FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania
Forumul pescarilor din Romania . Iti plac pestii , pescuitul , iesirile in natura ? Aici este locul tau de pe internet....Tehnici de pescuit , nade si momeli pentru pesti , scule de pescuit , barci pentru pescari , specii de pesti , discutii despre pescuit , aici le gasesti . Informatii despre balti , pesti rapitori, Delta Dunarii , pescuit pe Dunare , solunar, salau , crap , caras , stiuca , biban, voblere , twistere , lansete si mulinete pentru pescari, magazin de pescuit , retete , bors de peste , peste la gratar , peste la cuptor , plachie de peste....Pentru toti pescarii din Romania....FIR INTINS !
Lista Forumurilor Pe Tematici
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM PESCUITUL - PESCAR HOINAR PRIN ROMANIA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
AlessyaDaniela din Bucuresti
Femeie
24 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 50 ani
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania / SPECII DE PESTI / Somnul - Cum pescuim somni mari  
Autor
Mesaj Pagini: 1
donpaul
Membru de baza

Din: Iasi
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 228
Somnul (Silurus Glanis)

-Datorita valorii economice ridicate, somnul este unul dintre cei mai rivniti pesti din tara noastra.
Foarte raspindit in Delata Dunarii, Dunare dar si in balti, iazuri si lacuri de acumulare, somnul atinge dimensiuni impresionante fiind raportate cazuri de exemplare de peste 200 kg.
In zona capitalei au fost prinse exemplare de 45-65 kg mentionind aici baltile Fundeni-Frunzanesti in care traiesc si exemplare de peste 100 kg.
-Reproducerea somnului are loc in perioada aprilie- mai; de retinut ca icrele somnului nu sunt comestibile.
Dimensiunea minima acceptata pentru exemplarele retinute de pescari este de 50 cm.

-Somnul este un peste carnivor, fiind denumit si sanitarul baltilor datorita predilectiei sale pentru vietatile moarte si aflate in putrefactie.
Somnul vineaza pesti, pasari, broaste si animale mici. Pentru pescuit, nada preferata este carnea alterata sau in singe, ficatul de pasare sau animale, acestea putind constitui in acelasi timp si momeala.
Somnul mai poat fi pescuit si la rima groasa (serpeasca), la buchet de viermusi cu mamaliga (exemplarele de circa 1-3 kg.).
-Zonele preferate sunt cele cu vegetatie abundenta si teren accidentat, stufarisuri acestia plecind la vinatoare in cursul noptii (orele 19-5).
Au fost semnalate capturi de somn de 12 kg (batla Fundeni - Frunzanesti) si la ore de zi respectiv 12-14. Rezultate deosebite se obtin daca se produc zgomote in zona momelii cu frecventa sunetelor de 50-150 Hz (sunete joase) obtinute cu ajutorul cloncului (unealta prevazuta cu o cavitate ce se loveste de luciul apei provocind un sunet asemanator dopului scos de o sticla de sampanie). Mai nou, cloncul electronic are mare succes la pescuitul somnului cu lanseta.


pus acum 16 ani
   
alinescu
Vizitator



am vazut ca se prind somni mari la coropisnita, poate si somni de 20 -30 de kilograme. De ce il atrage pe somn o momeala asa de mica in comparatie cu marimea lui? Daca as pune un pestisor de 5 cm viu, sigur nu as prinde somn asa mare, deci care sa fie explicatia?

pus acum 16 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
Noroc !

   Nu sunt cel mai in masura de pe aici sa vorbesc despre ,, majestatea sa " , insa o fac cu speranta ca voi atrage pareri ale cunoscatorilor !
   Din ceea ce stiu eu : somnul este unul dintre cei mai vorace si lacomi pesti de la noi . Poate cel mai ! Mananca aproape tot ce misca-n apa . Am prins somni care au vomat in juvelnic raci , carasi , scoici , broaste etc . Mai este stiut faptul ca nu are o vedere buna si , deci , foloseste foarte mult la vanatoare mirosul si alte simturi .
   Ce vreau sa spun cu alte simturi ! Faptul ca pescuitul la cloc il scoate din cotloanele in care salasuieste inseamna ,, ceva " . Nu se stie ce anume-l enerveaza sau excita la zgomotul cloncului . Coropisnita , se pare , nu-l atrage prin gust sau miros , ci prin vibratii si miscari ale acesteia in ac . Aici amintesc ca este recomandat sa nu o intepam in ac ci sa o legam cu ata sau elastic de tija acului . Va ramane mai mult timp vie si ... vibreaza . Lipitoarea are eficienta maxima daca ii taiem unul din varfuri si o intoarcem pe dos ( ca pe ciorap ) si abia apoi o punem in ac . Buchetul de rame este una dintre favoritele somnului . Astea in schimb , se pun asa cum sunt . Multe !
   Cea mai salbatica si barbara metoda de prins somn ( am mai postat despre ea ) este bobocul de rata sau gasca viu cu ancore mari legate de labute . Amaratul balaceste apa si dihania se repede .
 
   Si mai multe .... veniti si voi cu ele


            Va pupa tati !

   ps. sper ca nu v-am dat idei cu bobocii !


pus acum 15 ani
   
ionutz_pescarhoinar
Vizitator



am si eu o intrebare:merg la pescuit pe o balta (Pescarusul) si are o denditate foarte mare in puiet de somn.deci :la ce se prinde somnul mare??? pentru ca la orice dai prinzi somn  mic ....nici nu mai ai placerea de a da la rosioara,caras....    deci la ce se prinde numai somn mare???ar trebui sa folosesc ceva mai mare ca dimensiune?????sau pur si simplu la pestisor viu????
.dar am uitat sa va apun ca apa are dimensiuni foarte mari (5-25m)      


pus acum 15 ani
   
flavius angling
Vizitator



Cautal in gropanele adanci....baga pestisor viu,rame mari de pamant sau negre..lipitoare cu capetele taiate...mate de peste (macrou) sau de pui imputite....

pus acum 15 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
Salut Ionut !

   Tati ! Din ce stiu eu ( sunt voci care spun despre duminicari ca noi ca suntem ,, Habarnisti " ! ) somnii mananca aproximativ la acelasi tip de momeala indiferent de varsta . Eu , cand incerc sa-mi selectez capturile ( in cazul asta vb despre somn ) pun monturi .... mari ! Cat mai mari !
   De mic , somnul are gura mare si un apetit iesit din comun . Asa ca e destul de greu ce vrei tu . Mai ales intr-o balta . Dar daca totusi vrei , incearca la coropisnita cat mai mare , tipar , pestisor viu (carasel ) . Ar mai fi niste ,, mehlemuri " pregatite ca : mate de pui , ficat imputit , ficat crud cu sapun de oase dat pe razatoare ( in ciorap de dama ) etc .
   Te mai invat ceva : daca dai noaptea ia cu tine pietre rotunde de 1 - 1,5 cm diametru.
Arunci in sus , dar nu tare , in asa fel incat sa cada aproximativ in zona monturilor tale . Vei arunca la aprox 3 - 5 min cate una . Caderea lor in apa va fii un ,, surogat " de clonc . Cloncul ii cam enerveaza pe aia mari si ies din ascunzatoarea lor . Odata iesiti , se spune , ca se reped la ce le iese in cale . In cazul asta montura ta .
   Inainte de toate : esti sigur ca aveti acolo exemplare rasarite ? Altfel te trezesti ca faci munca patriotica ! Daca esti sigur .....


