar si-a dorit macar o data in viata sa poata vedea sub apa pentru a afla topologia fundului, sa localizeze gropile cu crapi sau sa vada daca unde pescuieste sunt sau nu pesti. Cum vazul nu ne poate fi de mare ajutor in apele din lacuri, rauri etc., nu ne ramane decat sa ne inspiram din lumea animalelor in care metoda ecolocatiei este folosita cu eficienta deosebita.


pus acum 16 ani
   
h3llboy
Membru activ

Din: Seica-Mare/Sibiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 37
Salutari!
Interesant ce scrii aici, dar eu am ramas cu o nedumerire, e vorba de un calcul matematic simplu pe care nu l-am inteles eu, ori e gresit.
Avem asa:

P = gmax x 10 => ex: o lanseta ce suporta o greutate maxima a plumbului de 30 de gr, va avea un coeficient al puterii P= 30 x 10 adica 300.

Vine apoi exemplul tau: "Daca avem de exemplu o lanseta cu puterea 800 g (deci 10-30 g greutatea plumbului, inscrisa pe ea)" - daca  aceasta lanseta are puterea de 800 g nu ar trebui sa suporte un plumb cu o greutate maxima de 80 de gr?
Gresesc eu sau nu e completa explicatia si imi scapa ceva?

Multumesc


_______________________________________
I love my girlfriend, I love Bmw and of course...fishing!

pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la