  .......     Fir intins ! ( de 0,5 mm ) Sper sa te fii ajutat !


pus acum 15 ani
   
Mihnea
Veteran

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1177
Salut e posibil sa fie somotei din aia americani din ce inteleg eu astia romanesti oricat ar fi de mici nu trag chiar asa cand dai dupa rosioara si babusca, daca e asa atunci aia oricum nu cresc foarte mari.

_______________________________________
Prinzi nu prinzi tot pescuit se numeste

pus acum 15 ani
   
ionutz_pescarhoinar
Vizitator



pai chiar dinaceia americani sunt ..si sunt o multime........
 


pus acum 15 ani
   
ionutz_pescarhoinar
Vizitator



am sa incerc la coropisnita,rame rosii groase,si mai arunc din cand in cand cate o mana de proteine animale,sange,etc.....sper sa ma descurc...multumesc de sfaturi..raman dator......ce monturi imi indicati sa folosesc??????sa incerc l;a funda sau la cloamba?????puteti pune pe acest topic o poza cu o montura.nu ca nu as stii dar ce imi recomandati in masura de carlige,fir,pluta.,plumb???

pus acum 15 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
Eeee ! La aia americani se schimba putin ecuatia ! Si , daca ai posibilitatea , incearca rame negre sau albe . Sunt ceva mai tari in piele . Daca mai i-ti viziteaza vre-un somotei montura , nu-ti trage rama de pa carlig asa repede cum ar face-o cu rama rosie . Diseara sau maine pun o poza cu montura pe care o folosesc eu .
   Atentie insa , ce folosesc eu se preteaza mai mult la ape curgatoare ( Dunare in cazul meu ) . O poti incerca oricum . Somnul nu-i asa pretentios ca alte specii . Mizeaza pe lacomia lui ! Si am convingerea ca te va ajuta cu sfaturi despre pescuit somn in apa statatoare altcineva !

   Fir intins ! Te pupa tati !


pus acum 15 ani
   
Mihnea
Veteran

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1177
In legatura cu baltile unde este somn american eu am regula mea de a nu mai calca pe acolo asta ca o paranteza, altfel am prins somn la balta de multe ori cu montura simpla la pluta mare cu pestisor insa ... NOAPTEA, o singura data am prins unul dimineata devreme si am mai prins tot noaptea somotei la rama groasa tot asa cu montura simpla cu pluta aruncata aproape de mal pe langa papurisi.

_______________________________________
Prinzi nu prinzi tot pescuit se numeste

pus acum 15 ani
   
Trif.Florin
Veteran

Din: Medias
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 345
din cate vad eu ca s-a scris pe aici am observat ca se mai vorbeste despre **somnul american** parerea mea e ca se face o confuzie si ca asa zisul somn american este somnul AFRICAN care este adus de pe nu stiu unde de la nu stiu ce crescatorii din tara si se populeaza baltile private.   parerea mea

_______________________________________
Cu ultimul arbore va pieri si ultimul om !!!

pus acum 15 ani
   
Mihnea
Veteran

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1177
nu e confuzie, stiu care e somnul african ala e adus cum spui si tu si se pescuieste pe la noi doar in sezonul cald deoarece el nu rezista la temperaturi mici, somnul american insa esta somnul ala micutz in ai caror tepii ne intepam cand il prindem.Eu cel putin asa stiu ca sta treaba.

_______________________________________
Prinzi nu prinzi tot pescuit se numeste

pus acum 15 ani
   
ionutz_pescarhoinar
Vizitator



pfffffff ori somnii americani ori somnii africani tot somnuletzi raman si tot ma scot din sarite      ka imi inghit carligele si cele mai mari      deci m-am convins:dau doar la fund pt k apa e enorma si nu am cum da la cloamba nici la mal pt k apa are cel putin 4 metrii   deci am sa incerk la pestisor si la rame groase......ms de sfaturi si sper sa am noroc sa iau macar ceva de 3-4 kg  =D  =D   

Modificat de ionutz_pescarhoinar (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
Preston
Veteran

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2750
Nu te-a ajutat nimeni cu o montura...doar sfaturi?Uite o montura clasica pentru pescuitul la somn.Daca ai tot ce trebuie dureaza 5 minute sa legi montura asta.Momeala o alegi singur dar in opinia mea buchet de rame ar fi ideal.Fir intins.    

somnul cum pescuim somni mari te-a ajutat nimeni montura clasica pentru pescuitul somn.daca tot

12.8KB


pus acum 15 ani
   
Preston
Veteran

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2750
Uite inca una...fir intins.    

somnul cum pescuim somni mari uite inca una...fir intins.    

17KB


pus acum 15 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
 

   Tocmai descarcam pozele !

   1 - Montura elicopter pentru somn mare . Fii atent ! Carligul se detasaza usor cu ajutorul agrafei !

somnul cum pescuim somni mari     descarcam pozele !   1 montura elicopter

17.4KB


pus acum 15 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
2 - Montura ce o folosesc cel mai des la Dunare !

   p.s. Am facut pozele avand in cadru placi de faianta de 25 cm . Poate te ajuta la estimarea dimensiunilor .

somnul cum pescuim somni mari montura folosesc cel mai des dunare    p.s. facut pozele

18.2KB


pus acum 15 ani
   
Fishbones
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1651
Greu al dreaq   Si ar mai fi o montura tip teleferic, dar mi-e cam lene s-o descriu la ora asta   Cine este interesat, poate da o cautare pe google sau unde stie mai bine si cred ca o gaseste.

pus acum 15 ani
   
Fishbones
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1651
Am gasit ceva care ma salveaza de o compunere la ora asta
Montajul teleferic presupune aruncari la mare distanta. Plumbul fixat la capatul firului va avea la 40 cm deasupra un opritor. Dupa ce aruncam plumbul la distanta dam drumul pe fir la telefericul de care este prinsa struna cu pestisorul viu.
La pescuitul din barca recomand cirligul sa fie la capatul firului urmat la 40 cm de plumb alunecator Exista o varianta la care intre plumb si cirlig este o pluta voluminoasa la 30 cm de cirlig si care mentine pestisorul deasupra vegetatiei semnalizand si muscatura


pus acum 15 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751

TruckDriver a scris:

Am gasit ceva care ma salveaza de o compunere la ora asta
Montajul teleferic presupune aruncari la mare distanta. Plumbul fixat la capatul firului va avea la 40 cm deasupra un opritor. Dupa ce aruncam plumbul la distanta dam drumul pe fir la telefericul de care este prinsa struna cu pestisorul viu.
La pescuitul din barca recomand cirligul sa fie la capatul firului urmat la 40 cm de plumb alunecator Exista o varianta la care intre plumb si cirlig este o pluta voluminoasa la 30 cm de cirlig si care mentine pestisorul deasupra vegetatiei semnalizand si muscatura



    M-ai spart cu telefericul tau ! Daca nu-i faci poza si nu o pui aici te dau in judecata ! Tre sa vad montura asta ! Am cam inteles despre ce e vorba , insa tre sa si vad ! Suna super bine !

     Te pupa tati !


pus acum 15 ani
   
Trif.Florin
Veteran

Din: Medias
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 345

tench a scris:

nu e confuzie, stiu care e somnul african ala e adus cum spui si tu si se pescuieste pe la noi doar in sezonul cald deoarece el nu rezista la temperaturi mici, somnul american insa esta somnul ala micutz in ai caror tepii ne intepam cand il prindem.Eu cel putin asa stiu ca sta treaba.



cred ca cel de care vorbiti dvs. este somnul pitic care le da batai de cap pescarilor de crap

Modificat de florinfish (acum 15 ani)


_______________________________________
Cu ultimul arbore va pieri si ultimul om !!!

pus acum 15 ani
   
Fishbones
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1651
in cazul monturii teleferic, miscarea pestisorului va fi pe toata lungimea firului, explorand o suprafata egala cu lungimea aruncarii .

in desenul 2 observati cum pe firul principal lestat si aruncat se ataseaza montura cu peste viu. Singura diferenta fata de modul obisnuit (fix) este ca se foloseste o agrafa dubla cu vartej (1), care va migra pe toata lungimea firului, trasa de momeala vie. Asadar, zona explorata va fi nelimitata, crescand sansele de a fi observata de rapitor care poate fi oriunde aproape de mal, la distanta medie sau la capatul firului. Un alt avantaj este acela ca pestisorul-momeala, lansat din mal, va fi viu mai mult timp fata de primul caz cand, din aruncare, prin lovirea de suprafata apei, se poate desprinde sau chiar muri.

somnul cum pescuim somni mari cazul monturii teleferic, miscarea toata lungimea firului, explorand

14.4KB


pus acum 15 ani
   
Fishbones
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1651
Fig 2

somnul cum pescuim somni mari fig

11.1KB


pus acum 15 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
Sarut mana boierule ! Cate zile pana se ,, deschide " ? . Abia astept s-o incerc ! Fac cinste la Oltina ! Si mersi ca ai stat la miezul noptii sa le desenezi ! Vin cu un singur amendament la montura asta : nu poti intepa ! Va trebui sa astepti sa se intepe singur . In situatia in care pestisorul nu este suficient coborat pe fir , degeaba tragi ! Nu faci decat sa tragi firul prin agrafa . Si daca nu este deja intepat , il sperii ! Oricum , m-a surprins simplitatea ideei . Acum astept sa-i verific eficienta ! Cum spuneam .... ABIA astept !

   Te pupa tati !


pus acum 15 ani
   
Fishbones
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1651
Multumesc ptr aprecieri, dar nu-i creatia mea, am facut un copy-paste din alta parte   Referitor la faptul ca nu poti intepa, ma cam indoiesc, ptr. ca cel putin la Dunare, struna cu carligul si momeala aluneca rapid pe fir din cauza curentului si se opreste in stopperul care este in apropierea plumbului, deci iti da posibilitatea sa intepi fara probleme. Chiar si pe lac, momeala vie o ia la goana spre fundul apei, deci tot in stopper se opreste relativ repede de la lansare. Asta-i o formula mai mult ptr. a lansa lejer, fara frica ca iti zboara pestisorul sau broasca din carlig.

Modificat de TruckDriver (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
ionutz_pescarhoinar
Vizitator



deci,in primul rand,mutumesc pentru atatea idei ingenioase pe care le-ati postat aici pentru toate speciile de pesti,si pentru raspunsurile atator intrebari puse de noi.....succes in continuare in postarea cat mai multor informatii,cateodata atat de pretioase pentru unii....  

pus acum 15 ani
   
Mihnea
Veteran

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1177
ionutz, sa ne anunti daca a iesit ceva la pescarusul
si sedere placuta in continuare pe forum, nu ezita sa pui si alte intrebari din care sa invatam cu totii cate ceva, ai vazut cum participa mai multa lume si fiecare invatam, te salut


_______________________________________
Prinzi nu prinzi tot pescuit se numeste

pus acum 15 ani
   
ionutz_pescarhoinar
Vizitator



deci .... am citit pe net ka s-a deschis pescuitul la stiuca din 17 aprilie ....e adevarat???? nu de alta dar nu vreau sa am probleme  

pus acum 15 ani
   
ionutz_pescarhoinar
Vizitator



mai am o intrebare:la somn se poate pescui????   nu mai am rabdare pana se termina prohibita....macar sa incerc la vreo specie kiar daca nu prind ...  

pus acum 15 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
Ionut ! Nu se poate pescui la somn in perioada prohibitiei . Se aliniaza celorlalte specii interzise la pescuit in aceasta perioada !
   Daca ,, tremuri de nerabdare " incearca la stiuca . Insa , atentie ! Nu este permis pescuitul acesteia cu pestisor ( momeala vie ) ci numai cu naluci !

   Cand o iei vii si ne spui ! nu ? Asteptam vesti bune !

      Te pupa tati !


pus acum 15 ani
   
ionutz_pescarhoinar
Vizitator



mutumesc pentru sfaturi.......asta cu stiuca o intelegeam si chiar am sa merg in acesta vineri ..cu siguranta.....  

pus acum 15 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
A practicat cineva pescuitul "la geamandura"? Din start va spun sa nu-mi dati cu "braconaju"-n cap, pentru ca nu stiu decat din citite despre metoda si stiu ca se refera la pescuitul somnului la suprafata, in special noaptea, pe timpul verii... nu stiu daca are vreo legatura cu pescuitul la suprafata "la broscuta", pentru ca nu prea m-a interesat...tot ce stiu e ca la acesta din urma, se leaga broscuta vie de carlig, in apropierea unui obstacol(o salcie cazuta, ceva), lasandu-i libertate cat sa nu se poata catara pe obstacol si sa faca astfel zgomot cat mai mult...sau e prea sadic?

pus acum 15 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
Cosmine ! Completez !!!

    Broscutei ... i se lasa loc .... de respirat amaratei aleia ! Altfel , fiind in apa , se ineaca ! Moarta nu-l mai intereseaza pe ,, rege " ! Aduc aminte a 3-a oara de pescuitul la boboc de rata ! Se aseamana prin lipsa de omenie si de scrupule !


pus acum 15 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
gata, mi-ai dat cu braconaju-n cap! se aseamana, asa e, da' eram curios daca a prins cineva pe "nenea" somnu' la broscuta, asa

pus acum 15 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
Suntem la ,, Pescuit somn mare " ! Ok ! Hai sa va spun una tare de tot ! A vorbit si Didel despre asta in alt topic . O fac si eu , insa cu un alt scop .

   Un amic de-al nostru a avut o uriasa surpriza ! Dadea pe Arges dupa crap , cteno si somn . La un moment dat a intepat un ciortan ( nu am sa dau aici nici un fel de date despre kg. sau cm . ) . La adus pana la mal , si cand sa-l ia in minciog ..... i-la luat ..... un somn . L-a apucat de coada si a fugit cu el in larg .

   Bineanteles ma astept sa spuneti : ,, Bai , da-l dracu ! Da-o-ncolo de treaba ! Prea .... cu ata alba ! " . Asa am spus si eu cand am auzit . Insa dupa ce am aflat povestea din mai multe guri ( martori ) nu am avut altceva de facut decat sa ma minunez ! Dupa ce ne-am revenit ( toti din anturajul nostru am fost uluiti ! ) am inceput sa analizam la rece ! Si iata unde am ajuns :

    - ce cauta somnul mare in mal ? se stie ca prefera gropanele !
    - de ce pana in momentul ala ( al atacului ) , amicul nostru nu l-a observat ?
    - de cand statea ,, animalul " acolo asteptand ? samd !

  Concluzii ( nu afirmam ca asa este ) au inceput sa vina incet-incet ! Fiecare cu opinia lui , s-a format o asa zisa ,, imagine generala " .
  ,, Animalul " din povestea noastra ca si alti somni , in ultima vreme ( 30 - 40 zile ) si-au tot gasit hrana langa mal . Acolo unde bancurile de ciprinide au fost ,, la bataie ". Acum , pe ultimile zile ale depunerii icrelor , n-au prea mai aparut . Insa multi somni au ramas convinsi ca la mal este ,, de halit " . Asadar , iata cum se explica prezenta aluia acolo . Cine Dumnezeu site de cand era acolo la panda ! Cert este ca , pe cat de mare era , nu l-a simtit nimeni venind , stand la panda .

   Deci ! Domnilor ! Inca ceva vreme de aici incolo , nu prea mult timp insa , ..... cautati-l mai la mal ! Cam pe unde credeti dv ca s-ar fi putut ,, bate " albitura !

   Va pupa tati ! Fir ..... ceva mai gros ..... intins !

somnul cum pescuim somni mari suntem pescuit somn mare " hai spun una tare tot vorbit didel

1KB


pus acum 15 ani
   
flavius angling
Vizitator



am patit la mal si eu sa mi se intoarca un som destul de mare...dupa coada ca doar aia am vazuto avea peste 10 kg. a facut un zgomot ca si cum ai fi aruncat un bolovan in apa

pus acum 15 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
Stie cineva daca exista  vreo "dracie" electronica pe piata care sa fi fost conceputa ca momeala pentru somn? Intreb asta pentru ca am prins somn la oscilanta pe apa FOARTE tulbure si ma gandeam ca daca somnul se bazeaza atat de mult in cautarea prazii pe "senzorii lui de vibratii", nu ar strica sa avem in carlig,la static,  alaturi de momeala "mirositoare" si un fel de microgenerator de frecventa de-i lasa lui gura apa...  sper ca nu suna prea a SF...

pus acum 15 ani
   
Indian Larry
Vizitator



Da, exista.Sunt niste cutiute mici de marimea celei de film foto.Se leaga intre carlig si plumb.Vibratiile cutiei nu sunt percepute de urechea umana, dar se pare ca somnul este foarte atras.Nu am folosit pana acum asa ceva, dar ma bate si pe mine gandul sa cumpar una.

pus acum 15 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056

Indian Larry a scris:

Da, exista.Sunt niste cutiute mici de marimea celei de film foto.Se leaga intre carlig si plumb.Vibratiile cutiei nu sunt percepute de urechea umana, dar se pare ca somnul este foarte atras.Nu am folosit pana acum asa ceva, dar ma bate si pe mine gandul sa cumpar una.

pai baga si tu un link


pus acum 15 ani
   
Indian Larry
Vizitator



Am tot cautat articolul respetiv dar nu-l mai gasesc neam...   Cu siguranta o sa intreb de cutia fermecata cu prima ocazie cand ajung la magazine,desi stiam ca inca nu au ajuns si la noi pe piata. Tot prin articolul respectiv scria un nene ca mai poti face in felul urmator: legi intre plumb si carlig o cutiuta mica cu pereti subtiri si acre obligatoriu sa fie ermetica.Bagi o coropisnita in ea si bal-dabac in apa.Somnul pare sa fie atras de vibratiile coropisnitei din cutie.In carlig se va pune tot coropisnita, evident.N-am incercat aceasta metoda, desi ma intre cat rezista coropisnita in cutie fara aer.Voi ce parere aveti?

pus acum 15 ani
   
Indian Larry
Vizitator



Gata, intr-un final am dat de ea.....

Modificat de Indian Larry (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
Indian Larry
Vizitator





somnul cum pescuim somni mari

10.5KB


pus acum 15 ani
   
Indian Larry
Vizitator



2x

somnul cum pescuim somni mari

12.4KB


pus acum 15 ani
   
Indian Larry
Vizitator



Cica la fel de bine atrage si stiucile mari...

pus acum 15 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056

Indian Larry a scris:

Am tot cautat articolul respetiv dar nu-l mai gasesc neam...   Cu siguranta o sa intreb de cutia fermecata cu prima ocazie cand ajung la magazine,desi stiam ca inca nu au ajuns si la noi pe piata. Tot prin articolul respectiv scria un nene ca mai poti face in felul urmator: legi intre plumb si carlig o cutiuta mica cu pereti subtiri si acre obligatoriu sa fie ermetica.Bagi o coropisnita in ea si bal-dabac in apa.Somnul pare sa fie atras de vibratiile coropisnitei din cutie.In carlig se va pune tot coropisnita, evident.N-am incercat aceasta metoda, desi ma intre cat rezista coropisnita in cutie fara aer.Voi ce parere aveti?

eu cred ca da repede ortu' popii...oricum, m-ai facut curios...o sa experimentez si la dispozitivul ala, n-ai un link?


pus acum 15 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
Pescuitul somnului


Pescuitul somnului vizeaza indeosebi exemplarele mari, fiecare pescar dorind sa prinda un exemplar cat mai mare si nu "moace" de 1-2 kg. De aceea pescuitul acestor exemplare este diferit de cel al celorlalti pesti, de mai mici dimensiuni.

Trofeele de somn, exemplarele de peste 20 de kilograme se gasesc in raurile mari (Olt, Mures, Prut, Siret, Cris), in Dunare si Delta acesteia, precum si in lacurile mari de campie.

De regula somnul este sedentar, nemiscandu-se prea mult in jurul locului sau de vanatoare, localnicii cunosc aceste locuri (fiind un peste teritorial, acolo unde s-a prins un somn mare, peste catva timp va veni un altul sa-i ocupe locul). Pescarilor aflati la pescuit doar pentru o zi-doua nu le ramane decat sa se ghideze dupa experienta si configuratia locului. Un copac prabusit in apa, un cotlon sapat in malul raului, o groapa din mijlocul lacului sunt tot atatea locuri preferate de somn. Ca regula generala, somnul se gaseste acolo unde are sa se ascunda, adica in preajma oricarui obstacol aflat in apa. Intr-un canal de irigatie din campie, nu mai adanc de jumatate de metru am avut surpriza sa pescuiesc doi somotei .... cu cauciucul, respectiv cand am ridicat din canal o anvelopa de masina pe care cei doi somotei o gasisera extrem de buna drept ascunzatoare.

Somnul mai mare pleaca la vanatoare noaptea, si uneori se aude plescaitul pe care il face la suprafata apei cu coada. Somoteii vaneaza in carduri, chiar si in timpul zilei.

Momeala folosita la prinderea somnului este foarte diversa. Se folosesc cu succes coropisnitele, caraseii, ramele mari serpesti, broscutele, tiparii.

Coropisnita este una dintre cele mai bune momeli la pescuitul somnului. Se poate trage pe carlig, dar astfel nu va mai atrage pestele decat prin miros si partial prin vaz. Mai bine o legam de tija carligului cu ata, tinand-o astfel vie o perioada mai mare de timp si sporindu-i sansele de a fi reperata datorita miscarilor ei.

Caraseii de circa 10-15 cm ii prindem in carlig fie de buza superioara, fie de spate, avand grija sa nu le lovim coloana vertebrala. Detalii in articolul Pescuitul la rapitori cu momeli vii. Atat caraseii cat si tiparii ii prindem fie la undita, la mal, fie cu un halau (napatca).

Ramele serpesti le scoatem chiar de pe malul baltii. Sunt de culoare neagra-verzuie, aspre la pipait si foarte rezistente, de dimensiuni mari. Cea mai mare pe care am prins-o a fost de aproape 1 cm diametru si 30 cm lungime. Cel mai bine se pun in buchet pe un carlig cu tija lunga, numarul 1/0. Fiind rezistente nu vor putea fi mancate de pestii mici si vor ramane mult timp pe fundul apei in asteptarea somnului vizat. Sunt o momeala buna si pentru crapul mare, astfel ca putem avea surpriza sa prindem un astfel de peste. pq529c1593rqqm

Broscuta se prinde trecandu-i carligul printre oasele picioarelor din spate. Se pune pe fir in apropierea ei o bucatica de pluta care sa o impiedice sa se ascunda in malul de pe fund. Din 10 in 10 minute se scoate la suprafata pentru a-i permite sa respire.

Nadirea nu se practica la pescuitul somnului, poate doar de catre unii localnici care stiu precis unde isi are salasul, cu mate de gaina, resturi alimentare in descompunere.

Lanseta va fi de 3-3.50 metri pentru pescuitul de pe mal si de 2.50-3 metri la pescuitul din barca, cu o actiune de minim 50-100 de grame. Materialul din care este construita poate fi carbon dar si fibra de stica solida este buna, mai ales datorita actiunii sale telescopice.

Mulineta va fi una mare, cu o capacitate de minim 100 metri de fir de 0.40. Cel mai bine ar fi sa puneti pe ea cam 150 de metri de fir, nu putine fiind cazurile cand un somn nu a putut fi oprit desfasurand tot firul de pe mulineta. Iar cand acel somn este captura vietii, regretele de a nu fi avut fir suficient sunt tardive. Mulineta poate fi atat cu tambur fix dar si cu tambur rotativ, sau o mulineta multiplicatoare.

Nailonul va avea diametrul in functie de talia pestelui cautat, dar oricum peste 0.35 mm. Pe mulineta se vor pune 100-150 metri de fir. Struna pentru pescuitul la somn va fi metalica pentru exemplarele mari, din sarma de otel de 30-40 cm lungime. Pentru somnii mai mici de pana la 5 kg se poate folosi si o struna dintr-un nailon mai gros, de 0.60.

Carligele vor fi cu tija lunga, mari, deoarece somnul are gura mare. De obicei se folosesc numerele 2/0-1/0 pentru carasel, broasca, 1-2 pentru pescuitul cu rama.

Plumbul va fi de o greutate care sa permita lansarea monturii si tinerea acesteia (carasei, tipari) pe loc.

Se poate pescui atat cu lanseta cu pluta (fixa sau culisanta), fie cu lanseta cu plumbul pe fundul apei. Se lanseaza in apropierea locului banuit a avea somn, cu grija pentru a nu strica momeala din carlig mai ales atunci cand aceasta este un pestisor viu sau o coropisnita. Atentie de asemenea pentru a nu depasi puterea de aruncare a lansetei si a risca ruperea acesteia. Lanseta va fi supravegheata tot timpul iar atunci cand este lasata nesupravegheata (cu totii stim ca de obicei chiar in astfel de momente trage pestele) este bine sa fie legata de maner cu o sfoara legata de un copac, o piatra.

Inteparea somnului se face puternic, pentru a asigura patrunderea carligului in gura osoasa, plina de dinti. Vom astepta cateva momente, pentru a fi siguri ca momeala a fost inghitita de catre somn si abia apoi vom intepa.

Scoaterea somnului mare la mal este cea mai dificila parte a pescuitului acestuia. In primul moment acesta nu se misca, parand ca am agatat o cioata. Il putem scoate din aceasta stare ciupind usor firul lansetei si producand astfel vibratii.

In momentul imediat urmator, cand realizeaza ca ceva nu este in ordine, somnul pleaca in viteza si de obicei acesta este punctul critic. Poate sa intre in adapostul sau de sub apa, sa se indeparteze fara sa-i pese prea mult de noi sau sa rupa firul datorita unei frane prea tare stranse. Daca nici una din aceste situatii nu se intampla si reusiti sa mentineti contactul cu pestele, aveti toate sansele sa-l vedeti pe mal.

Obosirea somnului se realizeaza ritmic, aducandu-l treptat cu gura la aer, fara a-l grabi, nu rare fiind drill-urile de 30-50 de minute, in functie de talia pestelui. Dificultatea luptei cu somnul nu consta atat in zbaterea acestuia cat in greutatea sa, de care stie sa profite indoindu-se ca un arc si ramanand pe fundul apei.

Odata obosit si adus la mal sau langa barca, somnul poate fi ridicat cu minciogul (atunci cand incape), cu gafa (un instrument de intepat foarte bine ascutit si curbat ca un carlig) sau cu mana bagata in gura pestelui. Unii folosesc si un retevei de lemn cu care lovesc pestele in cap cand acesta ajunge la mal.


pus acum 15 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
Pescuitul somnului la clonc

Este un pescuit care se practica indeosebi de catre pescarii profesionisti pana la aparitia metodelor mai noi si mai "productive", gen curentul electric. Cloncul este un lemn curb scobit la un capat care produce un zgomot infundat la lovirea apei. Zgomotul sau vibratiile produse sunt de natura a scoate somnul din ascunzatoarea sa, acesta ridicandu-se la suprafata in cautarea prazii. Nu incercati sa va faceti singuri un astfel de clonc, acesta este un instrument pe cat de primitiv pe atat de complex precum un bumerang, o cat mai mica diferenta fata de "original" anuland complet actiunea sa.

Pescarul se afla in barca (de obicei sunt doi pescari unul pescuind iar altul tinand barca deasupra locului banuit a avea somni) cu doua-trei lansete. Plumbul este greu pentru a tine firul intins chiar in curent, ajungand pana la 200 de grame. Momeala este fie o coropisnita, fie un pestisor sau un buchet de rame. Se mai leaga pe fir si cateva fire de lana rosie pentru sporirea atractivitatii.


pus acum 15 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
coropisnita

Coropisnita este una dintre cele mai bune momeli la pescuitul somnului. Mirosul caracteristic al acesteia este depistat de catre "mustacios" de la mare distanta, si sunt locuri pe Dunare unde o coropisnita in carlig echivaleaza cu un somotei.

Cum o gasim

Cel mai adesea o gasim din intamplare, sapand dupa rame. Dar putem sa o cautam cu sanse mari in rasadnitele din gradinile de legume. Aceste rasadnite sunt cultivate primavara devreme pe un substrat de gunoi de grajd in care coropisnitele prefera sa ierneze datorita caldurii degajate. Prezenta coropisnitei se recunoaste prin micile ridicaturi la suprafata solului si dupa prezenta plantutelor ofilite care se smulg usor, acestea fiind retezate de la radacina. Uneori in noptile de vara o putem vedea zburand in jurul unui bec aprins.

Cum o pastram

A doua problema, dupa gasirea coropisnitelor, este pastrarea lor. Vom folosi un vas de minim 10 litri (acvariu vechi, galeata, etc.). Cu cat vasul este mai voluminos, cu atat "confortul" coropisnitelor va fi mai mare si implicit durata lor de viata in captivitate. Cea mai buna densitate ar fi de o coropisnita / un litru de pamant.

Pentru a nu se rani intre ele le vom taia cu o forfecuta varfurile labelor scormonitoare. Nu le vom rupe labele in intregime fiindca vor supravietui mult mai putin.

Pamantul va fi umed si afanat, cel de la musuroaiele de cartita, de padure sau de gunoi fiind cel mai bun. La nevoie vom amesteca niste frunze in pamant normal. Vom amesteca de asemenea si cativa morcovi, tulpini si radacini de plante, cartofi, pentru hrana coropisnitelor.

Vasul cu coropisnite il vom tine cat mai departe de soare si caldura. Ideal ar fi un beci. De asemenea, trebuie sa il tinem acoperit cu un capac, altfel vom avea ocazia sa descoperim ca o desi are un aspect atat de greoi, coropisnita poate totusi zbura.

Pana la locul de pescuit vom transporta coropisnitele intr-un vas mai mic, de genul unei galeti de plastic de 5 litri umpluta cu pamant reavan si cu frunze, cu capac prevazut cu gauri mici pentru aerisire. Vom avea tot timpul grija sa nu o lasam in bataia directa a soarelui si vom umezi din cand in cand pamantul, daca este nevoie.

Cum pescuim

Se foloseste pe carlige simple cu tija aproximativ de lungimea ei, numarul 1/0 - 3/0. Pentru a rezista mai bine in carlig, mai degraba o legam de tija acestuia, cu ata subtire, trecuta de cateva ori in jurul ei, decat sa o strapungem ca pe o rama.


pus acum 15 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
...



pus acum 15 ani
   
feugen
MEMBRU DE ONOARE

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 321
Pescuitul somnului este un pescuit pe cat de complicat pe atat... de simplu. Monturile au fost enumerate mai sus. Eu folosesc in functie de momeala si anotimp urmatoarele monturi:
1. primavara pentru tipar
Linia de pe lanseta... vartej de forta... de ochetul de sus leg carligul... de ochetul de jos leg plumbul cu un fir subtire de 0,30 (in cazul unei agataturi al lui sa se piarda fara a provoca daune "colaterale". Lungimea firului cu care leg plumbul este de cca 1m
2. primavara pentru buchet de rame serpesti sau pui de rac... montura descrisa mai sus cu plumb culisant si carlig terminal avand forfacul de cca 40cm
3. vara pentru peste (caras 150-250gr) similara cu cea pentru tipar
4. vara pentru lipitoare sau buchet de lipitori... montura idem cu cea de la punctul 3 doar ca firul cu care este legat plumbul va fi de doar 50cm
5. toata vara si inceputul toamnei pentru coropisnita... plumb culisant, iar forfacul la carlig de 25-30cm cu mentiunea de a se pune un pop-up la baza tijei carligului
6. sfarsit de vara si toata toamna pentru broasca... montura de la tipar (punctul 1) pentru broasca vie... sau montura cu plumb culisant pentru broasca strivita. Nu recomand folosirea broastelor mai mari de 5-7cm
7. toamna incepand cu 15 septembrie si pana la incepului lui noiembrie pentru scoica taiata suvite si puse in buchet... montura cu plumb culisant, forfac de 25-35cm si pop-up la baza tijei carligului. La aceasta momeala da frecvent si crap mare

Pescuitul la clonc impune tinerea momelii in 1/3 din adancime (inspre suprafata). Momelile folosite sunt tipari, buchet de rame, coropisnita sau buchet de coropisnite, buchet de lipitori, mai rar peste viu, broasca de 5-10cm VIE etc

Pentru pescuitul somnului se mai folosesc momeli cum ar fi ficat de pui, splina vaca, mate de gaina, mate de peste etc... dar cu un randament inferior celor mentionate mai sus.

In functie de anotimp... somnul mamanca cu predilectie astfel:
- primavara... 24 ore, dar cu o intensitate mai mare pe lumina
- vara... noaptea in special + prele de rasarit, respectiv apus. La clonc... scule si curaj sa ai.
- toamna 24 ore cu o frecventa mai mare pe timp de noapte
- iarna numai ocazional ziua si in special din a doua jumatate a lui februarie. Ca si momeli... caraselul primeaza.

Distantele de mal unde mananca somnul in functie de anotimp:
- primavara in general la mal (dar sa fie o adancime de minim 3-4m) daca apa este in crestere usoara si daca tiparul este in migratie. Daca aceste conditii nu sunt indeplinite trebuie cautat in larg folosind ca si reper sariturile (atacurile) somnului
- vara noaptea langa mal, iar peste zi cat se poate de departe
- toamna... este la ghici... in special in apropierea copacilor din apa
- iarna langa mal, apa foarte adanca si curent slab

P.S. Daca mai aveti intrebari si... cunosc raspunsul va stau la dispozitie.


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
urmariti toate 4 parti:

pus acum 15 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
Va pun o intrebare: A pescuit cineva la somn iarna? Sau cunoasteti pe cineva care a prins somn iarna? (canalele de evacuare a apei calde ies din discutie)

pus acum 15 ani
   
Mihnea
Veteran

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1177
Din ce stiu eu nicio sansa, poate altii stiu altceva.

_______________________________________
Prinzi nu prinzi tot pescuit se numeste

pus acum 15 ani
   
tudor
Membru activ

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 40
Am prins somn iarna. Da ! Insa aici e mai cald iarna asa ca raman oarecum activi dupa masa  cand e vremea mai putin rece. Sa inghete apa nu exista.
Oricum somnii se retrag in gropi mai la adapostul curentului si stau acolo toti gramada.  Daca le treci pe la nas un shad asa incet incet il soarbe unul pana la urma. Nu-mi spun locurile din cauza jepcarilor. 


pus acum 15 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
Am citit acum vreo...15 ani(?)   o povestioara intr-un almanah cu copertile rupte...si mi-a ramas in minte...Autorul, pescar fiind, se mutase de curand intr-o casa , unde se "pricopsise" cu niste tablouri vechi ramase pe pereti...In spatele unui tablou a gasit la un moment dat o scrisoare impaturita in care alt pescar povestea unui prieten o intamplare incredibila de la un pescuit la copca, la care fusese martor...In mare, autorul (expeditorul) descria o partida de pescuit la copca de pe un lac...pescari destui, bunavoie, maruntis, si...ceva de neinteles...
Unul din pescari prindea la o copca somn la dandineta! Si a prins cativa pana i-a dat "monstrul" care nu a avut loc pe "gaura"...Au venit ajutoare, au largit copca...pana la urma l-a scos, cam chinuit, dar l-a scos...S-au strans pescarii ca la "urs"....gheata a cedat, pescarii s-au tarat spre maluri care cum a putut...Si somnul s-a intors de unde plecase...
Autorul articolului fusese foarte impresionat de ceea ce citise in scrisoare si cauta un raspuns, pentru ca era prima oara cand auzise (citise) de somn prins la copca, si asta intr-o scrisoare veche uitata in spatele unui tablou si mai vechi...
De-aia am intrebat...


pus acum 15 ani
   
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2628




_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 15 ani
   
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2628
Recordul mondial

category: rod & reel (mounted trophy)
weight: 144,00 kg (317 lb 7 oz)
length: 278 cm (109 inches)
locality: Po River, Italy
year: 2000
caught by: unknown
courtesy: Taxidermy Hofinger

somnul cum pescuim somni mari recordul rod & reel (mounted 144,00 (317 oz)length: 278 (109 MEMBRU DE ONOARE

16.1KB


_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 15 ani
   
Trif.Florin
Veteran

Din: Medias
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 345
sall ionutzz..parerea mea este ca recordul mondial la somn este capturat de faimosul pescar jakub vagner ,pestele a fost prins tot pe raul po in italia si cantarea 157

somnul cum pescuim somni mari sall mea este recordul mondial somn este capturat faimosul pescar

32.7KB


_______________________________________
Cu ultimul arbore va pieri si ultimul om !!!

pus acum 15 ani
   
tudor
Membru activ

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 40
Recordul a fost batut la sfarsitul lunii august de Claude Valette in Spania :

pus acum 15 ani
   
Preston
Veteran

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2750

Trif.Florin a scris:

sall ionutzz..parerea mea este ca recordul mondial la somn este capturat de faimosul pescar jakub vagner ,pestele a fost prins tot pe raul po in italia si cantarea 157

Uite poza si comentariul aici. 


pus acum 15 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
NA !!!


da-o dracu' de pescuiala !!! In garla aia ..... e jumate apa , jumate somni !


pus acum 15 ani
   
tudor
Membru activ

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 40
Daca vezi filmarea bruta, inainte de montaj, numarul somnilor nu mai pare atat de mare. =D
Raul se numeste Tarn, Franta.


pus acum 15 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751

tudor a scris:

Daca vezi filmarea bruta, inainte de montaj, numarul somnilor nu mai pare atat de mare. =D
Raul se numeste Tarn, Franta.

Cu siguranta ! Glumeam ! Insa atatea lansete incovoiate , atatea emotii pe fetele pescarilor ( chiar si dupa montajul final ) ...... m-au enervat cu nervii !!!


pus acum 15 ani
   
@didelpro
MEMBRU DE ONOARE

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 875
Ca unul care are pretentia ca cunoaste destul de bine fenomenul"DUNARE si DELTA",va pot spune:
_toti aveau maxim 40 kg(cei din imagini),pina sa apara nenorocirea "electricieni",erau zone(la noi), unde se prindea frecvent asemenea bucati ,basca ca inainte de 89(foame,mare),C&R,la noi era"utopie"(pentru multi,daca nu toti).Ce este de "top"este ce prindeau la spinn(mi sa parut un loc fabulos,unde nu as vrea sa ajunga citiva dintre cunostintele mele).La ce am vazut in DELTA in primavara ma intreb?:va exista asa ceva si la noi "din nou"!,am slabe sperante dupa "vinzoleala" de zi cu zi.
Ca momeli eu folosesc in functie de locatie"
-primavara(de la infloritul teilor)...rima neagra,peste viu
-vara.........................................coropisnita,rima neagra si rosie,lipitoare
-toamna......................................toate+broasca (toamana tirziu,ca acum)
-in tot timpul anului dupa umila mea ex.lipitoarea de pamint  este cea mai tare
-se mai poate incerca cu "cirnat",slanina,ficat,bojoc,rinichi,mate,sapun,rac si altele...
Anul acesta am prins 7:2 pe mihailesti,1 in DELTA,4 pe EA(intre 4 si 11 kg..au fost)...
AH CE AS VREA...sa fie si la noi un loc unde la spinn, sa ai asemenea drilluri!..as jura cu mina pe "BIBLIE",ca:nu o sa mai iau nici un somn acasa!!!!!!!!!!!!!!!


_______________________________________
Sa ,, aiva ,, ochiu cat maslina !

pus acum 15 ani
   
DanutZ
Veteran

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 612
Eo am ceva timp de cand ma chinui sa prind un somn capital la spinning(peste  10-15 kg).Deja mi'am cumparat echipament f. heavy,pt spinning si astept primavara sa'l iau de mustati

pus acum 15 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
La pescuitul somnului cu artificiale conteaza culoarea nalucii? In ce masura?

pus acum 14 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
Intamplator am dat peste asta...faza mi s-a parut foarte ciudata




pus acum 14 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056

Modigliani a scris:

NA !!!


da-o dracu' de pescuiala !!! In garla aia ..... e jumate apa , jumate somni !


pai daca or fi ca aici...




pus acum 14 ani
   
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2628
Ultima captura...


_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 14 ani
   
DanutZ
Veteran

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 612
Somnul acela nu a fost prins...a fost "cules" din mal,sau cine stie in ce plasa sau pripon o fi fost prins sh el zice k l'a gasit esuat....

pus acum 14 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
link preluat de la Puffyk:

pus acum 14 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
. Am sa incerc sa reanimez topicul discutand iarasi despre pescuitul la somn si despre cateva momeli folosite ( fireste , strict raportat la experienta mea ).

In primul rand precizez ca nicaieri nu-i mai usor de prins somnul ca pe Dunare .

-Momeala cea mai la indemana si aproximativ ieftina este rama neagra . Fireste , putem folosi si rama rosie si alba . Cea neagra , insa , ,, face legea " . Se inteapa 2 , 3 chiar 4 sau chiar mai multe rame pe un carlig mare . Usor de procurat , sunt consacratele ,, carlige de somn " .( am sa revin cu un amanunt )

-La fel de la indemana sunt lipitorile . Unii le folosesc exact cum le gasesc si le aplica pe carlig ca pe rame , altii ( atentie ! ) dau la ,, lipitoare-ntoarsa " . Se taie un capat al lipitorii cu o foarfeca sau o lama de cutter si cu ajutorul unui betisor ( personal folosesc un creion ) se impinge capatul netaiat catre cel taiat .... prin interiorul lipitorii . Exact ca pe un ciorap pe care-l intoarcem pe dos .

- Broscutele - la fel de usor de procurat , eu personal le intep in carlig in pulpa . Atentie insa , cand si cand trebuie verificata , scoasa la suprafata . Broscuta se poate chiar ineca dupa un timp indelungat . Mai apoi , rana provocata de carlig o poate ucide sau macar aduce intr-o stare letargica , stare ce nu mai atrage pe lacomul somn .

- Pestisorii vii - Cel mai eficient este caraselul de 8 - 10 cm ( chiar mai mare , depinde de ,, targetul " ce-l avem , si fireste , odata cu asta , carei linii il atasam ) . Dupa acesta putem folosi lejer obletele . Este poate cea mai accesibila momeala pentru somn de pe Dunare . Eu ii intep imediat in spatele inotatorii dorsale .

- Matele de pui si matele de macrou . Foarte eficiente , in schimb ridica usoare probleme la atasarea de carlig .

- Ficatul imputit . Ca si matele , greu de atasat in carlig , foarte eficient .

- Sapunul de casa ( !!! ) . Aici e aici ! .....
Cel mai mare somn capturat de mine a avut 26 kg si l-am prins la ... sapun de casa . Nu oricum , ci ras prin razatoare si amestecat cu ficat de pescarus imputit si jumatate fiert . Spart si acesta cu ajutorul unui dos de furculita , amestecat ci fulgii de sapun , si bagate intr-un varf de ciorap de dama . Carligul de asemenea , iar ciorapul strans cu ajutorul unei sforicele pe tija carligului . O singura data am prins , cu toate ca am mai tot incercat . Si-n Delta si pe mai toata Dunarea . N-a mai fost sa fie , si gata !

...............................................

Mai nou , in loc de carlige de somn folosesc carligele ,, Rig-'n-Hook" , de la Owner . Sunt subtiri in sarma , ascutite ca dracu' , nu ,, iarta " nimic . Intamplarea  facut ca l o prtida pe Dunare sa raman fara carlige de somn . Intrucat nu voiam sa renunt am fost nevoit sa improvizez . Aceste rig-n-hook le aveam in trusa . Asa am descoperit eficacitatea acestora .

somnul cum pescuim somni mari incerc reanimez topicul discutand iarasi despre pescuitul somn despre

9KB


pus acum 14 ani
   
crysst
Membru activ

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 53
Vreau weekendu asta sa ma duc la clonc pe dunare si intentionez sa dau si la tipar....imi poate spune cineva cum se pune tiparul in carlig pentru maximum de eficienta? daca se poate o explicatie mai detaliata asa ca pentru incepator in alde cloncului ar fi perfect.
Multumesc.


pus acum 13 ani
   
Nelutu
Membru activ

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 46
Eu infing carligul imediat sub piele, dupa inotatoarea dorsala. Fii fara grija, pielea rezista fara probleme, mai greu iti va fi s-o strapungi cu carligul, tiparul este destul de alunecos! =D  Cel mai important lucru este ca tiparul sa nu ajunga pe fundul apei, ideal ar fi sa inoate cam la 0,5-1 m. deasupra fundului apei, ziua, iar noaptea chiar mai sus, aproape de suprafata 

Modificat de Nelutu (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
crysst
Membru activ

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 53
ok, voi incerca, mi-a zis cineva ca il leaga de carlig asa cum face si cu corpisnitele.....imi vine greu sa cred ca il poti lega de carlig,.....sau?

pus acum 13 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056

crysst a scris:

il leaga de carlig asa cum face si cu corpisnitele.....


Coropisnitele se leaga de carlig?  Care e logica?


pus acum 13 ani
   
crysst
Membru activ

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 53

Drignei a scris:


crysst a scris:

il leaga de carlig asa cum face si cu corpisnitele.....


Coropisnitele se leaga de carlig?  Care e logica?


da se leaga, destul de usor avand mijlocul mult mai subtire, in felul asta au mai multa libertate de miscare, rezista mai mult vii


pus acum 13 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751

Drignei a scris:


crysst a scris:

il leaga de carlig asa cum face si cu corpisnitele.....


Coropisnitele se leaga de carlig?  Care e logica?

Eu nu le leg , le atasez de tija carligului cu ,, feliute " de 2 , 3 mm din baloane d-alea subtiri . Exista si inele elastice ( aprox 5 - 6 mm diametru ) pentru boiliesuri la magazinele de accesorii de pescuit insa au un pret destul de piperat . Feliile de balon sunt alternativa perfecta ( inclusiv la boiliesuri - daca tot veni vorba )

Ca logica ar fi faptul ca misca ( la un moment dat se vor ineca , fireste ) , si-n plus se pare ca panicata fiind isi freaca clestii frenetic unul de altul , Se pare ca vibratia produsa de clesti este incitanta pentru somn . ( Nu afirm categoric asta , am citit la randul meu candva ) . Cert este ca la coropisnita vie am simtit in timp rezultate mai bune decat la cea infipta-n carlig .


pus acum 13 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056

Modigliani a scris:



Ca logica ar fi faptul ca misca

Am mai auzit asta si nu sunt de acord. Dar fiecare are convingerile lui, mai ales in pescuit.


pus acum 13 ani
   
Indian Larry
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2114
Ia bagati-le intr-un ou de kinder si legati-l mai sus de carlig .
In carlig puneti ce vrei voi , rame , pestisor , sapun , etc .
E vorba de coropisnite .

Modificat de Indian Larry (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
crysst
Membru activ

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 53

Indian Larry a scris:

Ia bagati-le intr-un ou de kinder si legati-l mai sus de carlig .
In carlig puneti ce vrei voi , rame , pestisor , sapun , etc .
E vorba de coropisnite .

e putin mai omplicata treaba cu bagatu in ou kinder, in primul rand oul trebuie sa fie 100% sigilat in asa fel incat coropisnita sa zgarie peretii oului.....


pus acum 13 ani
   
Indian Larry
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2114
Da , este o metoda care necesita un mic efort si timp mai mult , dar poate merita . 

pus acum 13 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056

Indian Larry a scris:

Ia bagati-le intr-un ou de kinder

Au loc?


pus acum 13 ani
   
crysst
Membru activ

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 53
au

pus acum 13 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
Atunci e bine. Ca altfel stateau inghesuite.

pus acum 13 ani
   
alcatraz.1956
Membru de baza

Din: Craiova
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 197
se pot lega coropisnitele pe cirlig printr-un artificiu.
se foloseste ca idee montura cu fir de par imprumutata de la pescuitul crapului. din firul de par se face un lat care se prinde peste mijlocul coropisnitei (la diametrul mai mic) si se introduce in cirlig. se blocheaza cu o rondea de silicon.

somnul cum pescuim somni mari pot lega cirlig printr-un foloseste idee montura fir par pescuitul

9.1KB

Modificat de alcatraz.1956 (acum 13 ani)


_______________________________________
I don't need sex! The Government fucks me every day.

pus acum 13 ani
   
crysst
Membru activ

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 53
asta e tiparul, mi-am luat 8 bucati, da tot nu inteleg unde bag acul? chiar sub inotatoarea aia mica dorsala?
Cat despre coropisnita e buna ideea cu plasarea ei sub ac ca la crap

somnul cum pescuim somni mari asta tiparul, mi-am luat bucati, tot inteleg unde bag acul? chiar sub

9.3KB


pus acum 13 ani
   
alcatraz.1956
Membru de baza

Din: Craiova
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 197

Modigliani a scris:

. ...-La fel de la indemana sunt lipitorile . Unii le folosesc exact cum le gasesc si le aplica pe carlig ca pe rame , altii ( atentie ! ) dau la ,, lipitoare-ntoarsa " . Se taie un capat al lipitorii cu o foarfeca sau o lama de cutter...

o mica adaugire daca este permisa: se taie capatul cu ventuza.

Modificat de alcatraz.1956 (acum 13 ani)


_______________________________________
I don't need sex! The Government fucks me every day.

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la